Investor ser forbi krisen: Tar stort jafs av John Fredriksens riggaksje

Nicolay Grove har kjøpt seg opp til å bli en av de største aksjonærene i Northern Drilling, som er skadeskutt på børs og har null drift. Analytiker Magnus Olsvik mener investorer med «lange briller på» kan rette blikket mot risikopregede riggaksjer igjen.

Privatinvestor Nicolay Grove tar i noen av sine investeringer utgangspunkt i at den nåværende pengetrykkingen vil føre til høyere inflasjon. Han mener riggselskapet Northern Drilling vil tjene stort på et slikt scenario - dersom det får utsatt leveringen av boreskipene sine.
Publisert:

– Det er et veddemål på en riggopptur om et par år. For øyeblikket prises aksjen som en opsjon og ved full klaff kan den gå 30-gangeren, sier Grove om bakgrunnen for investeringen.

Den 48 år gamle privatinvestoren ligger nå noe under flaggegrensen på fem prosent med sine i overkant av 700.000 Northern Drilling-aksjer, ifølge en beholdningsoversikt E24 har sett.

Riggaksjene er plukket opp nylig, der investeringen samlet er på rundt seks millioner kroner.

Oppdatering: I løpet av fredagens handel har Grove kjøpt ytterligere 30.000 Northern Drilling-aksjer og passerer dermed flaggegrensen med en beholdning på 810.000 aksjer. Det betyr at han er andre største aksjonær. Riggaksjen er klokken 15.45 opp 30 prosent for dagen til en kurs på 11,4 kroner.

– Øker kraftig i verdi

Northern Drilling-kursen er nå på 8,75 kroner, tilsvarende en børsverdi på 141 millioner kroner. Tilbake i 2018 kostet aksjen 80 kroner.

Det John Fredriksen-dominerte selskapet skilte i 2019 ut sine to halvt nedsenkbare rigger for røffe farvann i et nytt selskap kalt Northern Ocean.

Førstnevnte har derfor ingen inntekter, men har en bestilling på to ultradypvanns-boreskip, «West Aquila» og «West Libra», fra verftet i Sør-Korea. Avtalen ble inngått våren 2018, og var på 4,8 milliarder kroner basert på daværende valutakurs.

Groves investering og svært positive syn på kursfremtiden tar utgangspunkt i at leveringen blir utsatt i et par år.

– Hvis verftet sier at de må ta levering nå, så er det kroken på døren for Northern Drilling. Men verftet ønsker ikke sitte på disse skipene selv, så da er det mye bedre å komme hverandre i møte. Det vil bety at Northern Drilling overlever, på samme tid som riggmarkedet kommer tilbake og en skyhøy inflasjon gjør at boreskipene øker kraftig i verdi frem til 2023, sier investoren.

Venter flere års utsettelse

Analytiker Magnus Olsvik i Kepler Cheuvreux mener også det er lite sannsynlig at selskapet tar levering av boreskipene - som i utgangspunktet er ventet i årets andre kvartal.

– Jeg tviler på at de blir levert nå. Riggmarkedet er ganske trått og det er få kontraktsmuligheter, så det jobbes nok med en utsettelse mot en eventuell kompensasjon til verftet, sier han.

Meglerhusets hovedscenario er en utsettelse på opptil tre år.

Det har ikke lykkes E24 å komme i kontakt med ledelsen i det Bermuda-registrerte selskapet.

Olsvik har en «nøytral»-anbefaling.

– Nå er det et børsskall med litt cash, og å verdsette det på noen måte blir litt som å sette fingeren i luften. Det er et case for lang tid fremover.

Les også

Forvalter solgte unna like før tvangssalg-ras på Wall Street

– Får ikke ut disse aksjene i markedet

Grove har jobbet som privatinvestor i flere år. Tidligere i år realiserte han en gevinst på 50 millioner i Rec Silicon. Han har nylig også kjøpt seg inn i oljemyggen Panoro Energy med i underkant av halvannen million aksjer.

