Norske Skog med milliardsatsing på bølgepapp

Norske Skog investerer en milliard kroner for å omgjøre en papirmaskin i Østerrike til produksjon av papir til bølgepapp. Regnskapet for første kvartal viser lavere inntekter, men overskudd på 205 millioner kroner.

SATSER PÅ EMBALLASJE: Konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog.
Kvartalsrapporter
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Norske Skog legger fredag frem resultater for første kvartal, og kommer i tillegg med en oppdatering om satsingen på bølgepapp.

I en børsmelding skriver papirprodusenten at den har tatt investeringsbeslutningen for å gjøre om en papirmaskin ved fabrikken Bruck i Østerrike til produksjon av bølgepapp-papir basert på returemballasje.

Les også

Norske Skog og Borregaard vurderer CO₂-fangst: Inngår avtale med Equinors CO₂-lager

Investeringen er på 100 millioner euro, eller i overkant av 1 milliard kroner med dagens valutakurs. Banker stiller opp med finansiering på 70 millioner euro, mens resten vil bli dekket av penger selskapet har på bok og kontantstrøm, ifølge meldingen.

Kapasiteten ved Bruck skal være på 210.000 tonn. Norske Skogs planer omfatter to slik konverteringsprosjekter. Målet er å bli en ledende europeisk produsent av miljøvennlig bølgepapp.

Lavere inntekter, men overskudd

Resultatene for årets første kvartal viser at selskapet snudde et underskudd til positive tall.

Resultatet før skatt steg til 205 millioner kroner fra minus 1,2 milliarder kroner i første kvartal i fjor da regnskapet ble preget av en stor negativ verdijustering.

Øverst i regnskapet var de samlede inntektene på 2,2 milliarder kroner, ned fra 2,8 milliarder kroner i tilsvarende periode i fjor.

Norske Skog melder om lavere salgsvolum og lavere priser i det europeiske markedet for publikasjonspapir. I regionen Australasia bidro lavere salgsvolum til at inntektene ble mindre.

– Selv om koronarestriksjonene fortsatt har en negativ innvirkning på virksomheten, er vi forsiktig optimister med tanke på fremtiden, sier konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog.

– Beslutningen om å konvertere Brucks avispapirmaskin til emballasje vil diversifisere anleggsporteføljen og skape nye langsiktige inntekts- og kontantstrømmer fra slutten av 2022, sier han.

Les også

Norske Skog-konkurrent stenger fabrikker i Sverige og Finland

Denne uken kom nyheten om at Norske Skog-konkurrenten Stora Enso vil legge ned masse- og papirproduksjonen ved fabrikkene i Kvarnsveden og Veitsiluoto, i henholdsvis Sverige og Finland.

Årsaken til nedleggelsene er at papiretterspørselen i Europa har falt det siste tiåret, en trend som har tiltatt under coronapandemien.

– På grunn av betydelige kapasitetsnedleggelser de siste tolv månedene, forventer vi at markedet for publikasjonspapir vil forbedre seg i løpet av 2021, sier Ombudstvedt.

Satser på emballasje

Norske Skog har tidligere varslet planer om å gå inn i emballasjemarkedet i Europa.

Planene som ble lagt frem i juni 2020 omfatter samlede investeringer på 350 millioner euro i Østerrike og anlegget Golbey i Frankrike.

De to omgjorte maskinene er anslått å gi et årlig brutto driftsresultat på 700–800 millioner kroner i 2025/2026, skriver Norske Skog.

Investeringsbeslutningen ved det franske anlegget er ventet i andre kvartal i år.

Produksjonen av bølgepapp i Østerrike vil starte i fjerde kvartal 2022, mens full produksjon er ventet i 2025.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kvartalsrapporter
  2. Norske Skog
  3. Resultatrushet

Flere artikler

  1. Norske Skog stenger anlegg på New Zealand

  2. Heineken solgte øl for 125 milliarder kroner

  3. Norske Skog-konkurrent stenger fabrikker i Sverige og Finland

  4. Resultatvekst for Schibsted

  5. Deutsche Bank knuste forventningene