Teslas marginer krymper etter produksjonsstans

Elbilprodusenten økte overskuddet med én milliard dollar. Samtidig reduserer selskapet bitcoin-beholdningen.

Da Teslas Berlin-fabrikk åpnet tidligere i år var det en tilfreds Elon Musk til stede.
Publisert:

Tesla-resultatet er bedre enn analytikerne ventet, men problemer i Shanghai presser marginene tilbake til nivåene fra tredje kvartal i fjor.

De viktigste nøkkeltallene fra Tesla-rapporten:

  • Inntektene endte på 16,9 milliarder dollar, opp fra 11,96 milliarder dollar i fjor.
  • Overskuddet endte på 2,62 milliarder dollar, opp fra 1,6 milliarder dollar i fjor.
  • Resultatet per aksje endte på 2,27 dollar.

På forhånd var det ventet at Tesla ville ha inntekter på 16,88 milliarder dollar, mens resultatet per aksje var anslått til 1,83 dollar.

Tesla-aksjen steg rundt fire prosent i etterhandelen kort tid etter rapporten ble sluppet. Men en halvtime senere er oppgangen barbert bort. Aksjen er ved 22.45-tiden opp 0,2 prosent i etterhandelen.

I andre kvartal leverte Tesla 254.695 biler ut til kundene sine, har selskapet tidligere offentliggjort. Av disse var 238.533 av typene Model 3 og Y, mens de øvrige var av Model S og X. Antallet leverte biler var over 50.000 færre enn kvartalet før.

Marginen krympet

«Selv om vi møtte på flere utfordringer, inkludert begrenset produksjon og nedstengning i Shanghai i majoriteten av kvartalet, sikret vi en driftsmargin blant de høyeste i industrien på 14,6 prosent,» skriver Tesla i rapporten.

Driftsmarginen faller med nesten fem prosentpoeng mot første kvartal, og er tilbake på nivåene fra tredje kvartal i fjor.

Selskapet trekker igjen frem høye råvarepriser og logistikkutfordringer som bidragsytere til å trekke ned marginene. I tillegg rammes selskapet av sterk dollar og nedskrivinger på bitcoin-verdier.

Kvittet seg med bitcoin

Tesla kjøpte bitcoin for 1,5 milliarder dollar i starten av 2021. Selskapet opplyser at det ved utgangen av andre kvartal hadde vekslet 75 prosent av verdiene inn i tradisjonell valuta. Dette bidro med 936 millioner dollar til kontantbeholdningen.

Selskapet opplyser ikke hvor stor nedskrivingen knyttet til kryptovalutaen er. Credit Suisse har tidligere anslått at selskapet ville måtte nedskrive 475 millioner dollar, tilsvarende 4,7 milliarder kroner.

Bitcoin-kursen faller brått i etterkant av nyheten. En bitcoin koster nå 23.125 dollar, nær 600 dollar mindre enn før nyheten kom. Samtidig faller kryptoaksjen Coinbase mer enn fem prosent i etterhandelen på Wall Street.

Venter fortsatt sterk vekst

Tesla ser fortsatt for seg rundt 50 prosent vekst i elbilleveringer de kommende årene.

«Vekstraten vil avhenge av utstyrskapasitet, oppetid på fabrikkene, driftseffektivitet og kapasiteten og stabiliteten i forsyningsleddet», skriver selskapet.

Selskapet legger også til at det vil ta tid å få opp produksjonshastigheten ved de nye fabrikkene i Austin, Texas og Berlin.

Elon Musk omtalte i mai de nye fabrikkene som «gigantiske pengesluk» på grunn av det lave antallet biler som foreløpig produseres der, ifølge Fortune.

Publisert:

Her kan du lese mer om