Rentefrykt ryster tek-fond: Norske småsparere rømmer

Wall Street-fondet «Ark Innovation» starter 2022 med å falle videre etter fjorårets tapsår. Nå er det ned 47 prosent fra toppen.

Amerikanske Cathie Wood har truffet blink i Tesla-aksjen, som i 2020 steg over 700 prosent og fortsatte noe opp i 2021. Hun har et kursmål på 3.000 dollar innen 2025, mens elbilaksjen ligger på rundt 1.000 dollar.
Publisert: Publisert:

Cathie Wood har på grunn av suksessen med de børsnoterte ARK-fondene sine vært en bredt omtalt Wall Street-profil de siste årene.

Fondene hennes er lastet opp med aksjer innen blant annet morgendagens teknologi og innovasjon, med Tesla som det mest kjente veddemålet.

Dette er for det meste vekstaksjer, altså selskaper som er høyt priset sett opp mot inntjeningen, i tro på at de vil vokse raskt.

I 2020 var disse vinneraksjer, men i løpet av 2021 og på starten av 2022 har flere av dem blitt sendt tungt ned, blant annet på grunn av frykt for økte renter, som gjør at løftene om overskudd blir mindre verdt.

Les også

Eier Tesla-aksjer for millioner: – Kritikerne graver ikke dypt nok

Store uttak

Samme utvikling har Woods flaggskipfond, «Ark Innovation», hatt. I 2020 var avkastningen på 152 prosent, mens den i 2021 endte på minus 24 prosent.

Også i år har det startet svært tungt, og mandag fortsetter det markante tek-fallet på Wall Street med et fall for Nasdaq-indeksen på over to prosent, som presser fondets avkastning ytterligere nedover.

Da børsuroen for tek-aksjer tok seg opp sist uke, ble fondet også hardt rammet, som resulterte i at 300 millioner dollar ble trukket ut av investorene i årets første handelsuke, ifølge Bloomberg.

Gjennom fjoråret ble det også flere ganger meldt i internasjonale medier om enorme uttak fra investorer etter nedturen som startet i februar. Slik har det imidlertid ikke alltid vært for det tidvis svært populære fondet, og også i Norge har det tidligere vært en favoritt hos småsparere.

– De var gjennom 2020 noen av de mest kjøpte instrumentene blant våre kunder, har investeringsøkonom Mads Johannesen i nettmegleren Nordnet tidligere uttalt til E24.

Nå har dette forandret seg, forteller han.

– Vi har over tid, i takt med utviklingen i fondet, sett at våre kunder også har skiftet fokus fra ARK-ETF’en til mer verdibaserte ETF’er og fond som fokuserer på sykliske selskaper og finans. Dette er en trend jeg begynte å se fra tidlig i høst og som har tiltatt gjennom vinteren.

– Dette er i tråd med hvordan makroøkonomien ser ut inn i 2022 med høy inflasjon og utsikter for økte renter.

Ifølge fondstjenesten Morningstar kom de største innskuddene, som over en periode var på flere milliarder dollar i måneden, da kursen var på topp i fjor – rett før det begynte å gå bratt nedover.

Siden toppnivået er fondet per starten av 2022 ned 47 prosent.

Omdiskutert

Slik som fondets største posisjon, Tesla, skaper det mye engasjement hos både trofaste tilhengere og kritikere.

Flere analytikere og markedsaktører har uttalt seg negativt om blant annet den luftige prisingen til veddemålene hennes, og risikoen i disse.

– Jeg tror fortsatt ikke at Cathie Wood-aksjer er langt nok nede ennå. Det kommer til å være et fortsettende press, sa investeringssjef Stephen Weiss i Short Hills Capital til CNBC sist uke.

– Inflasjon er her og jeg tror Fed kommer til å være aggressive. Fed vil ha deg ut av risikable aksjer, fortsatte han.

Sist uke viste referatet fra det forrige rentemøtet til USAs sentralbank at det kan bli tidligere rentehevinger enn mange aktører hadde ventet.

Sjefen for Fed i St. Louis, James Bullard, uttalte at den første rentehevingen kan komme allerede i mars, for å være bedre stilt til å kontrollere inflasjonen.

På bunnfiske

I fjor sommer ble det også kjent at Michael Burry, investoren som spådde finanskrisen, hadde inngått et veddemål på kursfall for «ARK Innovation». Senere har han avsluttet posisjonen.

– Jeg tror ikke han forstår det fundamentale som skaper en eksplosiv vekst og investeringsmuligheter i innovasjonssektoren, skrev Wood på Twitter da veddemålet ble kjent.

Mens mange av porteføljens aksjer har falt den siste tiden, har Wood benyttet muligheten til å kjøpe til en billigere penge.

Blant annet har hun økt i Draftkings, Block, tidligere kjent som Square, og Roblox, i år, ifølge Bloomberg.

Wood venter en firedobling av fondet de neste fem årene.

Johannesen i Nordnet maner til forsiktighet:

– Jeg tror absolutt at selskapene som Cathie Wood investerer i vil være med å påvirke den teknologiske utviklingen på sikt. Det er det nok ingen tvil om. Men hva gjelder avkastning på kort sikt ville jeg vært noe mer forsiktig. Akkurat nå er markedet litt «choppy», som gjør at investorer er noe mer tilbakeholden i sine investeringer og ønsker en trygg kontantstrøm.

– Det er svært få selskaper i ARK-porteføljen og om rentene også skulle komme mer opp vil kapitaltilgangen på kort sikt også stoppe opp, sier han.

Les også

Råvaretungt fond senket av Kina-aksje: – Svært skuffende

Publisert: