Nytt fall for teknologiaksjer på Wall Street: – Tror fortsatt det vil komme store svingninger

Markedsverdien til amerikanske sosiale medier-kjemper ble barbert med over 1.200 milliarder kroner.

Publisert:

Nedgangen i USA kom etter at de toneangivende indeksene steg nærmere to prosent ved inngangen til uken.

Etter å ha tilbrakt store deler av dagen i negativt terreng hentet industritunge Dow Jones seg inn rett før børsstengning.

Slik gikk det med de toneangivende indeksene på Wall Street:

  • S&P 500 falt 0,79 prosent
  • Nasdaq falt 2,35 prosent
  • Dow Jones opp 0,15 prosent

Høy inflasjon og stigende renter er stikkord som har preget markedene den siste tiden. Det har gått spesielt hardt utover teknologiselskapene på Nasdaq-indeksen.

– Inflasjonen er ute av kontroll. Inflasjonsforventningene er ute av kontroll. Markedene imploderer fordi investorer ikke er trygge på at Federal Reserve (den amerikanske sentralbanken, Fed red.anm.) vil stanse inflasjonen. Hvis ikke Fed gjør jobben sin, vil markedet gjøre Feds jobb, sa den profilerte hedgefondforvalteren Bill Ackman i en av flere Twitter-meldinger tirsdag.

Også sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank trekker frem inflasjon og renter som usikkerhetsmomenter for markedene.

– Det beste som kan skje for markedet er at inflasjonen blir lavere. Får man et tydelig tegn på dette kan sentralbankene unngå å sette opp rentene ytterligere, eller sette de opp i mindre grad, sier han.

Han peker også på at en resesjonsfrykt.

– Vi tror fortsatt det vil komme store svingninger i markedet siden det er så mye usikkerhet. De lange rentene steg lenge men har falt etter bekymringer for lavere økonomisk vekst fremover. Alle tegn som tyder på en dårligere økonomi enn man opprinnelig hadde trodd vil påvirke negativt inntil inflasjonen begynner å gå ned.

Sosiale medier-ras

Mandag kveld overrasket Snap markedet med dystre spådommer for andre kvartal. Nyheten preget aksjene til alle store sosiale medier som er notert på Wall Street.

Disse ble rammet hardest tirsdag:

  • Snap raste 43,08 prosent
  • Pinterest falt 23,64 prosent
  • Facebook-eier Meta ned 7,62 prosent
  • Twitter falt 5,49 prosent
  • Google-eier Alphabet falt 4,95 prosent

Snap-aksjens ras førte til at selskapets markedsverdi barberte bort 15,8 milliarder dollar, tilsvarende 151 milliarder norske kroner.

Samlet falt markedsverdien til de fem store sosiale medie-aksjene med 134 milliarder dollar, tilsvarende 1.280 milliarder kroner.

Sjefstrateg i Danske Bank påpeker at det ikke er de svake tallene fra Snap som isolert sett dro some-aksjene ned tirsdag.

Siden Meta tidligere i april varslet om svakere reklameinntekter fremover har markedet vært bekymret over forbrukernes økonomi.

– Kombinasjonen av dette viser seg når Snap kommer med svake tall, og selskapene man allerede var bekymret for fra før, faller. Det sier noe om den amerikanske konsumenten, forteller Johansen.

– Forrige uke var det for eksempel flere av de store retail-kjedene som rapporterte om dårligere omsetning fordi forbrukerne brukte mindre penger.

Les også

Snap-aksjen stuper etter resultatvarsel

Svake forventninger

I en melding mandag kveld skrev Snap at «makroøkonomiske forhold har forverret seg ytterligere og raskere enn forventet». Som en konsekvens av dette ser selskapet for seg at både inntektene og justert brutto driftsresultat (ebitda) vil havne under prognosene Snap tidligere har satt for andre kvartal.

Dette innebærer at selskapet ser for seg at inntektsveksten blir under 20 prosent i kvartalet, og at justert brutto driftsresultat vil havne på minussiden.

Snap-sjef Evan Spiegel skriver i et brev til de ansatte at selskapet nå vil roe ned tempoet på nye ansettelser, og at de nå forventer å ansette 500 nye personer i år, ifølge Bloomberg som har publisert brevet. Selskapet vil også se på årets budsjetter.

Snap-sjef Evan Spiegel

Børsras for kleskjede

Klesgiganten Abercrombie & Fitch raste også på Wall Street etter å ha lagt frem tall tirsdag ettermiddag.

Selskapet la frem et underskudd på nesten 15 millioner dollar, etter et overskudd på nær 43 millioner i fjor. Samtidig økte omsetningen.

Abercrombie & Fitch-aksjen var ned 28,60 prosent for dagen.

Klesgiganten skrev blant annet at økte kostnader for frakt og produksjon var med på å trekke resultatene nedover.

Samtidig skrev kleskjeden at de ikke lenger vil publisere verken kvartalsvise eller årlige finansielle utsikter grunnet svingninger i kostnadene.

Fran Horowitz, administrerende direktør i Abercrombie & Fitch, sier at de nå vil stramme inn på pengebruken fremover, og at de vil søke etter muligheter for å kompensere for de høye kostnadene på kort sikt.

Publisert: