Investorenes aksjekjøp

Spetalen avslutter hydrogen-short etter børsras

Øystein Stray Spetalen har kuttet shortposisjonen i Hydrogenpro med gevinst.

Øystein Stray Spetalen er mest kjent for å ha pengene sine plassert i banken, men har det siste året dukket opp på aksjonærlistene i flere selskaper – blant annet som såkalt hjørnesteinsinvestor. Han har tjent godt på å selge seg kjapt ut etter heftige kursoppganger, har E24 tidligere omtalt.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Investoren dukket opp som shortselger, et veddemål på kursfall, i Hydrogenpro like etter at hydrogenselskapet ble notert på Euronext Growth på høsten i fjor.

Lenge ga dette veddemålet stortap på papiret for Spetalen i kjølvannet av at aksjen skjøt i været. I likhet med en rekke andre «grønne» aksjer, begynte imidlertid Hydrogenpro-aksjen å falle markant ved årsskiftet.

Siden nyttår er aksjen ned rundt 55 prosent til en kurs på 27 kroner.

Gevinst

Spetalen sto fredag ikke lenger oppført i Finanstilsynets oppdaterte register over shortselgere i Hydrogenpro. Han shortet til ulike kurser i perioden oktober i fjor til februar i år, og ifølge analysetjenesten Short Nordic har Spetalens Tycoon Industrier en gevinst på nær ti millioner kroner.

Finanstilsynets register viser kun veddemål som utgjør minst 0,5 prosent av aksjene i selskapet. Listene har også en dags etterslep og det kan ha blitt gjort endringer i posisjonen i perioden.

Spetalen, som på det meste shortet 1,57 prosent av Hydrogenpros aksjer, kan dermed fortsatt sitte med en mindre posisjon som ikke vises i listene.

Hydrogen mest shortet på Børsen

Den eneste aktøren som nå står oppført som Hydrogenpro-shorter er Oslo Asset Management med en posisjon på 0,51 prosent.

I en annen hydrogenaksje på Oslo Børs, Nel, tårner imidlertid veddemålene seg opp. Hydrogenaksjen er nå den mest shortede på Børsen, skrev E24 nylig.

Minst 5,62 prosent av aksjene i Nel, som også har falt kraftig på børs i år, er nå lånt ut til shortsalg.

Posisjonene har bygd seg opp den aller siste tiden, en utvikling som har skjedd mens shortsalget på Oslo Børs generelt har vært lavt.

Les også

Nel tar over som mest shortet på Børsen: – Prisingen er for høy

Resultatfall

Hydrogenpro la nylig frem tallene for første kvartal, som viste at hydrogenselskapet hadde inntekter på 0,6 millioner kroner i årets første, ned fra 15,6 millioner i fjerde kvartal i fjor.

Resultatet etter skatt ble på minus 9,3 millioner kroner i siste kvartal, ned fra negative 1,9 millioner i fjerde kvartal i fjor.

Selskapet forklarte nedgangen i omsetning med at designarbeid knyttet til enkelte prosjekter ble avsluttet i fjerde kvartal.

Les også

Milliardras for Hydrogenpro: Usikkerhet rundt flere viktige kontrakter

Les også

Reddit-aksjer ga tap på 18 mrd. denne uken: – Har gått fra vettet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Hydrogenpro
 3. Hydrogen
 4. Shorthandel
 5. Øystein Stray Spetalen
 6. Euronext Growth
 7. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Børsknekk for norske elbilladere i mai: Spetalen med fulltreff

 2. Spetalen vedder på børskollaps for norske elbilladere

 3. Nel tar over som mest shortet på Børsen: – Prisingen er for høy

 4. Spetalen inne på aksjonærlisten i Nel

 5. Nel-shorternes gevinst passerer 300 millioner kroner