Bin Laden-rallyet smuldrer vekk

Investorene tror terrorlederens død gjør lite med geopolitisk og makroøkonomisk risiko.

Store folkemengder samlet seg på Times Square i New York 2. mai kort etter at president Obama kunngjorde at Osama bin Laden er død. Investorene lar seg imidlertid ikke imponere.
Publisert:

I en dramatisk tale sent søndag kveld fortalte president Barack Obama verden at Osama bin Laden er drept.

Etter en positiv børsåpning, der Dow Jones-indeksen ledet an med en opptur på 0,5 prosent, har investorenes respons blitt langt mer avmålt utover dagen i takt med at nyheten synker inn.

Fokuset har vendt tilbake på internasjonal risiko - både geopolitisk og makroøkonomisk. Der er situasjonen i liten grad påvirket av bin Ladens død, mener investorene.

- Symbolsk

- Om noe er Bin Ladens død av mer symbolsk karakter, sier Keith Wirtz, investeringssjef ved Fifth Third Asset Management til Reuters.

- Personlig kan jeg ikke trekke en klar sammenheng mellom denne hendelsen og det grunnleggende i kapitalmarkedene.

Heller ikke Jack Ablin, investeringssjef ved Harris Private Bank i Chicago tror på noen større børsreaksjon på Al-Qaida-lederens død.

- Det er ingen langsiktig effekt av bin Ladens død. Kanskje er det heller ikke noen særlig kortvarig effekt heller, sier Ablin til CNN Money.

Han medgir at terrorlederens død innebærer at et viktig mål er nådd for USA.

- Det flytter imidlertid ikke nålen for markedet eller økonomien i betydelig grad.

Følg Wall Street fra minutt til minutt på E24 Børs

I det rundt to timer gjenstår av børshandelen i New York ligger de toneangivende indeksene på Wall Street i hovedsak flatt.

Dow Jones-indeksen er opp magre 0,05 prosent til 12817 poeng, mens S&P 500-indeksen ligger på 1363,9 poeng etter en stigning på 0,02 prosent.

Også Nasdaq-indeksen ligger nær nullpunktet. Den teknologitunge indeksen har seget ned 0,05 prosent til 2872 poeng.

Gode makrotall

I tidlig handel viste ny statistikk at aktiviteten fortsatt er stigende i amerikansk industri, og den viktige industriindeksen fra Institute of Supply Management (ISM) landet på 60,4 poeng i april.

Det var 0,8 poeng svakere enn i mars, men likevel bedre enn analytikernes forventninger.

Indeksen er basert på en rundspørring blant innkjøpssjefene i industribedrifter over hele USA. Resultater over 50 indikerer større aktivitet fra måneden før, mens tall under 50 tyder på nedgang i virksomheten.

Et resultat på 60,4 regnes som sterkt historisk sett, og ISM-indeksen har nå vist oppadgående aktivitet i industrien 21 måneder i strekk.

Les også:

Oljeprisen henter seg inn etter Osama-fall

Nervøst i Oslo etter Osamas død

Sjeføkonom: - Ubetydelig for verdensøkonomien

Obama bekrefter at bin Laden er drept

Les flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om