Endúr-sjef Hans Olav Storkås går på dagen

Toppsjefen fratrer med umiddelbar virkning etter brudd på lånevilkår.

TURBULENT: Det har vært noen turbulente dager for industrikonsernet Endúr.
Publisert:

Det kommer frem i en børsmelding.

Storkås har hatt stillingen siden i januar.

Hans Olav Storkås

Tidligere denne uken meldte industrikonsernet at det ikke hadde tilfredsstilt kravene til maksimal belåning i låneavtalen for et obligasjonslån som ble tatt opp i februar i år.

Dette ble selskapet klar over etter å ha publisert sin rapport for første halvår.

E24 har forsøkt å komme i kontakt med Storkås, men har foreløpig ikke fått svar.

Arbeidende styreleder Pål Reiulf Olsen sier Storkås har sagt opp selv fordi Endúr «snublet i rapporteringen når det kom til et teknisk brudd på låneavtalen».

– Ikke akseptabelt

– Det skyldes ulike forhold, vi har hatt for lite administrativ kapasitet, sier Olsen til E24.

– Hva legger du i for lite administrativ kapasitet?

– Vi har ikke hatt god nok kapasitet til å behandle regnskapstallene ordentlig og kom i skade for å gjøre en feil. Det er ikke akseptabelt, sier Olsen.

– I hvilken grad har Storkås ansvaret sammenlignet med finansdirektøren?

– Feilen har sikkert forplantet seg i mange ledd, men det var Hans Olavs vurdering, han har ansvaret i øverste ledd. Regnskaps- og finansfunksjonen er ikke tilstrekkelig bemannet. Styret fattet en del vedtak i juni for å rettet på det, men det tar tid å få det effektuert, sier Olsen.

– Hva betyr det at den ikke har vært tilstrekkelig bemannet?

– Det har ikke vært nok kompetente folk og det har vært for tynt bemannet. Derfor har man ikke fått gjort ting helt som det skal gjøres, sier Olsen, som ikke vil si hvor mange som jobber i funksjonen og mer om på hvilken måte det ikke er nok kompetente folk.

Finansdirektør Lasse B. Kjelsås i Endúr sto oppført som avsender av børsmeldingen som ble lagt ut tirsdag om brudd på lånevilkårene. Han er ordknapp i telefonen når E24 stiller spørsmål om situasjonen.

Han vil ikke svare på i hvilken grad brudd på lånevilkårene er hans ansvar, sammenlignet med konsernsjefens.

– Styreleder sier din avdeling ikke har vært tilstrekkelig bemannet. Hva skyldes det?

– Det er noe vi jobber med å utbedre. Det er bare et halvt år siden vi begynte i jobben. Det har vært krevende, sier Kjelsås, som begynte i jobben samtidig som den avgåtte konsernsjefen.

Aksjefall

Aksjekursen til Endúr faller 7,2 prosent til 0,7 kroner på Oslo Børs torsdag ettermiddag i kjølvannet av en nedgang på 18 prosent onsdag. Det var etter Børsens stengetid tirsdag selskapet meldte om brudd på låneavtalen.

Nå har styret i selskapet satt i gang prosessen for å finne en erstatter.

Styreleder Pål Reiulf Olsen tar midlertidig over rollen som administrerende direktør frem til en permanent løsning er på plass, ifølge meldingen.

Endur har også varslet at de hadde fått etablert et garantikonsortium for en emisjon på 110 millioner kroner til en kurs på 75 øre. Til sammenligning ble Endúr-aksjen handlet for rundt 1,1 kroner ved inngangen til året.

Industrikonsernet Endúr, som tidligere het Bergen Group, har gått fra å være en oljeservicekjempe til å satse i større grad på levere tjenester til oppdrettsbransjen. Flere av konsernets datterselskaper har slått seg konkurs.

Les på E24+

Børskommentar: «Er Endúrs brudd på lånevilkårene bare klønete?»

Publisert:

Her kan du lese mer om