Han vedgår at rigginvesteringen er av de mer spekulative posisjonene hans, og har heller ikke noe annet valg enn å være langsiktig.

– Jeg får ikke ut disse aksjene i markedet, så her er det bare å sitte og bli med på opp- og nedturene som blir, sier Grove om den lite omsatte aksjen.

– Fredriksen er kjent for å være aksjonærvennlig eier, sier Grove. Den kypriotiske mangemilliardæren er på eiersiden i flere riggselskaper, slik som Seadrill, Northern Ocean og Northern Drilling. Han er også tungt inne i shipping og laks.

Han fremhever at han så på en rekke riggselskaper før valget endte på Northern Drilling, der han er blant de største aksjonærene bak dominerende Fredriksen.

Bransjen er inne en ny, tung periode på grunn av coronakrisen.

– De fleste er i gang med eller ferdig med større restruktureringer. Da er dagens aksjonærer totalt utvannet og du sitter med obligasjonseiere og banker som største aksjonærer. Disse anser jeg som motvillige aksjonærer, og enhver aksjeoppgang vil bli stoppet av at disse selger seg ut. Da blir selskapene døde gjennom mange år, selv om man skulle få en oppgang i riggmarkedet, sier Grove.

Les også

Raskt tankstup etter Suez-åpning

– Kan bli interessante etter hvert

Analytiker Olsvik mener at man som investor i hvert fall må vente til restruktureringene er over før man drar på bunnfiske i disse riggselskapene.

– De kan bli interessante investeringer etter hvert, men før disse prosessene er over så skal man holde seg unna ettersom dagens aksjer som regel blir tilnærmet null verdt.

– Jeg tror ikke det blir noen fest i år, men hvis man har lange briller på og kan investere i selskaper man vet overlever, så kan det være interessant å se på riggselskaper igjen, legger han til.

Han tror heller ikke at banker og obligasjonseiere som får gjeld konvertert til aksjer, slik som i Seadrill, blir værende på aksjonærsiden.

– Det kan man tenke seg at skaper et press på aksjekursene. Det er neppe noen banker som kommer til å bli langsiktige aksjonærer, men så er det forskjellige syn på om man skal selge med en gang eller vente. På motsatt side er noe av gjelden i disse selskapene også kjøpt opp billig av hedgefond som har som strategi å bli med på det de håper vil være en hyggelig aksjereise, sier Olsvik.

Les også

Fredriksen-aksje opp 40 prosent – tidligere fotballstjerne laster opp

– Svinger mye

Analytikeren tror på en bred riggopptur frem mot 2023. Han viser blant annet til at oljeprisen har tatt seg opp til rundt 60 dollar etter coronaknekken.

– Det interessante med nedturen i fjor er at veldig mye kapasitet er tatt ut av markedet og det ligger an til at mange rigger som er ledige i dag ikke kommer tilbake. Når det er en så sterk reduksjon av tilbudet, skal det ikke så mye til på etterspørselssiden før man kan se en bedring i utnyttelsesgrad og dagrater, tilføyer han.

Investorer har det siste året skydd riggsektoren.

– Det er mye mer risiko her kontra de fleste andre sektorer. Riggsektoren som helhet er preget av mye gjeld, og det er fortsatt sånn at man ser på aksjekursene at det svinger mye. Men som i andre sektorer så finnes det selskaper som er mindre risikofylt enn andre, og dersom man skal ha risikoeksponering anbefaler jeg kundene mine om å søke seg mot dem som har minst, sier Olsvik.

Han og store deler av analytikerkorpset har Odfjell Drilling som en favoritt.

Olsvik forteller at han merker lite av den store risikoviljen blant de mange nye aksjonærene som har strømmet til Oslo Børs. Det forklarer han med at riggsektoren er blottet for såkalt ESG-fokus, som har vært svært viktig hos investorer det siste året.

Spørreundersøkelse: Hva vil du lese mer om i E24?
Les også

FA: Foreslår å kutte Seadrill-gjeld med 41 milliarder kroner

Les også

Les mer om den tidligere utskillelsen av Northern Drillings rigger her

Publisert: