Norske Skogs børsbaby prises til 1,5 milliarder

Norske Skogs australske miljøsatsing Circa Group henter en halv milliard før børsnotering. Delphi, DNB og Handelsbanken er blant investorene som skyter inn penger.

SÅNN CIRCA: Norske Skog og konsernsjef Sven Ombudstvedt skyter inn 50 millioner når Circa Group går på børs.

Ole Berg-Rusten / NTB
 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

Australske Circa Group er i ferd med å hente inn 500 millioner kroner i ny egenkapital i forkant av en notering på Euronext Growth.

Circa har utviklet og tatt patent på en ny metode for produksjon av miljøvennlige biokjemikalier og løsemidler i kommersiell skala.

Da E24 først skrev om selskapets norske børsplaner 4. februar, var ambisjonen å hente 400 millioner. Nå er planene altså oppjustert.

Circa skal anvende restavfall fra sagbruk, papirfabrikker og sukkerraffinerier i produksjonen.

Norske Skog har vært industriell partner og investor de siste fem årene, og er blant syv hjørnesteinsinvestorer som har tegnet seg for totalt 310 millioner av emisjonsbeløpet.

Blant de øvrige på listen er institusjonelle investorer som Delphi, DNB, Handelsbanken, Robeco og svenske AP4.

Les også

God kjemi for Norske Skog: Tar ny miljøsatsing på børs

Skal bygge fabrikk i Frankrike

Circa og gründer Tony Duncans ambisjon er å erstatte giftige og forurensende kjemikalier fra petrokjemisk industri, som møter økende motstand både fra forbrukere og myndigheter i vestlige land.

– Circa er en av de mest interessante satsingene i porteføljen vår, og vi er stolte av å være med på denne utviklingen, har Lars Sperre, strategidirektør i Norske Skog, tidligere uttalt til E24.

Sammen med andre Norske Skog-topper har han tegnet seg for aksjer for totalt 4,1 millioner i Circa i forbindelse med transaksjonen.

I fjor fikk Circa tildelt EU-midler for 125 millioner kroner under forsknings- og utviklingsprogrammet Horizon 2020, til bygging av et mindre fullskalaanlegg i Frankrike.

Provenyet fra den forestående emisjonen skal sikre resten av finansieringen til anlegget, som ventes å koste i overkant av 300 millioner kroner.

Anlegget vil ha en produksjonskapasitet på 1.000 tonn, og gir grunnlag for årlige inntekter på rundt 150 millioner kroner. Samtidig er det planer for å utvide kapasiteten til 5.000 tonn de neste årene, som vil øke omsetningspotensialet til over 700 millioner kroner.

Prises til 1,5 milliarder

Basert på den fastsatte tegningskursen på 16,75 kroner per aksje prises Circa til 1,5 milliarder kroner før emisjonen. Det gir en verdi av Norske Skogs 32 prosents eierandel på 480 millioner.

Tilretteleggerne har også fått en overtildelingsopsjon som kan benyttes ved høy etterspørsel, og som vil øke emisjonsbeløpet til opp mot 575 millioner kroner.

Hvis alt går som planlagt, forventer Circa å noteres på Euronext Growth 2. mars.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norske Skog
 2. Emisjon
 3. Børsnotering

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Veien til det nye grønne aksjehåpet går trolig via Norske Skog

 2. God kjemi for Norske Skog: Tar ny miljøsatsing på børs

 3. Proximar Seafood vil hente 400 millioner kroner og gå på børs

 4. Tungvektere ser grønn børsvinner i utbyttemaskinen Norske Skog

 5. Kveiteoppdretter dropper børsnotering - skylder på svakt marked