Kjøper av Fred. Olsen Energy-rigg trakk seg: – Et skjær i sjøen

Den aktuelle kjøperen av boreskipet til Fred. Olsen Energy trakk seg, en strek i regningen for refinansieringen av det kriserammede riggselskapet. Ledelsen jobber nå med alternative løsninger, og analytiker tror enheten vil bli solgt.

TIL SALGS: Boreskipet Bolette Dolphin til Fred. Olsen Energy.

Foto: Fred. Olsen Energy
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Fred. Olsen Energy må finne en alternativ løsning i arbeidet med refinansiering etter at den aktuelle kjøperen av boreskipet «Bolette Dolphin» trakk seg.

Salget av enheten var nemlig en viktig brikke i forsøket på å rydde opp i gjelden, og senest i forrige uke advarte selskapet om at alternativet til en refinansieringsløsning er konkurs.

– Dette er et skjær i sjøen, sier analytiker Steffen Evjen i Danske Bank til E24.

– Vi har ment at et salg av enheten er en viktig del av totalløsningen. Det virket som det var på plass, men markedet har vært urolig i det siste, sier han.

På Oslo Børs svarer investorene med å sende Fred. Olsen Energy-aksjen ned over åtte prosent onsdag formiddag etter nyhetene.

Børskommentar (+): Er fire arbeidsledige rigger fra 70-tallet verdt over ti milliarder?

Tror boreskipet blir solgt

Fred. Olsen Energy meldte tidligere i november at det var i forhandlinger med den mulige kjøperen om salg av «Bolette Dolphin» for 340 millioner dollar, en del av den omfattende refinansieringen av riggselskapet.

Les også

Fred. Olsen varsler ny redningsplan

Men sent tirsdag kveld varslet selskapet at den aktuelle kjøperen har trukket seg på grunn av den dramatisk endrede oljeprisen, og usikkerheten knyttet til refinansieringsprosessen i Fred. Olsen Energy.

– Dette setter en midlertidig stopper for prosessen, men jeg tror fortsatt at de vil forsøke å selge boreskipet. Det er en attraktiv enhet, sier Evjen.

– Jeg vil tro at det er nok av kjøpere der ute, til riktig pris vel å merke, sier han.

Meglerhuset anslår at boreskipet er verdt minst 300 millioner dollar. Det ble bygget i 2013, og lå i tredje kvartal i såkalt smart opplag utenfor Tenerife.

– Det vil sannsynligvis bli en amerikansk kjøper, der enheten kan gå inn med bedre muligheter for komme seg på kontrakt relativt raskt. Det er en enhet som er ganske varm. Det vil koste relativt lite å få den ut, sier Danske Bank-analytikeren.

Les også

Fersk Rystad-rapport om oljeleverandører: – Ser lysere ut fremover

Jobber med alternative løsninger

Det ble i forrige uke klart at en av långiverne ikke ville støtte refinansieringsforslaget.

I meldingen tirsdag skriver selskapet at forslaget ikke lenger er levedyktig etter at kjøperen trakk seg.

Fred. Olsen Energy-sjef Ivar Brandvold sier selskapet ikke kan kommentere om det finnes andre interessenter, og sier selskapet ikke kan spekulere i om avgjørelsen fra den aktuelle kjøperen er et forhandlingsutspill.

Administrerende direktør Ivar Brandvold i Fred. Olsen Energy.

Foto: Asgeir Aga Nilsen/E24

Redningsforslaget ble lagt frem tidligere i november, og innebar i grove trekk salg av boreskipet, omgjøring av all obligasjonsgjeld til aksjer, innhenting av frisk kapital, en betaling til kreditorene med pantesikkerhet og kun minimalt igjen til dagens aksjonærer.

– Vi starter ikke å jobbe på nytt, vi har jo vært i diskusjoner svært lenge. Da vil jo diskusjonene fortsette og selskapets oppgave er å jobbe for å finne en gjennomførbar løsning, sier Brandvold.

– Hvordan vurderer dere situasjonen nå?

– Vi har ikke kommentert på hvordan vi vurderer situasjonen i hele denne prosessen. Det som er vår oppgave er å jobbe for å finne en løsning, og det betyr at det arbeidet fortsetter. Noen spekulasjoner utover det kan vi ikke gjøre, sier Brandvold.

– Det jobbes hele tiden med alternative løsninger. Det arbeidet vil fortsette, sier han.

Rigger i opplag

En av de store utfordringene til Fred. Olsen Energy under oljenedturen har vært at det meste av flåten har endt i opplag.

Les også

E24-podden: Norske verft omstiller seg, men de trenger fortsatt oljen

Ved siden av det moderne boreskipet Bolette har selskapet en flåte av seks boreenheter, men to av disse skal skrotes, meldte Fred. Olsen Energy i rapporten for tredje kvartal.

Av de fire siste riggene avsluttet «Blackford Dolphin» en kontrakt i oktober, mens de tre andre var i opplag, ifølge kvartalsrapporten.

Ved utgangen av kvartalet hadde kontantbeholdningen krympet til 154 millioner dollar ved fra 452 millioner dollar på samme tid i fjor.

Frem til 30. juni hadde selskapet en midlertidig avtale om stans i avdragsbetalinger med kreditorene, og etter at partene ikke ble enige om en videreføring av denne sluttet selskapet den 3. juli å betjene gjelden sin.

Les også

Kan stå uten rigger i arbeid: – Markedet snur i 2017

Les også

– Vi ser potensialet til å mer enn doble reservene

Les også

Fersk Rystad-rapport om oljeleverandører: – Ser lysere ut fremover

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Dolphin Drilling (tidl. Fred. Olsen Energy)
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. Fred. Olsens Bonheur vil ikke bidra med mer penger i Dolphin Drilling

  2. Dolphin Drilling kan gå konkurs tirsdag

  3. Bankene enige om refinansiering i Dolphin Drilling

  4. Betalt innhold

    Dette boreskipet selges for 2,9 milliarder

  5. Dolphin Drilling slår seg selv konkurs