Oslo Børs falt tross oljeopptur – kraftig nedgang for Kahoot
Mens Equinor og Aker BP klatret, ender den bredere Hovedindeksen i minus tirsdag. Kahoot falt kraftig sammen med verdens tek-aksjer.
Saken oppdateres.
Hovedindeksen på Oslo Børs runder av dagen ned 0,69 prosent, til tross for et løft for oljeprisen.
Samme ettermiddag er flere store børser på vei markant nedover, der teknologiaksjene leder an nedgangen.
På Wall Street er teknologitunge Nasdaq ned mer enn to prosent, med kjemper som Apple, Amazon, Microsoft og Facebook i minus.
Også i Europa faller flere store teknologiselskaper, inkludert sveitsiske Logitech.
Flere av Oslo Børs’ teknologiselskaper avslutter også i minus. Det inkluderer Kahoot, som falt 9,52 prosent til 56,1 kroner. Hittil i år er Kahoot-aksjen ned 41 prosent.
Også aksjene i Asetek, Atea, Link Mobility, Next Biometrics, Nordic Semiconductor, Pexip og Schibsted falt tirsdag.
Opptur for oljeselskaper
Equinor og Aker BP har steget den siste tiden, i takt med høyere oljepris.
Tirsdag ender Equinor opp 3,75 prosent som den mest omsatte aksjen på Oslo Børs, samtidig som Aker BP klatret 0,85 prosent. Også mandag steg oljeaksjene.
Til tross for oppgangen i oljeaksjene, er Hovedindeksen i minus og ender ned 0,69 prosent.
Prisen på nordsjøoljen Brent, som brukes som referanse på oljehandel globalt, har i løpet av dagen bikket 80 dollar fatet for første gang siden oktober 2018. I skrivende stund har prisen falt noe tilbake og ett fat omsettes for 79,26 dollar.
Oljeprisen bikker 80 dollar for første gang på tre år
Tek-aksjer leder an internasjonal børsnedgang
Rekordhøye gasspriser
Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets peker blant annet på de rekordhøye gassprisene.
– Nå er gassprisene så høye at det plutselig har blitt lønnsomt å bruke olje til å lage strøm, sier Martinsen og viser til at det bidrar til å øke etterspørselen etter olje.
Normalt sett konkurrerer ikke olje og gass så mye mot hverandre, forteller Martinsen, ettersom de har til dels forskjellige bruksområder.
Martinsen trekker også frem orkanen Ida, som herjet i Mexiogulfen i august og slo ut offshoreproduksjon i USA. Det gjorde at forsyningen av olje ble rammet, noe som er med på å presse prisen opp.
Det er også verdt å ha med seg at oljelagrene har kommet langt ned, og ifølge Martinsen ser lagrene ut til å fortsette nedover.
– Vi bruker mer olje enn vi produserer. Det er prisdrivende når lagrene presses så langt ned, og det uttrykker at oljebalansen blir mer sårbar, sier Martinsen.