- Det hadde smakt ekstra godt å slå finansfolka

Superrik-forfatter og tidligere leder for Rød Ungdom utfordrer finanseliten i Aksje-NM.

MIMIR KRISTJANSSON: Forfatter av boken «Slik blir du superrik» vil konkurrere mot høyresidens representanter.
Publisert: Publisert:

- Jeg har lyst til å vise at også vi klarer dette. Forsvare venstresidens ære. Jeg har lyst til å slå endel folk som jeg ikke er så enige med politisk, på deres hjemmebane.

Det sier Mimir Kristjansson, tidligere leder av Rød Ungdom, som er blant deltakerne under kommende Aksje-NM.

I 2013 ble han støttet av Fritt Ord til å leve en daytraders liv. Resultatet ble boken «Slik blir du superrik», hvor han blant annet beskrev den følelsesmessige utfordring med deltakelse i finansmarkedene.

- Jeg tradet aksjer i 3 måneder. Det hele ble ganske emosjonelt, da deltakelse i aksjemarkedene er utrolig avhengighetsskapende.

Han syns rett og slett at det er utrolig moro å drive med aksjehandel. Og når E24 spør om han vil være med på Aksje-NM, er han meget positiv.

- Jeg synes dette høres veldig gøy ut. Det beste av alt er at man kan være med uten å risikere å tape penger. Det er klart at dette er artig som en lek, sier Kristjansson til E24.

MELD DEG PÅ AKSJE-NM HER!

Vil utfordre eliten

I løpet av de 3 månedene Mimir handlet aksjer, klarte han å skape en avkastning 20 prosent høyere enn børsutviklingen, og kunne med det si seg fornøyd med målsetningen om at «selv en idiot kan klare seg bra i finansmarkedene».

- Nå skal det sies at jeg hadde litt flaks underveis og at avkastningen fort kunne sett annerledes ut om perioden varte lenger. Men alt i alt fikk jeg vist at en som er ideologisk mot finansmarkedene faktisk kan prestere i dem, sier han med en ydmykhet i stemmen.

Til tross for at han kjenner sin besøkelsestid ønsker han naturlig nok å utfordre de som representerer den ideologiske motsatsen - nemlig de profesjonelle meglerne.

- Det hadde smakt ekstra godt å slå finansgutta. Det er klart at de har mest å tape.

Utfordrer ideologien?

Mange undrer seg kanskje hva en tidligere leder for Rød Ungdom og representant fra ytterste venstresiden gjør i en kapitalistisk børskonkurranse.

Svaret, ifølge Mimir, er blant annet at Aksje-NM kan fungere som et nyttig eksperiment i å vise hvor rar logikken i dette systemet faktisk er.

- Jeg mener en slik deltakelse tvert imot understreker et poeng. Blant annet at en person med så dårlige forutsetninger som meg faktisk kan gjøre det bra.

- Også handler det selvfølgelig om at det hele er veldig underholdende. Det inneholder mange crazy elementer som tiltrekker en nysgjerrig person.

På spørsmål om han tror deltakelsen i Aksje-NM kan bidra til lignende avhengighet som når han tradet, svarer Mimir som følger:

- Ja, jeg tror det.

- Poenget er at spill er i stand til å skape avhengighet. Det er som betting i fotball. Når man vinner, får man en følelse av dyktighet. Den tilfredsstillelsen, det rushet, det skaper avhengighet, sier han med entusiasme i stemmen.

- I realiteten er jo finansmarkedene det samme, altså veddemål mot andre personer. Hele veien er det et konkurranseelement, og det hele er utrolig emosjonelt. Det jeg har mest respekt for blant de som lever av dette, er hvordan de klarer å håndtere dette på en balansert måte.

ARRESTERT: Mimir Kristjansson blir ført bort av politiet etter at han ville gi statsråder rød t-skjorte på Slottsplassen i 2007.

Fikk smake nedsiden

Under perioden han handlet aksjer på fulltid, opplevde han flere utfordrende situasjoner. Deriblant en dårlig investering i Apple.

- Jeg gikk inn i Apple på et feil tidspunkt, og det gikk rett i dass. Man hadde investert mye prestisje og ville i begynnelsen ikke selge seg ut. Deretter, når kursen hadde falt endel, valgte jeg til slutt å gå ut.

Han understreker den emosjonelle utfordringen med å bli sittende fast i en dårlig investering og den kontinuerlige diskusjonen med seg selv om man skal selge - og dermed tape penger, eller vente litt til med håp om at det snur seg.

På den motsatte siden er det utrolig vanskelig å vite når man skal sikre gevinst etter at man har blitt med på en oppgang.

- Det er en forferdelig prosess. Man ser at det stiger, man er alltid bekymret. Man spør seg selv hele tiden om man har nådd toppen.

- Det er en del kroner assosiert med å gjøre riktige valg her, sier han, og påpeker at nettopp denne utfordringen trolig er den mest vanlige nye deltakere erfarer.

Taktikk

På spørsmål om Mimir har noen spesielle tanker om fremgangsmåte under Aksje-NM, svarer han at det vil bli viktig å sitte klar når det skjer noen store svingninger.

- Jeg tror at Norsk Hydro er en god investering over lang tid. I boken skrev jeg blant annet om min suksess når SAS slet som verst. Selv om det var en meget spesiell opplevelse, tjente jeg penger på det. Det samme kan fort skje i Norwegian. De har jo fått mye negativ omtale, og kan etterhvert stige kraftig.

Videre kommer han til å satse ganske risikofylt og gå får en portefølje med et mindretall aksjer.

- Jeg kommer nok til å ta stor risiko med lav spredning. Det er jo ikke gøy om man bare safer. Jeg må jo prøve å gamble litt.

SYTING: Mimir Kristjansson (t.v) har tidligere anklaget rikingene Øystein Stray Spetalen og Stein Erik Hagen for syting.

Liga

Med seg i konkurransen har han også fått flere venner. Mimir skal nemlig invitere til en intern liga under perioden.

- Det begynte med at jeg på spøk spurte noen venner, som egentlig ikke er så innsatt, om de hadde noen gode råd. Det hele endte med at vi kommer til å ta i bruk den nye funksjonen og lage en intern liga. Så det viktigste for meg blir nok å ta hjem seieren her.

Og han planlegger å sette av til daglige oppdateringer for å vinne mot vennene.

- Jeg vil jo gjøre det litt halvskikkelig, så jeg skal prøve å svippe innom et par ganger om dagen. Det er selvfølgelig fare for at jeg blir hektet og ikke får gjort noe annet, men jeg får prøve å styre unna det, sier han lattermildt.

New York

På tampen av samtalen spør E24 hva han vil gjøre om han blir bedt med til «kapitalismens høyborg», New York, dersom han ender med å vinne det hele.

- Det passer perfekt. Jeg har lovet å ta med kjæresten dit, så det hadde jeg ikke hatt noe imot. Så får vi håpe de slipper meg inn da, avslutter han spøkefullt.

Aksje-NM 2014

27. januar går startskuddet for Aksje-NM 2014 som varer i seks uker. For sjette år på rad vil hver påmeldte deltaker få 100.000 «lekepenger» å investere for.

Den som vinner konkurransen stikker av med en tur til Wall Street sammen med Nordnet, en pengepremie på 30.000 kroner og en VAIO Tap 11 fra Sony.

Dersom man ønsker mer enn bare å lære seg om aksjer får man mulighet til å konkurrere mot bransjens dyktigste, deriblant den anerkjente daytraderen Svend Egil Larsen og meglere fra Trendtech og Prize Capital Markets.

Nytt for neste runde er at man kan etablere liga-system og dermed konkurrere direkte mot venner eller kollegaer.

Ennå ikke påmeldt? Meld deg på her.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om