Positive toner om Edvard Grieg, men: Svakere bunnlinje for Lundin

Lundin Petroleum leverer svakere omsetning og bunnlinje enn ventet i tredje kvartal, men forlenger toppen av Edvard Grieg-feltets produksjon med et halvt år.

SOLID KONTANTSTRØM: Konsernsjef Alex Schneiter i Lundin Petroleum kan glede seg over at kontantene strømmer inn og at Edvard Grieg-feltets produksjon vil holde seg enda lenger på topp, men bunnlinjen gikk ned og var svakere enn ventet i tredje kvartal. Selskapets kontantstrøm var rekordhøy på 230 millioner dollar (1,9 milliarder kroner).

Foto: Robert S. Eik E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Lundin Petroleum leverer svakere bunnlinje og omsetning enn ventet i tredje kvartal, men slår forventningene på brutto driftsresultat.

I tillegg kommer selskapet med positive toner om nøkkelfeltet Edvard Grieg, hvor produksjonen vil holde seg på topp lenger enn tidligere antatt.

Selskapet leverer et resultat etter skatt på 62,6 millioner dollar i tredje kvartal, ned fra 226,7 millioner dollar for ett år siden. Fjorårets tall inkluderte blant annet en netto valutagevinst på 185 millioner dollar.

På forhånd hadde analytikerne ventet et resultat etter skatt på 93,7 millioner dollar, ifølge SME/TDN.

Selskapet tjener på høyere oljepris, men dette motvirkes av lavere produksjon. Produksjonen ble på 78.200 fat per dag i tredje kvartal, mot 89.200 fat per dag i samme periode i fjor.

Selv trekker Lundin frem at det har et brutto driftsresultat på over en halv milliard dollar for andre kvartal på rad, og at kontantstrømmen er på rekordhøye 230 millioner dollar (1,9 milliarder kroner) i kvartalet.

Lundin Petroleums brutto driftsresultat (ebitda) steg nemlig til 503,5 millioner dollar fra 382,4 millioner dollar i fjor, mens omsetningen steg til 596,6 millioner dollar i tredje kvartal fra 568,3 millioner dollar for ett år siden.

På forhånd var det ventet ebitda på 497 millioner dollar og omsetning på 625 millioner dollar, ifølge SME/TDN.

Forlenger Grieg-platå

Lundin kommer altså med gode nyheter om selskapets viktigste produserende felt Edvard Grieg, som også var det første selskapet bygget ut som operatør. Feltet produserte 61.600 fat per dag i kvartalet, ned fra 69.500 fat per dag for ett år siden.

– Ytelsen i reservoaret fortsetter å overgå forventningene uten noen betydelig vannproduksjon så langt, som vil forlenge platåproduksjonen med rundt seks måneder til midten av 2020, sier konsernsjef Alex Schneiter i en melding.

Et felts platåproduksjonen nås normalt etter noen år, og da blir produksjonen vanligvis liggende på det nivået i noen år før den gradvis faller av naturlige årsaker, som at trykket i reservoaret faller.

Et forlenget platå er gode nyheter for selskapet fordi det betyr høyere produksjon enn man ellers kunne ha regnet med.

Selskapet sa nylig at det trodde at produksjonen på Edvard Grieg-feltet kunne holdes på topp i minst to år lenger enn først planlagt.

På grunn av økte reserver og tre mulige satellittutbygginger kan plattformen ende opp med å produsere dobbelt så mye olje som man tidligere hadde ventet.

Les mer: Tror på produksjonsdobling på Edvard Grieg-plattformen

Travelt fjerde kvartal

– Fjerde kvartal vil bli en travel periode for oss, sier Schneiter.

Han peker på at selskapet venter å levere utbyggingsplan for Luno II-feltet tidlig i 2019, og at det jobber med å teste Rolvsnes-funnet som skal knyttes til Edvard Grieg.

– Vi vil også bore tre brønner med stort potensial i Froanbassenget, Mandalshøyden og kjerneområder i det sørøstlige Barentshavet, og to viktige letebrønner i Alvheim-området, sier konsernsjefen.

Her kan du lese mer om

 1. Lundin Petroleum
 2. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Lundin øker rekordstort leteprogram

 2. Lundin Petroleum investerer 550 mill. i norsk vannkraft

 3. Betalt innhold

  Lundin: – Et av de travleste halvårene noensinne

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Lundin varsler flere letebrønner

 6. Økte reserver på Edvard Grieg: – En eventyrhistorie