Aktive eierfond satset på teknologi i fjor: Tror 2021 blir et godt «exit-år»
Aktive eierfond (også kalt private equity) kom godt ut av coronaåret 2020. – Det var en dreining mot teknologi og helse som vi tror vil fortsette i 2021, sier Argentum-sjefen.
Coronakrisen la en kraftig demper på aktiviteten i aktive eierfond (ofte omtalt som private equity-fond) i Norden i starten av 2020, men det løsnet mot slutten av året.
Det viser en fersk rapport fra statlige Argentum om aktive eierfond i Norden.
– 2020 var et bra år for private equity-bransjen og for Argentum, sier Argentum-sjef Joachim Høegh-Krohn til E24.
– Det var en dreining mot teknologi og helse som vi tror vil fortsette i 2021. Vi tror at 2021 vil bli et godt år for private equity-bransjen, i alle fall hvis børsene holder seg oppe, legger han til.
Oppkjøpsfondene har milliardene klare. Nå ser de etter kupp i coronakaoset
Private equity-bransjen deles ofte inn i oppkjøpsfond og venturefond, som har litt ulike innfallsvinkler:
- Oppkjøpsfond (buyout) kjøper gjerne opp eksisterende selskaper med mål om å gjøre dem mer verdt før et salg eller en børsnotering
- Venturefond går inn tidlig i lovende oppstartsselskaper og selger seg som regel ut etter hvert
Nordiske oppkjøpsfond investerte i fjor for 7,8 milliarder euro (81,7 milliarder kroner gitt kursen ved nyttår). Det er en nedgang på fire prosent sammenlignet med snittet de foregående fem årene, ifølge Argentums rapport.
Venturefond i Norden investerte i fjor for 1,6 milliarder euro (16,75 milliarder kroner gitt kursen ved nyttår). Det er mer enn det dobbelte av snittet de foregående fem årene, ifølge Argentum-rapporten.
Kremen av finans: Slik lykkes du i oppkjøpsbransjen
– Markedet stoppet opp
– Hvordan ble bransjen preget av coronakrisen i 2020?
– Private equity-bransjen ble tydelig preget av coronakrisen i første halvår, akkurat som i tiden etter finanskrisen i 2008. Markedet stoppet opp, ganske enkelte fordi kjøper og selger ikke ble enige om prisene lenger, sier Høegh-Krohn.
– Men så normaliserte dette seg kraftig på sommeren, og mange av fjorårets investeringer skjedde i andre halvår. Salgene kom i stor grad på slutten av året, i fjerde kvartal, og har fortsatt inn i 2021, sier han.
Oppkjøpsfond hentet 67 milliarder på rekordtid
Teknologiselskaper var mest populære
Teknologiselskaper var de aktive eierfondenes mest populære investering i coronaåret 2020. Hele 39 prosent av oppkjøpsfondenes transaksjoner og mer enn halvparten av venturefondenes handler i fjor var knyttet til teknologiselskaper, oppgir Argentum.
Blant annet kom to amerikanske oppkjøpsfond i fjor inn som investorer i det norske selskapet Visma, som ble priset til 110 milliarder kroner, og det danske oppkjøpsfondet Axcel sikret seg en kontrollerende andel i Superoffice.
Den nest mest populære sektoren var helse. Blant handlene i denne sektoren var salget av det danske selskapet Symphogen til det franske farmasiselskapet Servier, som involverte flere fond inkludert danske Sunstone.
– Dette er de samme sektorene som også har preget børsene, teknologi og helse, hvor pandemien nok har forsterket en trend som allerede lå der, sier Høegh-Krohn.
– Teknologi er også en mye bredere sektor enn de mest kjente selskapene som Spotify eller Kahoot, legger han til.
Argentum-sjefen trekker frem selskapet Confrere, som driver med tilrettelegging og leveranse av videotjenester til helsesektoren og vokste fra 10 til 25 ansatte bare fra mars til mai i 2020.
