1.500 Nordnet-kunder gikk på Nikola-smell

Nikola-aksjen har hittil mandag falt over 20 prosent. Det får store utslag for de over 1.500 Nordnet-kundene, som står for nærmere 70 millioner kroner i selskapet.

Nikola-sjef Trevor Milton har besluttet å trekke seg fra selskapet, noe som har fått aksjen til å styrte.
 • David Bach
 • Benedicte Storm Bamvik
 • Anders Nybakken Kvale
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Fredag var det 1.521 kunder i Nordnet som hadde posisjoner i Nikola, ifølge investeringsøkonom Mads Johannesen.

Samlet hadde disse aksjonærene 284.807 aksjer i selskapet. Ved 20-tiden mandag kveld har Nikola-aksjen falt over 20 prosent på Nasdaq til en kurs på 27,1 dollar.

Dermed sitter norske småaksjonærer med aksjeposter verdt rundt 70 millioner kroner i Nikola. Fredag før børsstenging var verdiene betraktelig høyere, på rundt 33 dollar aksjen og samlet sett litt over 87 millioner kroner i børsverdi.

– Det er vel mest sannsynlig færre enn 1.500 i morgen, etter nedsalget i dag. Og det samme gjelder Nel, som er sterkt knyttet til Nikola, sier Mads Johannesen i Nordnet.

Les også

Gründer Trevor Milton forlater Nikola

Krasse anklager

I en pressemelding mandag ble det kjent at Nikola-grunnlegger, Trevor Milton, forlater sin stilling som arbeidende styreleder i selskapet.

Avgangen kommer etter en turbulent tid for selskapet på børs, som har falt med nesten 30 prosent siden Hindenburg Research kom med krasse anklager mot selskapet i en rapport som ble sluppet for to uker siden.

Her argumenterer Hindenburg for at Nikola er en «intrikat svindel», og påstår at Trevor Milton har kommet med «dusinvis av falske uttalelser».

Nikola har på sin side avvist påstandene, og utvidet sine svar på rapporten i forrige uke.

Les også

Nel falt markant etter at partner anklages for svindel

– Tankevekker

Johannesen i Nordnet kaller Miltons avgang «bemerkelsesverdig».

– Det er mildt sagt spesielt at Trevor Milton trekker seg etter bare rundt 11 dager med denne Hindenburg-sagaen. Et interessant spørsmål å stille seg – hvis man er grunnlegger og CEO av et selskap og har gått inn med hud og hår – er hvorfor man gir seg så fort. Det er en tankevekker, sier han.

Nikola har også opplyst at de har tatt kontakt med den amerikanske finansmyndigheten Securities and Exchange Commission (SEC) for å motarbeide Hindenburgs påstander, og at de har hyret inn advokatfirmaet Kirkland & Ellis LLC for å bistå.

– At han gir seg så fort gir i hvert fall ikke Nikola tvilen til gode. Men nå vil vi få en mer objektiv vurdering av SEC, som gir en løsning på caset. Mye vil bli klart innen de amerikanske myndighetene har konkludert, sier Johannesen videre.

Henter inn tapene på milliardveddemål

Nikola-krasjen mandag er godt nytt for spekulantene som har veddet på kursfall i aksjen, såkalt shorting.

Samlet var deres shortposisjoner opp 100 millioner dollar, tilsvarende 930 millioner kroner, på papiret basert på et fall på 20 prosent mandag, ifølge analysebyrået S3 Partners.

Samlet har antallet Nikola-aksjer som er lånt ut til shorting økt med 4,1 millioner stykker den siste uken, fremgår det. Det er stikk i strid med utviklingen de siste månedene, i lys av at Nikola-aksjen skjøt i været og ga shorterne milliardtap.

Så langt i år er tapet på shortposisjonene fortsatt på 119 millioner dollar, eller 1,1 milliarder kroner, tross børsknekken mandag.

Shortinteressen i Nikola er mandag på 14,31 millioner aksjer verdt 489 millioner dollar, eller rundt 4,5 milliarder kroner, ifølge S3 Partners.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nikola Motor Company
 2. Nordnet
 3. Mads Johannesen
 4. Securities and Exchange Commission (SEC)
 5. Aksjer

Flere artikler

 1. Gründer Trevor Milton forlater Nikola

 2. Nel-sjefen: Nikolas forpliktelser til Nel er uendret

 3. Nordnet-kunder handlet Nel-aksjer for én milliard

 4. Nikola-grunnleggerens avgang gir kraftig aksjefall i Nel: – Klart man er nervøs for hva som skjer videre

 5. Veddemålene mot Nikola øker igjen under svindelkrangelen