Børsene i Asia

Evergrande-selskap med nytt aksjefall i Hongkong

Det gjeldstyngede kinesiske konsernet går på en ny smell.

Elbilvirksomheten til Evergrande er børsnotert i Hongkong. Kursen faller mandag. Her fra et elbilarrangement i Shanghai som ble avholdt i april.
 • Eivind Bøe
 • Svein Olav Sæter
Publisert:

Investorene fortsetter å følge nøye med på hvordan det går med kriserammede Evergrande, som har kommet med nye oppdateringer i løpet av helgen.

Et datterselskap, som er notert i Hongkong, har varslet børsen om alvorlig pengetrøbbel og går ikke videre med planer om å hente inn ny kapital.

Aksjekursen til China Evergrande New Energy Vehicle Group er ned mer enn ti prosent etter å ha falt enda mer tidligere samme dag.

Evergrande driver i tillegg til eiendom blant annet med utvikling av elbiler, fornøyelsesparker og helsetjenester.

China Evergrande New Energy Vehicle Group markedsfører seg som en elbilprodusent, selv om mesteparten av inntektene kommer fra helsetjenester, skriver Bloomberg.

Morselskapets aksjekurs er uten de store endringene for dagen i kjølvannet av en ekstremt turbulent periode. Kursen er ned nesten 90 prosent det siste året. Selskapet er fortsatt taus om manglende betaling på et obligasjonslån som hadde frist torsdag.

Evergrande har rundt 2.600 milliarder kroner i gjeld. Anders Johansen, ny sjefstrateg i Danske Bank, venter nyheter fra Evergrande denne uken.

– Hva som skjer videre er på ingen måte avklart, sier Johansen til E24.

– Det alle venter på er om myndighetene skal gripe inn. De fleste har slått seg til ro med at det kommer en eller annen form for omstrukturering. For kinesiske myndigheter er det likevel viktig å ikke la det gå ut over markedet i altfor stor grad. Det er balansen myndighetene i Kina nå tenker på, sier Johansen.

Sjefstrategen peker på at mesteparten av gjelden Evergrande skylder er til kinesere. Ifølge ham har 1,5 millioner kinesere forhåndsbetalt leiligheter de kanskje aldri får om Evergrande går over ende, og mange kinesiske entreprenører har bygget leiligheter på vegne av selskapet uten å ennå få betalt.

– Boligsektoren står for rundt 30 prosent av BNP (verdiskapingen, journ.anm.) i Kina, og er altfor stor til at de tør å ta sjansen å la det gå ut over den, men det er viktig for kinesiske myndigheter å statuere et eksempel. Selskaper kan ikke ta så mye risiko de vil, og så reddes av myndighetene når det går galt, sier Johansen.

Les også

Evergrande-krisen kort forklart

Blandet i det bredere markedet

Slik går de største børsene i Asia-Stillehavsregionen:

 • Nikkei 225 i Tokyo opp 0,05 prosent
 • Hang Seng i Hongkong opp 0,28 prosent
 • Kospi i Seoul opp 0,34 prosent
 • Shanghai Composite ned 1,30 prosent
 • FTSE Straits Times i Singapore opp 1,05 prosent
 • ASX 200 i Sydney opp 0,77 prosent

Høyeste oljepris på tre år

Prisen på ett fat nordsjøolje (Brent) stiger 1,2 prosent til 79 dollar. Det er høyeste pris siden oktober 2018.

Amerikansk lettolje (WTI) er også opp 1,2 prosent, til 74,9 dollar.

Oppgangen i oljeprisen følger også andre energikilder som har styrket seg kraftig i år. E24 har tidligere skrevet om at kullprisen har tredoblet seg i år, mens gassprisene er skyhøye.

Før helgen falt oljelagrene i USA mer enn ventet, og antallet aktive oljerigger i USA fortsatte oppover for tredje uke på rad, ifølge riggtellingen til Baker Hughes. Riggaktiviteten har tatt seg opp i takt med innhentingen etter orkanen Ida, som rammet produksjonen i Mexicogolfen for snart fire uker siden.

Nadia Wiggen, partner og energianalytiker hos Pareto, har pekt på 80 dollar som en psykologisk grense for oljeprisen den siste tiden. Hun har forklart oppgangen med at mange land åpner opp igjen fra corona-nedstengninger.

– Tilbudet av energi holder ikke tritt for tiden. Det er et stramt marked for kull og gass, med europeiske gasslager under femårssnittet og lave eksportvolum fra Russland. I tillegg er oljelagrene under femårssnittet, og alt som ble spart opp under corona er nå brukt opp, sa Wiggen fredag.

Les på E24+

Slik kan du investere i råvarer

Les på E24+

Kommentar: «Bare ett menneske vet hvordan dette ender»

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Evergrande
 3. Tokyo-børsen
 4. Hongkong-børsen
 5. Seoul-børsen
 6. Shanghai-børsen
 7. Singapore-børsen

Flere artikler

 1. Bloomberg: Kreditorer går sammen i forkant av Evergrande-frist

 2. Nedgang på asiatiske børser – eiendomsselskap handelsstanset

 3. Dette skjer denne uken: Evergrande-krisen fortsetter

 4. Andre dag på rad med oppgang i Tokyo – Kina-børsene tilbake i handel

 5. Kraftig fall på Tokyo-børsen – oljeaksjer mot strømmen