Dette skjer denne uken

Dette skjer denne uken: Evergrande-krisen fortsetter

Kinas kriserammede eiendomsgigant vil få oppmerksomhet også denne uken, spår sjefstrateg. I løpet av uken vil mange Fed-ansatte snakke ut, mens amerikansk industri vil melde om fremtidsforhåpningene i ISM-indeksen.

Anders Johansen, ny sjefstrateg i Danske Bank, venter på nytt fra Evergrande i uken som kommer.
  • Svein Olav Sæter
Publisert: Publisert:

– Det blir trolig en litt roligere uke enn forrige uke, men vi venter en del oppfølging på de store nyhetene fra forrige uke, sier Anders Johansen, sjefstrateg i Danske Bank til E24.

Forrige uke hevet Norges Bank styringsrenten med 0,25 prosent, mens den amerikanske sentralbanken varslet at nedtrapping av støttekjøpene «snart kan bli nødvendig», og den kinesiske eiendomsgiganten Evergrande skapte børsfall verden over.

– Vi regner med at det vil komme nyheter fra Evergrande. Hva som skjer videre er på ingen måte avklart, sier Johansen.

Evergrande, boligselskapet med mest gjeld i verden, skylder andre parter 2.600 milliarder kroner. Torsdag hadde selskapet betalingsfrist på en av obligasjonene sine, men selskapet betalte ikke.

– Det alle venter på er om myndighetene skal gripe inn. De fleste har slått seg til ro med at det kommer en eller annen form for omstrukturering. For kinesiske myndigheter er det likevel viktig å ikke la det gå ut over markedet i altfor stor grad. Det er balansen myndighetene i Kina nå tenker på, sier Johansen.

Sjefstrategen peker på at mesteparten av gjelden Evergrande skylder er til kinesere. Ifølge ham har 1,5 millioner kinesere forhåndsbetalt leiligheter de kanskje aldri får om Evergrande går over ende, og mange kinesiske entreprenører har bygget leiligheter på vegne av selskapet uten å ennå få betalt.

– Boligsektoren står for rundt 30 prosent av BNP (verdiskapingen, journ.anm.) i Kina, og er altfor stor til at de tør å ta sjansen å la det gå ut over den, men det er viktig for kinesiske myndigheter å statuere et eksempel. Selskaper kan ikke ta så mye risiko de vil, og så reddes av myndighetene når det går galt, sier Johansen.

Fasit om forutsetningene for amerikansk industri

Evergrande-nyhetene kan komme når som helst. Ukens viktigste makrotall kommer derimot helt i slutten av uken.

– Alle venter på ISM-tallene på fredag, sier Johansen.

Instituttet for forsyningsledelse (ISM) foretar hver måned en spørreundersøkelse av innkjøpssjefene i USA, i denne omgang kun innenfor industrien. Resultatet av undersøkelsen er rapporten som kommer på fredag.

– Det er en ledende indikator på hvordan det går i amerikansk økonomi, og den har vært over 50 siden juni 2020. Forrige måned var den på 59,9, og nå ventes den svakt ned.

En verdi på 50 betyr at innkjøpssjefene er helt delt mellom å forvente økt eller redusert aktivitet i månedene som kommer, mens en verdi på over 50 betyr at flere forventer økt aktivitet enn det er innkjøpssjefer som venter redusert aktivitet.

– Man bør følge med på om det kommer noe avvik fra konsensus, spesielt på den negative siden. Det har vært en dårligere periode i økonomien i august og september på grunn av delta, den har bikket over nå og man slipper opp igjen, sier Johansen.

Sentralbanken snakker ut

Etter forrige ukes uttalelse fra sentralbanken i USA, Federal Reserve (Fed), har flere økonomer tolket det dit hen at sentralbankens støttekjøp av amerikanske statsobligasjoner vil trappes ned i november eller desember.

– Denne uken skal en rekke medlemmer av Feds rentekomité prate, for det kan de nå som avgjørelsen er ute, sier Danske Banks sjefstrateg.

Sentralbanksjefen vil først møte Senatet på tirsdag, før han møter kolleger i den europeiske sentralbanken på onsdag. Nesten samtlige av de andre medlemmene av styret i sentralbanken prater på andre tidspunkt i uken som kommer.

– De andre er litt morsommere å høre på, fordi de gjerne avviker litt mer, mens Powell holder seg helt til hva han allerede har sagt. De andre er gjerne også i litt forskjellige leire, og det kan gi litt mer farge til Fed-avgjørelsene når de snakker i ettertid, sier Johansen.

Drama rundt politisk vedtatt gjeldstak

Det siste fra USA det kan være verdt å følge med på, er hva politikerne gjør med gjeldstaket.

– Finansdepartementet i USA kan i dag ikke utstede mer gjeld enn grensen som er satt av Kongressen. Den grensen vet man ikke helt når man vil nå, men man tror det vil skje i oktober.

Gjeldstaket i USA er satt av politikerne, og hvis gjelden går over denne grensen har politikerne teknisk sett bundet seg til å heller slå staten teknisk konkurs enn å øke statsgjelden.

– Det vil sannsynligvis ikke skje, men det er et politisk spill nå, hvor Republikanerne ikke går med på å øke gjeldstaket uten at Demokratene kutter i deres plan for infrastruktur, hvor de planlegger å bruke 3500 milliarder dollar på nye investeringer i USA.

Hvis gjeldstaket ikke heves før torsdag, står USA i fare for å ikke ha noe godkjent budsjett fremover, og da kan de måtte stenge ned statsapparatet.

– Jo lengre tid det tar uten en avklaring, jo mer interesse er det for hva som skjer videre, og det må skje noe før det er tomt for penger, sier Johansen.

Les på E24+

Pappa Håvard ville redde datterens cheerleading-klubb. Da startet sokke-eventyret Bambusa

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Dette skjer denne uken
  2. Dette skjer denne uken

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken: Erna Solbergs siste statsbudsjett kan bli betydelig mindre enn det forrige

  2. Dette skjer denne uken: Sentralbanktoppene møtes og lakserush på børsen

  3. Dette skjer denne uken: «Månedens viktigste tall» og PMI-rush

  4. Blandet på Asia-børsene: Evergrande inngår betalingsavtale

  5. Dette skjer denne uken: Bedriftene ligger an til brakresultat