Børsdagen

Oslo Børs bryter tre dager lang tapsrekke

Uro har preget verdens børser de siste dagene, men tirsdag ettermiddag har utviklingen snudd.

Hovedindeksen på Oslo Børs klatret for første gang på tre dager tirsdag.
 • Ada Lea
 • Truls Lier
 • Ine Brunborg
Publisert:

Hovedindeksen runder av dagen opp 0,09 prosent, mens flere internasjonale børser henter seg inn etter en periode med tunge fall.

I London, Paris og Frankfurt er børsene opp mer enn én prosent tirsdag ettermiddag. Også indeksene på Wall Street stiger markant.

Oljeprisen har også vendt forsiktig opp for dagen. I skrivende stund omsettes ett fat med nordsjøolje (Brent spot) for 105,41 dollar fatet, opp 0,37 prosent siden midnatt – men er likevel rundt tre dollar lavere enn ved stengetid på Børsen dagen før.

På Oslo Børs runder tungvekteren Equinor av dagen med et fall på 0,26 prosent, mens Aker BP falt 0,41 prosent. På den andre siden steg Hydro og Yara henholdsvis 1,01 og 1,91 prosent.

Les også

Analytiker om Kongsberg-ras på Oslo Børs: – Ikke et marked for å skuffe på tall

Tidenes verste dag for Kongsberg Gruppen

Kongsberg Gruppen er den store taperen på Børsen tirsdag, etter å ha lagt frem kvartalsresultater.

Kongsberg-aksjen runder av dagen ned 18,86 prosent - og noterer dermed sitt største fall på én dag noensinne.

Markedsverdien til Kongsberg Gruppen har dermed falt med over 13 milliarder kroner i løpet av dagen, viser E24s beregninger.

Kongsberg Gruppen fikk et resultat før skatt på 511 millioner kroner i første kvartal, ned fra 529 millioner i første kvartal i fjor, ifølge ferske kvartalstall fra selskapet tirsdag morgen.

På forhånd hadde analytikerne sett for seg økte resultater. Ifølge TDN Direkt vente de et resultat før skatt på 763 millioner kroner av inntekter på 7,4 milliarder kroner.

Nærings- og fiskeridepartementet og Folketrygdfondet er de største eierne av Kongsberg Gruppen. Must Invest er største private eier.

Nedgang etter tallslipp

Flere av dagens taperne på Børsen er også selskaper som har lagt frem kvartalsresultater.

 • Oljeselskapet Noreco tapte mindre enn i første kvartal i fjor, men endte fortsatt med et underskudd på 17,1 millioner dollar før skatt. Produksjonsanslaget ble samtidig jekket opp. Noreco-aksjen falt 7,12 prosent.
 • Hydrogenselskapet Hexagon Purus tredoblet inntektene. Samtidig bidro økte kostnader til et større underskudd i første kvartal. Aksjen falt 6,77 prosent.
 • Seismikkselskapet Magseis Fairfield økte inntektene kraftig fra samme tid i fjor, men endte fortsatt med underskudd i årets tre første måneder. Aksjen falt 11,56 prosent.

Kraftig opptur for Solstad Offshore

Solstad Offshore er samtidig blant dagens vinnere etter å ha lagt frem resultater i går kveld.

Rederiet hadde fall i både resultat og inntekter, men skriver det skyldes en engangsinntekt på 378 millioner kroner knyttet til en terminert kontrakt mellom fartøyet Nordmand Maximus og Saipem i fjorårets første kvartal. Om man justerer for dette, var utviklingen positiv, ifølge selskapet.

Solstad Offshore-aksjen ender opp 24,86 prosent.

På den andre siden falt PGS-aksjen 1,27 prosent etter kraftig oppgang den seneste tiden. Seismikkselskapet var på et tidspunkt opp rundt 14 prosent mandag, men endte 2,7 prosent opp.

PGS har slitt med tung gjeld og svake markeder, men hentet i forrige uke inn 800 millioner kroner gjennom en emisjon med kun en liten rabatt. Siden den gang og frem til i dag har kursen steget rundt 55 prosent.

Se flere børsnyheter på E24s aksjelive.

Les også

Stort resultatfall for Saga Pure – fortsatt i pluss

Global børsuro

Wall Street var det et hardt tekfall mandag. Teknologitunge Nasdaq endte dagen ned over fire prosent. I Europa falt Stoxx600 med 2,9 prosent.

– Børsuroen kan trolig knyttes til frykt for at sterk renteoppgang vil bremse økonomien, spesielt i USA. Sentralbankene er i ferd med å sette rentene markert opp for å få inflasjonen ned, skriver Knut A. Magnussen i DNB Markets i en rapport mandag.

– Pessimismen i USA ser ut til å skyldes at mange nå innser at den såkalte Fed-puten er kaputt. Siden Fed primært sikter mot å få den høye inflasjonen ned, kan ikke sentralbanken samtidig hjelpe finansmarkedene hver gang det butter imot, skriver Magnussen.

Seniorøkonomen tror likevel ikke at vil markedene vil fortsette å falle kraftig over tid, så lenge økonomien ikke er på vei inn i en ny resesjon.

Han peker på at husholdningssektoren virker solid, med høye formuesverdier og lav gjeldsbelastning, og at meglerhuset derfor venter at nedkjølingen vil ta tid og at en mer markert oppbremsing først kommer neste år.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Nedgang på Oslo Børs

 2. Snuoperasjon på Oslo Børs: Endte handelsdagen i minus

 3. Salmar-fall på negativ Oslo Børs

 4. Markant fall på Oslo Børs

 5. Kraftig nedgang på Børsen – PGS steg