Kronen styrker seg i takt med oljeprisbyks tross Ukraina-uro

Til tross for økende uro i markedene knyttet til Ukraina-konflikten, styrker den norske kronen seg betydelig, godt hjulpet av at oljeprisen nærmer seg 100 dollar.

KRONEN dras i hver sin retning av markedsuro og oljeprisoppgang. Bildet viser kursen mot euro fra mandag til tirsdag formiddag.
Publisert:

Tirsdag formiddag koster en euro 10,10 kroner og en dollar 8,91 kroner. Det er rundt ti øre mindre enn mandag kveld.

Det betyr at det blir billigere å handle fra utlandet, men samtidig blir norske eksportvarer dyrere for utlendinger.

Kronestyrkingen kommer samtidig med at oljeprisen fortsetter oppover til over 99 dollar per fat, det høyeste siden 2014.

Oppgangen kommer etter eskalering av konflikten mellom Russland og Ukraina. Mandag kveld anerkjente Russland de østukrainske utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk, og skal sende styrker til området.

Høyeste oljepris siden 2014

Sjefanalytiker i Nordea, Thina Margrethe Saltvedt forklarte til E24 mandag kveld at det ikke er uvanlig at oljeprisen øker markant i perioder med politisk uro, særlig i land som produserer olje og gass.

Høyere oljepriser støtter kronekursen både direkte og indirekte. Når oljeselskapene på norsk sokkel får høyere inntekter fordi prisene har økt, må de også kjøpe mer kroner for å betale oljeskatt.

I tillegg er høyere oljeprisen positivt for den norske økonomien, og dermed også for synet på kronekursen.

I motsatt retning trekker frykten på børsene. I tider med mye uro, foretrekker investorene sikrere investeringer som gull, dollar og statsobligasjoner, til fordel for den relativt lille norske valutaen, som kan være vanskelig å komme ut av hvis det virkelig smeller.

Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets markedsuroen vil skremme kroneinvestorene fremover.

Venter ikke kronestyrking fremover

«Historien om kronekursen hittil i år har handlet om støtte fra høye og stigende oljepriser, og motvind fra svekket risikovilje, som trekker kronen i motsatte retninger», skriver Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets i en analyse.

Hun forteller at de blir spurt like mange ganger om hvorfor kronen handler på så svake nivåer i forhold til den høye oljeprisen, som hvorfor kronen ikke svekkes mer på grunn av økt uro (volatilitet) knyttet til risikofylte investeringer.

«Det første spørsmålet er svaret på det siste, og omvendt», skriver hun.

«Når oljeprisen stiger på grunn av økt global etterspørsel er det nesten alltid positivt for norske kroner, men når den stiger på grunn av bekymringer over tilbud og økte geopolitiske spenninger, som har vært tilfelle i det siste, er det mer et tveegget sverd», skriver hun videre.

Selv om DNB Markets venter at den norske økonomien vil fortsette gjeninnhentingen i år, og at Norges Bank vil heve renten mer enn våre viktigste handelspartnere, tror meglerhuset at den økte volatiliteten (uroen) knyttet til risikofylte investeringer vil hindre kronestyrking.

DNB Markets’ kroneprognose ligger på 10,20 kroner for euroen og 9,30 kroner for dollaren på 12 måneders sikt.

Les på E24+

Aksjestrategien for en verden med stigende renter

Les også

Markedsuro svekker kronekursen

Publisert: