Norwegian bekrefter: – Ser på enkelte kapasitetsendringer

Mens folk later til å holde fast på planene for juleferien, velger noen å flytte på storbyturen, ifølge Norwegian. Nå bekrefter de at flytilbudet reduseres ytterligere.

Et Norwegian-fly går inn for landing på Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL).
Publisert: Publisert:

– Fra før har vi tatt ned kapasiteten for denne sesongen, og vi vil nå videre gjennomføre noen flere sesongjusteringer, sier kommunikasjonsrådgiver Eline Skari i Norwegian til E24 og fortsetter;

– Per i dag vil dette ikke påvirke planlagte flyginger i desember, men vi ser på enkelte kapasitetsendringer for januar og den kommende vintersesongen.

I et intervju med E24 nylig varslet Norwegian-sjef Geir Karlsen at selskapet ville kunne redusere kapasiteten på nyåret, avhengig av coronasituasjonen og spredningen av det muterte omikron-viruset.

– Vi er jo forberedt på at det kan få en konsekvens i januar og februar, avhengig av hvordan dette utvikler seg, sa Karlsen.

Konsernsjef Geir Karlsen, Norwegian.
Les også

Norwegian-sjefen frykter omikron-smell: – Den største utfordringen

Strammer inn

Mandag kveld varslet regjeringen kraftige innstramminger i smitteverntiltakene.

Sterkt begrenset sosial kontakt, hjemmekontor for de som kan og nasjonalt skjenkestopp var blant tiltakene for å stagge en eksplosiv økning i spredningen av omikron-viruset.

Fortsatt er store deler av verden åpen for alle vaksinerte med coronapass, men omikron har stengt enkelte destinasjoner og truer dertil andre.

Samtidig er folk bekymret for å komme seg hjem, dersom inn- og utreise- samt karantenereglene endrer seg mens man er på reise.

Kommunikasjonsrådgiver Eline Skari, Norwegian.

Fastholder julereisen

Norwegian opplyser at «noen reisende» har valgt å flytte på storbyturen i desember. Men destinasjoner som kysten i Spania og Kanariøyene er fortsatt populære.

– Når det gjelder juleferien ser det per i dag ut til at de fleste kundene holder fast ved sine opprinnelige reiseplaner, sier Skari.

Norwegian registrerer ellers at de som har bestilt en reise på våren og sommeren neste år later til å vente nærmere reisetidspunktet for å se om reisen kan la seg gjennomføre.

Flyselskapet har forlenget perioden der det tilbys én gratis ombooking av de billigste billettypene som i utgangspunktet ikke er fleksible.

– Dersom vi kansellerer en reise vil kundene kunne få velge mellom å bestille ny billett, eller få refundert den ubrukte billetten, sier Skari.

Les også

Omikron truer luftfarten: – Det forverrer seg

Utviklingen i passasjertrafikken via Avinors flyplasser.

Bratt fall

Usikkerheten rundt coronasituasjonen kommer til syne i passasjertrafikken via Avinors flyplasser.

Antall reisende var 45 prosent lavere i forrige uke (uke 49) enn tilsvarende uke i 2019, før coronapandemien. Uken før, uke 48, var 34 prosent lavere enn samme uke i 2019.

På landets hovedflyplass, Oslo Lufthavn Gardermoen, var antall reisende ned 51 prosent mot samme uke i 2019, og mot minus 40 prosent foregående uke.

– De siste årene har lært oss at det er vanskelig å spå utviklingen av pandemien, men det vi med stor sikkerhet nå vet er at det er myndighetspålagte restriksjoner som påvirker reisemønstrene aller mest, sier Skari.

Antall passasjerer via Oslo Lufthavn Gardermoen uke 49 i 2019–2021.
Les også

SAS-sjefen om omikron-konsekvenser: – La oss være ærlige, det er ingen som vet

Stanser rute

Nykommeren Flyr varslet også nylig stans av ruten mellom Oslo og Las Palmas på Kanariøyene som følge av svak etterspørsel.

Kommunikasjonsdirektør Anita Svanes, Flyr.

Ruten var opprinnelig satt opp med tre ukentlige avganger og startet opp tirsdag denne uken. Nå avsluttes ruten i midten av januar.

– Dette er en tilpasning som er gjort ut fra etterspørsel, etter smitteøkningen av covid-19 og påvisning av omikronviruset, det som førte til nye restriksjoner fra myndighetene. Vi vil fortløpende vurdere kapasiteten i vinterprogrammet, sier kommunikasjonsdirektør Anita Svanes i Flyr til Flysmart24.

Overfor E24 sier hun at det for tidlig å si hvilke andre kapasitetsjusteringer flyselskapet vil foreta seg.

I et varsel sendt ut onsdag (se bildet) til reisende til Trondheim fra Oslo 5. januar, opplyses det imidlertid at flygingen er innstilt grunnet tilpasninger som følge av coronautviklingen.

Epost fra Flyr der flyging innstilles

– Fleksibel modell

Den transatlantiske norske nykommeren Norse Atlantic Airways planlegger oppstart i månedsskiftet mars-april neste år.

Flyselskapet har allerede varslet ruter til New York, Los Angeles og Fort Lauderdale utenfor Miami, og sikret seg avgangs- og landingstillatelser ved London Stansted, mens London Gatwick ennå ikke er avklart.

Spredningen av omikron-viruset påvirker foreløpig ikke selskapets planer, opplyser Norse Atlantic til E24.

– Vi planlegger oppstart våren 2022 og har en fleksibel modell som gjør at vi kan sette i gang først når vi ser god etterspørsel etter transatlantiske reiser, sier kommunikasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i Norse.

Kommunikasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen, Norse Atlantic.

Reduserer tilbudet

Flyselskapet Widerøe merker allerede effekten av de varslede smitteverntiltakene fra regjeringen, opplyser kommunikasjonsdirektør Catharina Solli til E24.

Selskapet opprettholder imidlertid sine anbudsruter, som er støttet av Samferdselsdepartementet, på kortbanenettet.

– For vår øvrige flyginger, både de kommersielle kortbane rutene og våre regionale flyginger, reduserer vi nå på tilbudet for å redusere kostnader, sier Solli.

Kommunikasjonsdirektør Catharina Solli, Widerøe.

Hun legger til at perioden etter jul- og nyttårssesongen normalt innebærer færre reisende. Innstrammingene oppå dette rammer derfor luftfarten og reiselivsnæringen hardt.

– Vi vil altså kutte en del, men opprettholde et godt basistilbud inn og ut av Bergen til Vestlandet og i Nord-Norge, sier Solli.

SAS har ikke besvart E24s henvendelser så langt onsdag.

Les også

SAS-sjefen: – Etterspørselen og billettsalget har stabilisert seg

Les også

Flyr setter inn seks Boeing Max neste år: – Kommer til å være uproblematisk

Les også

Norwegian-sjefen vil ha flere fly: – Vi er mer konkurransedyktige enn på lenge

Publisert: