Buffett har ikke solgt aksjer i Wells Fargo etter milliardsmell

Buffett tapte flere milliarder på skandalen i Wells Fargo. Likevel solgte han ikke en eneste av aksjene sine.

BANKSMELL: Warren Buffett, en av verdens rikeste menn, har tapt store penger på skandalen i Wells Fargo.

Foto: Nicholas Kamm/Afp
  • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert: Publisert:

Warren Buffett, verdens fjerde rikeste, tapte på en dag 1,4 milliarder dollar – nesten 12 milliarder kroner – da aksjene i banken stupte i september.

Buffett har ikke uttalt seg om tapene før nå. I et intervju med CNN sier investoren at banken gjorde en «forferdelig tabbe» ved å bruke salgsmål som «gjorde ansatte korrupte».

– Det var et dumt incentivsystem, sier Buffett.

Likevel har han ikke solgt en eneste av sine aksjer i banken siden Wells Fargo i september innrømmet å ha trikset med to millioner fiktive kundekontoer.

Buffett eier 10 prosent av storbanken gjennom investeringsselskapet Berkshire Hathaway. Det gjør 86-åringen til den største eieren i Wells Fargo.

Har tro på banken

Investoren sier han har tro på Wells Fargo som en «fantastisk» institusjon, og at Wells Fargo ikke er det eneste selskapet han investere i som har problemer.

– Det er ikke min jobb å drive disse selskapene, sier Buffett.

En av årsakene til at det har blitt spekulert i om investoren ville holde på aksjene var at han for 25 år siden ble kjent for noe han sa til kongressen i USA i forbindelse med en skandale som rammet Salomon Brothers, en investeringsbank Berkshire hadde investert i.

– Tap penger og jeg vil være forståelsesfull, men om selskapets rykte taper seg betydelig, vil jeg være hensynsløs, sa Buffett.

Børsoppgang etter USA-valg

Selskapets aksje har fått gjennomgå hardt den siste måneden. Etter Trump gikk av med seieren forrige uke, har det imidlertid gått andre veien. Siden valget har aksjen steget fra rundt 45 til 52 dollar.

Les også

Wells Fargo-sjefen går på dagen

Det samme skjedde med flere andre banker. På Wall Street dagen etter valgresultatet, klatret Bank of America fem prosent, mens J.P. Morgan Chase, Morgan Stanley og Wells Fargo alle steg med rundt tre prosent.

Årsaken er i hovedsak at Trump har lovet snillere reguleringer. Ved børsstengning fredag lå Wells Fargos aksje et par dollar høyere enn før skandalen.

(Artikkelen fortsetter under grafen.)

BØRSBYKST: At Trump gikk av med seieren var svært gode nyheter for den skandalerammede banken. Grafen viser utviklingen i selskapets aksje gjennom de ti siste dagene.

Foto: Infront

Tilbake til 2011

Det var i begynnelsen av september at nyheten sprakk om at det har pågått utbredt triksing med kundevervingen i storbanken.

Tusenvis av ansatte var innblandet i opprettelsen av fiktive kontoer, såkalte spøkelseskontoer.

Motivet skal ha vært å trikse med tallene slik at det har sett ut som om bankens ansatte har solgt flere bankprodukter enn realiteten er. Slik har de ansatte også mottatt høyere bonusutbetalinger fra arbeidsgivere

Forholdet går tilbake til 2011, og det amerikanske forbrukerbyrået for finanstjenester (the Consumer Financial Protection Bureau/CFPB) har gitt banken bøter på til sammen 185 millioner dollar. Det tilsvarer 1.465 milliarder kroner etter dagens ku

Det er den største boten noensinne gitt av CFPB, ifølge Financial Times.

5.300 ansatte måtte gå da kundejukset i storbanken ble avslørt.

For en måned siden gikk Wells Fargo-sjefen på dagen.

Les også

Wells Fargo-sjefen går på dagen

Les også

Buffett tapte 11,5 milliarder på bankskandalen

Les også

Eks-ansatte saksøker Wells Fargo for 21 milliarder

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Warren Buffett

Flere artikler

  1. Har funnet 1,4 millioner «nye» spøkelseskontoer

  2. Wells Fargo kutter bonuser til toppledelsen

  3. Wells Fargo-sjef gir avkall på over 332 millioner for å beholde jobben

  4. Warren Buffett kastet seg på gullrushet

  5. Buffetts Berkshire Hathaway går inn dagligvaregigant