Oppgang på Asia-børsene

I Australia klatret prisveksten til det høyeste på 33 år og ga svingninger på Sydney-børsen. Ellers på de åpne børsene i Asia peker pilene oppover.

I Sydney var operahuset lyst opp tidligere i uken for å markere nyttårsfeiringen som preget Asia denne uken.
Publisert: Publisert:

Oppgang preger flere av de viktige børsene i Asia og Stillehavsregionen onsdag morgen. Børsene i Kina, inkludert i Shanghai og Hongkong, holder fremdeles stengt i forbindelse med nyttårsfeiring.

Slik ser det ut ved 6-tiden norsk tid:

  • Nikkei 225 i Tokyo er opp 0,42 prosent
  • Kospi i Seoul er opp 1,31 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore er opp 1,78 prosent
  • ASX 200 i Sydney er svakt ned 0,12 prosent
Les på E24+

I fjor solgte Karl strøm for 12.700 kroner. Nå gjør stadig flere som ham

Seoul-børsen og Singapore-børsen har åpent for første gang denne uken, etter at det har vært nyttårsfeiring også der. Oppgangen der er kraftigere enn i Japan.

Tidligere denne uken var det markant oppgang på Tokyo-børsen både mandag og tirsdag. I USA ledet teknologiaksjer an i en bred oppgang på Wall Street både inn mot helgen og mandag.

Det var mer blandet stemning på Wall Street tirsdag kveld.

Oljeprisen falt utover ettermiddagen torsdag, etter å ha ligget rundt 88 dollar fatet tidligere på dagen. Onsdag har prisen holdt seg relativt stabil i morgentimene.

Nordsjøolje (brent spot) omsettes for 86,4 dollar fatet i skrivende stund.

Inflasjonshopp i Australia

Prisveksten har vært kraftig i Australia i flere måneder, akkurat som mange andre steder i verden. I fjerde kvartal nådde den nye høyder i denne omgangen, viser ferske tall.

Inflasjonen var på 7,8 prosent i fjorårets tre siste måneder, målt mot samme tid året før. Det er den kraftigste prisveksten på 33 år.

Sydney-børsen knakk ned etter at tallene kom, men har hentet seg inn til svak nedgang mot slutten av handelsdagen i Australia.

På forhånd var det ventet at inflasjonen skulle gjøre et mindre hopp til 7,6 prosent, etter å ha ligget på 7,3 prosent i november. Hotel og reiseliv, samt strøm, var Selv om inflasjonen kom inn høyere enn ventet, var den likevel under sentralbankens anslag på 8 prosent.

En ny renteheving fra Australias sentralbank (RBA) i februar prises inn med stor sannsynlighet i markedet etter de ferske inflasjonstallene, ifølge Bloomberg. RBA har som andre sentralbanker hevet renten raskt i det siste for å prøve å dempe prisveksten.

– Samtidig som dette er ventet å være toppen i denne inflasjonssyklusen, leder RBAs haukete kommunikasjon oss til å vente en ny heving i februar, og at enda en økning sannsynligvis følger i mars, sier Sean Langcake, sjef for makroøkonomiske prognoser hos BIS Oxford Economics til Reuters.

New Zealand opplever som Australia høy prisvekst, og det har kommet ferske inflasjonstall også her i løpet av natten.

Prisveksten i øystaten holdt seg stabil på 7,2 prosent i fjerde kvartal, målt mot året før. Det er rett under toppnoteringen fra tidligere i 2022, som var det høyeste siden 1990.

Publisert: