Optimisme blant oljetoppene: – Motvinden begynner å slippe taket

Etter tunge år i kjølvannet av oljekrisen er det optimisme å spore blant selskapene som har tatt turen til Paretos oljekonferanse for å møte investorer og oljetopper.

FULLT: Oljetoppene samles i regi av Pareto på Holmenkollen Park hotell.

Foto: Brian Cliff Olguin
Publisert:

For mange av aktørene som samles på olje- og offshorekonferansen i regi av Pareto Securities, er det få ting som er like viktig som oljeprisen.

Med en oljepris som har kommet opp fra bunnivåene og små tegn til lysning for oljeleverandører, er det også tegn til optimisme blant de rundt 100 selskapene har tatt turen til arrangementet i Holmenkollen onsdag og torsdag.

– Motvinden begynner å slippe taket, og det begynner å bli litt medvind også. Det er kjekt. Det er ikke tvil om at motvinden har vært til stede de siste årene, sier Rune Haddeland.

Han er sjef for Stavanger-selskapet WellConnection, en leverandør av tjenester for inspeksjon, vedlikehold og reparasjon av bore- og havbunnsutstyr på norsk kontinentalsokkel.

Tøffe tider

Da oljeprisen raste i 2014 snørte oljeselskapene igjen pengesekken. Disse kostnads- og investeringskuttene gikk hardt utover leverandørene, med det resultat at mange mistet jobben.

Fortsatt kommer konsekvensene av oljebremsen til syne i nyhetsbildet:

Tirsdag ble det kjent at ytterligere 70 må gå ved Aker Solutions' på Ågotnes, mens natt til onsdag opplyste riggkjempen Seadrill at det søker konkursbeskyttelse i USA for å banke gjennom en redningsplan.

saken fortsetter under

DRESSKLEDD: På Pareto-konferansen.

Foto: Brian Cliff Olguin

Spår økte investeringer

Men fra bunnen på under 30 dollar fatet har oljeprisen kommet opp. Det siste året har oljeprisen ligget mellom 44 og 58 dollar per fat, og kostnadskuttene har gjort at oljeselskapene ikke trenger like høy oljepris som tidligere for å være lønnsomme.

Les også

Seadrill søker konkursbeskyttelse i USA – varsler redningsplan

Bedringen i lønnsomhet er av årsakene til at oljeselskapene vil komme til å øke aktiviteten fremover, ifølge Pareto-analytikernes årlige undersøkelse av oljeleting- og produksjonssektoren.

Der er prognosen en investeringsvekst på syv prosent i år, drevet av økt aktivitet i skiferoljevirksomhet i USA, etter at de to foregående årenes kraftige kutt sendte investeringene ned med over 50 prosent.

Investeringene offshore vil imidlertid falle også i år, med ni prosent, før de stabiliseres neste år, anslår Pareto.

Les mer: Spår oljeopptur

– Det har vært mye negativ endring. Nå håper og tror vi det er en del positive endringer også på gang, sier Haddeland i WellConnection.

saken fortsetter under

OLJEOPTMIST: Analytiker Trond Omdal på Pareto-konferansen.

Foto: Brian Cliff Olguin

Ser muligheter i Holmenkollen

På oljekonferansen møter selskapene fra ulike deler av oljenæringen investorer og bransjefolk. Ifølge Pareto vil selskapspresentasjonene følges av mer enn 1.500 investorer og ledere i industrien.

Det kan åpne opp muligheter for selskapene.

– Det er en arena for å treffe og bygge nettverk, treffe potensielle samarbeidspartnere, kunder, forstå hva som skjer i markedet. Det er en fantastisk arena for å få med seg hva som rører seg, sier Haddeland.

saken fortsetter under

TOK TUREN: Erik Haugane i oljeselskapet Okea.

Foto: Brian Cliff Olguin

For teknologiselskapet Vision iO, en leverandør av kamerateknologi til olje- og gassindustrien, er det viktigste nye kunder, ifølge administrerende direktør Rolf G. Skaar.

– For oss er det viktig å være der og presentere teknologien vår. Det er folk med kapital der som kanskje skal investere. Det å få teknologien ut går hånd i hånd med å ha den nødvendige kapitalen man trenger for å utvikle selskapet.

– Det viktigste for oss nå er kunder. Vi har den investorbasen vi trenger, sier han.

Selskapet ble grunnlag i Stavanger i 2008, og har blant annet kameraløsninger for olje- og gassbrønner.

– Vi er akkurat på vei ut av dødens dal, hvor teknologien er klar og man får tilbakemeldinger fra markedet på om det er villig til å betale for det, sier Skaar.

Les også

Avis: Helge Lund aktuell til toppverv i oljegigant

Les også

Skulle bli nordnorsk oljeflaggskip – nå er det et investeringsselskap på Tjuvholmen

Les også

– Mærsk-salg er største Nordsjø-transaksjon på 11 år

Her kan du lese mer om