– Så har du teknologiselskaper som Trondheimsbaserte Signicat, som leverer elektroniske ID-tjenester, og som har vokst enormt under coronaåret, der enda flere har sett behov for å ta i bruk elektroniske identifiseringsløsninger, sier Høegh-Krohn.
Argentums Joachim Høegh-Krohn: Tror verdiaksjer gjør comeback i 2021
Langt flere børsnoteringer
Aktive eierfond (private equity-fond) i Norden børsnoterte i fjor 24 selskaper, en betydelig oppgang fra bare fem noteringer året før.
– Det var en god del noteringer i fjor, også det på slutten av året og inn i 2021. Det skyldes nok at fondene får bedre betalt for å sende selskaper på børs enn å selge dem til industrielle kjøpere, sier Høegh-Krohn.
– Det er et interessant fenomen. Prismultiplene, altså det man har kjøpt selskapene for, har gått ned i private equity i 2020. På børsen har det motsatte skjedd. Det kan gjøre det mer attraktivt å børsnotere selskaper enn å selge dem, sier han.
Utlendinger sluker norske ferger: – Vemodig at det er slutt
Venter et «godt exit-år»
Nordiske oppkjøpsfond solgte seg ut av 68 selskaper i fjor. Det er det laveste antallet salg siden 2010, ifølge Argentum.
– Årsaken er pandemien. Transaksjonsvolumene stanset kraftig opp i første halvår. De kom kraftig tilbake i andre halvår, men ikke nok til å hente seg inn igjen, sier Høegh-Krohn.
– 2021 ligger an til å bli et godt exit-år, sier han.
Noen eksempler på oppkjøpsfond som gikk ut av selskaper i fjor var Ratos’ salg av selskapet Bisnode og Marlin Equity Partners som gikk ut av det svenske selskapet Iptor. En annen stor transaksjon var da Verdane solgte sin andel på over fem prosent i det svenske klesselskapet Boozt.com i mai.
Altor-topp på handletur med milliarder: Skal etablere nytt digitalt konglomerat
Også venturefond utsatte i fjor mange salg (exit-prosesser) på grunn av coronakrisen, ifølge Argentum. Nordiske venturefond solgte seg ut av 55 selskaper i fjor, en liten oppgang fra året før etter tre år på rad med fallende tall fra rekordnivået på rundt 120 salg i 2015 og 2016.
Nå venter Argentum en oppgang i 2021, men noen salg kan bli skjøvet til 2022, tror Høegh-Krohn.
– Venture har kommet veldig godt ut av pandemien, for mange har fått øynene opp for ny teknologi, sier han.
Summa Equity selger seg ut av gjenvinningsselskapet Sortera
Har investert 16 milliarder
Statlige Argentum er selv en betydelig investor i aktive eierfond (private equity), og kommer jevnlig ut med rapporter om utviklingen i det nordiske og europeiske markedet for slike fond.
Argentum har investert rundt 16 milliarder kroner i mer enn 180 fond og over 900 selskaper. Selskapet oppgir selv at avkastningen i snitt har vært på 15 prosent i året siden oppstarten i 2001. Selskapet kommer med sine egne tall litt senere på året, men sjefen letter litt på sløret.
– Vi har hatt et bra år i 2020. Vi gjør det nok bedre enn Oslo Børs, sier Høegh-Krohn.
Hovedindeksen på Oslo Børs steg 4,56 prosent i fjor.
Staten har de siste årene hentet ut mellom en halv milliard og 1,5 milliarder kroner i utbytte fra Argentum, men tok ikke ut noe utbytte fra selskapet for 2019.
Argentum har blant annet eierskap i fond forvaltet av aktører som EQT, Triton, Herkules, FSN Capital og Altor. Fondene det er investert i er blant annet registrert i Sverige, Danmark, Storbritannia, Tyskland, Guernsey, Jersey, Luxembourg og på Caymanøyene.