Dagen på Wall Street

Wall Street i minus etter turbulent uke

Store svingninger har preget handelsdagen på det amerikanske aksjemarkedet, og de tre hovedindeksene peker ned ved børsstengning fredag kveld.

Trader på jobb inne på New York-børsen tidligere denne uken.
 • Truls Lier
 • Benedicte Storm Bamvik
Publisert:

Alle de tre toneangivende indeksene på Wall Street startet ukens siste handelsdag med en bred nedgang på omtrent 2 prosent. Etter noe innhenting i løpet av kvelden snudde indeksene likevel ned igjen.

Dette markerer den femte uken på rad der den brede S&P 500-indeksen ender i minus - den lengste ukentlige tapsrekken siden 2011, ifølge Bloomberg. For teknologitunge Nasdaq er det så langt den lengste ukentlige tapsrekken siden 2012.

Slik så det ut ved børsstengning fredag kveld:

 • Dow Jones ned 0,29 prosent
 • Nasdaq Composite falt 1,40 prosent
 • S&P 500 ned 0,56 prosent

Så langt år har Dow Jones-indeksen nå falt rundt 9,5 prosent og den brede S&P 500-indeksen 13,5 prosent. Teknologitunge og rentefølsomme Nasdaq har falt hele 22,4 prosent.

I Europa og Asia pekte pilene stort sett også nedover tidligere på dagen, etter det kraftige fallet på Wall Street dagen før.

Renten på den amerikanske tiåringen, amerikanske statsobligasjoner med ti år løpetid, klatrer samtidig videre. Renten ligger på rett rundt 3,12 prosent i skrivende stund.

Kraftige svingninger etter renteheving

Aksjemarkedene i USA har vært preget av kraftige svingninger de siste dagene.

På onsdag hevet USAs sentralbank styringsrenten med 0,5 prosentpoeng for første gang på 22 år, til 0,75 prosent. Det kraftige rentegrepet var ventet, men børsene steg etter at sentralbanksjef Jerome Powell langt på vei avviste muligheten for en fremtidig trippel renteheving på 0,75 prosent.

Den brede S&P 500-indeksen hadde onsdag sin beste dag siden mai 2020, med en oppgang på 2,99 prosent.

Deretter snudde markedet til dyp pessimisme torsdag. Teknologiindeksen Nasdaq endte dagen ned hele 4,99 prosent, det verste tekfallet siden 2020.

Sjefstrateg Christian Lie i Formue mente da at onsdagens lykkerus overskygget signalene om at sentralbanken varslet flere doble rentehevinger fremover, i tillegg til at Powell uttrykte bekymring over den høye inflasjonen.

– Det er enorm forvirring i markedet, sier Kristina Hooper, sjefstrateg for globale markeder i Investo til Financial Times.

Sterkere jobbvekst enn ventet

Det ble skapt 428.000 nye jobber i USA i april, ifølge ferske tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet. På forhånd hadde økonomene ventet en svakere jobbvekst med 380.000 ny jobber.

Jobbtallene følges nøye av markedet, og ansees som viktig fordi det er et av målene på aktiviteten i USAs økonomi.

Arbeidsledigheten ble samtidig liggende uendret på 3,6 prosent.

– En rekke indikatorer viser at aldri i nyere tid har vært vanskeligere for bedriftene å få tak i arbeidskraft. Det er rekordhøye to ledige stillinger per arbeidsledig, skrev Kjersti Haugland i morgenrapporten til DNB Markets.

Ledigheten i USA er nå marginalt høyere enn den var før coronapandemien slo inn.

Les også

Det ble skapt 428.000 nye jobber i USA i april

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. S&P 500
 4. Dow Jones
 5. Nasdaq

Flere artikler

 1. Tokyo-børsen faller over to prosent

 2. Verste tek-fall siden 2020

 3. Wall Street steg etter Feds rentereferat

 4. Wall Street styrer mot kraftig fall fra start

 5. Beste dag for S&P 500 siden mai 2020