Norske Freyr skal investere opptil 26 mrd. i ny batterifabrikk i USA

Norske Freyr ser store muligheter i USA og vil investere 26 milliarder i en batterifabrikk i delstaten Georgia. – Vi har akselerert utbyggingen vår i USA, sier Freyr-sjef Tom Einar Jensen.

Konsepttegning av Freyr Batterys batterifabrikk Giga Arctic i Mo i Rana.
Publisert:

– Vi kunngjør nå valg av sted for batterifabrikken i USA. Der skal vi kopiere den gigafabrikken vi bygger i Mo i Rana, sier konsernsjef Tom Einar Jensen i Freyr Battery til E24 på telefon fra USA.

Anlegget skal etter planen bygges i Coweta County i delstaten Georgia, og får navnet «Giga America».

Konsernsjef Tom Einar Jensen i Freyr.

– Vi tar tegningene og alt vi har utviklet i Mo i Rana og gjentar det på et særdeles godt areal vi har sikret oss. Vi kjøpte nesten halvannen million kvadratmeter av det beste industriarealet i USA. Vi regner med at denne fabrikken vil koste om lag det samme som anlegget Mo i Rana, som er om lag 1,7 milliarder dollar, sier Jensen.

Totalt kan investeringen komme opp i 2,6 milliarder dollar (26 milliarder kroner) innen 2029, ifølge Freyr.

– Vi skal bruke minst 2,6 milliarder dollar og ansette minst 720 mennesker i Coweta County, sier Jensen.

– Har akselerert utbyggingen

Freyr-sjefen ser store muligheter i det amerikanske markedet, og peker på at både staten og delstaten legger godt til rette for selskapet. USAs nye støttepakke Inflation Reduction Act bidrar også positivt, påpeker han.

– Alt dette gjør at vi har akselerert utbyggingen vår i USA, sier Jensen.

Selskapet inngikk i 2021 et partnerskap med Koch Industries om å vurdere utbygging av en batterifabrikk i USA.

Georgias republikanske guvernør Brian Kemp ønsker selskapet velkomment, og håper på ringvirkninger.

– Jobbskapere og innovatører fra hele verden etablerer nå virksomhet i Georgia med bakgrunn i at de ser at her kan de lykkes, sier Kemp ifølge Freyrs melding.

Freyr jobber for tiden med å bygge ut batterifabrikken Giga Arctic i Mo i Rana, som er antatt å koste 1,7 milliarder dollar. Selskapet hentet 700 millioner dollar da det gikk på børs i New York, og må låne penger for å gjennomføre sine planer.

RINGER I BJELLA: I juli i fjor kunne Freyrs styreleder Torstein Sjøtveit (t.v.) og administrerende direktør Tom Einar Jensen feire børsnotering i USA. Nå vil selskapet bygge fabrikk i landet.

– Stor fremdrift på kundesiden

Jensen mener at batterilagring kan bli stort, blant annet fordi det kommer stadig mer sol- og vindkraft. Disse svinger mye i produksjon, og må balanseres i kraftnettet. Etter Ukraina-krigen har også forsyningssikkerhet kommet mer i sentrum, og dette gjør det mer attraktivt å bygge ut produksjonsanlegg nær de store markedene.

– Grunnen til at vi gjør dette er flere. Vi har stor fremdrift på kundesiden, og de trenger regional forsyningssikkerhet, og at batteriene er produsert nærme der de skal brukes, sier Jensen.

Freyr ser på muligheten for å utvide produksjonen fra battericeller til mer helhetlige løsninger for batterilagring.

– Vi ser også på muligheten for å kombinere celleproduksjon med også katode- og anodeproduksjon og eventuelt også andre innsatsfaktorer. Vi ser også på å bygge moduler, pakker og containerbaserte lagringsløsninger, sier Jensen.

Freyr vurderer også å bygge ut et solkraftverk ved fabrikken i USA.

Selskapet mener at USAs marked for energilagring vil vokse mye fremover. De viser til tall fra Rystad Energy, som anslås at det trengs batterier med samlet kapasitet på 4,5 terawattimer (TWh) i USA og Europa innen 2030, i et scenario hvor global oppvarming begrenses til 1,6 grader over førindustrielt nivå.

Les også

Freyr inngår batteriavtale med Nidec: – Sannsynligvis den viktigste avtalen vi har inngått

Inngikk bindende avtale

I august inngikk Freyr sin første juridisk bindende kommersielle avtale. Det japanske selskapet Nidec produserer elmotorer og energisystemer, og vil kjøpe inntil halvparten av Freyrs batteriproduksjon i Mo i Rana.

Freyr skal selge battericeller med samlet kapasitet på 38 gigawattimer (GWh) til Nidec i perioden 2025 til 2030, og avtalen innebærer en mulighet for å øke dette til 50 GWh.

Selskapet venter å få inntekter på tre milliarder dollar ved en avtale om salg av 38 GWh batterier og fire milliarder dollar hvis det selger 50 GWh, gitt normaliserte litiumspriser. Med dagens priser ville summen kunne bli enda høyere, ifølge selskapet.

Tidligere har Freyr inngått en rekke intensjonsavtaler med ulike leverandører til den planlagte produksjonen.

I en tidligere versjon av saken sa Freyr-sjefen at han skulle «bruke minst 2,6 milliarder dollar på å ansette minst 720 mennesker». Dette er presisert til «bruke minst 2,6 milliarder og ansette minst 720 mennesker». Saken er endret 11. november klokken 14.21.

Publisert:
Gå til e24.no