Beregner at Euronext Growth-aksjene er blant verdens dyreste

Investeringsdirektør Robert Næss advarer om skyhøy prising i hett marked. – Det lyser en god del varselsignaler.

HØYT PRISET: Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea synes aksjene på Euronext Growth er stivt priset.

Eivind Senneset / Eivind Senneset
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Euronext Growth har blitt et brennhett marked for børsnykommere.

Forventningene til mange av aksjene er også skyhøye, med en prising helt i verdenstoppen, viser en gjennomgang investeringsdirektør Robert Næss i Nordea har gjort.

Han har regnet på hva selskapene tjener og sammenlignet det med markedsverdien – et forholdstall som forteller noe om hvor dyre aksjene er, og hvilke forventninger som er bakt inn i kursen.

– Normalt når man investerer kan man kjøpe litt av alle selskap. Da får man en grei avkastning. Men her er det en haug med dyre selskaper og da skal en være forsiktig i dette segmentet. Man skal vite godt hva man gjør, sier Næss til E24.

  • Forholdstallet mellom samlet markedsverdi og inntjening for 82 selskaper var på 537 per onsdag, ifølge beregningene.
  • Det er mange ganger høyere enn prisingen på drøyt 18 ganger inntjeningen på Oslo Børs. Blant 287 forskjellige markeder i verden finner Næss kun ett som er høyere priset, et vekstmarked i Japan.

– Det betyr ikke at man skal holde seg unna absolutt alt, men det betyr at det lyser en god del varselsignaler, sier han.

Les også

Norske Skogs børsbaby prises til 1,5 milliarder

Fra 20 til 260 milliarder

Euronext Growth er en markedsplass hvor kravene ikke er like strenge som på Oslo Børs, som gjør den egnet for selskaper i en tidlig fase.

Mange er såkalte vekstselskaper med potensielt høy vekst i inntjeningen i fremtiden. Det kan rettferdiggjøre at man allerede i dag betaler en høyere pris for aksjen.

Markedsplassen har vokst kraftig etter at en rekke nye selskaper har benyttet et hett kapitalmarked til å hente penger til vekstprosjekter.

Antallet selskaper har økt fra 26 til 83 på litt over et år. Samtidig har markedsverdien steget fra drøyt 20 milliarder kroner til over 260 milliarder.

Les også

Forvalter frykter renteknekk for «sårbare» børsferskinger

Ifølge Næss går rundt halvparten av selskapene med underskudd. Hvis man velger å bare ta med overskuddene faller forholdstallet til 90. Regnet på denne måten er det imidlertid ingen i utvalget på 287 markeder som er høyere priset.

– Objektivt forteller det at du forventer at det skal skje en betydelig utvikling i selskapene. Det betyr at 2021 ikke er relevant for det du betaler for selskapene i dag, og at selskapene skal ha en veldig positivt inntjening i årene fremover. Det har markedet allerede i dag valgt å prise inn.

– I noen tilfeller kan det være greit. Men det som gjør meg skeptisk er at det tross alt er mange nystartede selskaper, og at mange av de skal lykkes virker veldig friskt, sier han.

Les også

Euronext Growth i fritt fall – syv aksjer falt over ti prosent

Martin Mølsæter sier at «en del av aksjene på Euronext Growth har en ganske så luftig prising».

Marius Lorentzen/E24

Vil kjøpe tidlig med rabatt

Mange av de nye selskapene har hentet inn penger ved hjelp av såkalte hjørnesteinsinvestorer – fond eller større private investorer som forplikter seg til å skyte inn kapital i forkant av noteringen.

– Vi er aktive i selskaper som skal på Euronext Growth der vi ser at prising ser attraktiv ut og vi får en bra introduksjonsrabatt i forhold til det nivået vi tror aksjene kommer til å handle til etter litt tid på Euronext Growth, skriver forvalter Martin Mølsæter i Firstfondene i en e-post.

Ifølge Mølsæter gjelder dette aksjer som panteselskapet Envipco, resirkuleringsselskapet Pryme, Rana Gruber og det landbaserte oppdrettsselskapet Nordic Aqua Partners.

– Men denne type aksjer utgjør ikke mer enn rundt 10–15 prosent av totalporteføljen, skriver forvalteren.

Også i fondene Næss forvalter er det flere Euronext Growth-aksjer, deriblant Elektroimportøren.

– Jeg har to-tre aksjer jeg har kjøpt og hvor jeg har tro på skikkelig avkastning, sier han.

Les også

Spetalen var hjørnesteinsinvestor i Kingfish: Solgte aksjer med nær 20 prosent rabatt

Les også

Folketrygdfondet vil øke investeringsmulighetene på Euronext Growth

Mener prislappen er høy

Forvalterne i Alfred Berg har hatt en forsiktig tilnærming.

– Vi har vært med på et fåtall av emisjonene på Euronext Growth, da vi synes prisingen har vært et stykke over hva vi har vært villige til å betale, skriver porteføljeforvalter Petter Tusvik i en melding.

Ifølge investeringsøkonom Mads Johannesen i nettmegleren Nordnet har Euronext Growth-aksjer som Kahoot og Akers selskaper i karbonfangst og vind blitt populære blant småinvestorene.

Han mener det er viktig å være klar over at kravene som stilles til Euronext Growth-selskapene er mindre strenge enn på Oslo Børs, blant annet lettere opptakskrav.

– Det viktigste er å gjøre jobben. Jo mindre og mer spekulativt et selskap er jo høyere risiko er det å investere i aksjen, sier han.

Les også

Hjørnesteinsinvestor Spetalen kjapt borte fra lakseliste

– Trang dør

Ifølge Næss har selskapene som historisk sett har lyktes etter børsnotering typisk vært de som allerede har hatt en virksomhet med inntjening.

– Hvis man ser på de som ble børsnotert og ikke tjente penger på det tidspunktet, men kanskje skulle tjene penger, så er det utrolig få som har lyktes i Norge.

– Det er en trang dør fra å ha en forretningsidé som ikke er utviklet enda og til å sitte igjen med en pengemaskin. Det er det ikke mange som greier, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Euronext
  2. Robert Næss

Flere artikler

  1. Milliardtap for Euronext Growth-selskapene i fjor

  2. Euronext Growth i fritt fall – syv aksjer falt over ti prosent

  3. Prislappen på Horisont Energi tredoblet første handelsdag

  4. Folketrygdfondet vil øke investeringsmulighetene på Euronext Growth

  5. Meglertopp om Euronext Growth: – Kan nok bli noe trangere i døren