Norwegians USA-tillatelse: Ber Trump stoppe Kjos
USA-fagforening ber Donald Trump reversere Norwegians flytillatelse, men selskapet skal etablere to nye baser i USA og ansette flere amerikanere, og er ikke bekymret.
Etter at Norwegian i går fikk endelig flytillatelse fra USA, planlegger selskapet å opprette to nye baser i USA og ansette hundrevis av amerikanere.
– Vi rekrutterer nå amerikanske piloter, og skal opprette to nye baser i USA, en i New York-området, og en i Boston-området, i løpet av 2017, sier Norwegians talsmann Lasse Sandaker-Nielsen til E24.
Norwegians motstandere kommer med kraftige reaksjoner på at selskapet har fått lov til å fly fra USA. Både fagforeninger og folkevalgte i USA har kjempet for å stoppe tillatelsen og beskyldt selskapet for å uthule arbeideres rettigheter.
– Dette er et slag i ansiktet på amerikanske arbeidere, sier de demokratiske kongressmedlemmene Rick Larsen og Peter DeFazio og republikaneren Frank A. LoBiondo i en uttalelse.
– USA vil belønne land som bryter sine forpliktelser om å beskytte arbeidere, sier de.
Men Norwegian er ikke bekymret, etter å ha kjempet i tre år for å overbevise amerikanske myndigheter om at selskapet følger internasjonale regler. Med tillatelsen i hånd kan Norwegian utvide sine ruter over hele verden, sier Sandaker-Nielsen.
– Dette har vært en trenering uten sidestykke og en politisk kamp hvor fagforeningene har bidratt til at det har tatt så lang tid å få godkjennelsen. Men vi er veldig fornøgde med å ha fått den, slik at vi kan fortsette med vår globale ekspansjon, sier han.
Norwegian får USA-tillatelse
Appellerer til Trump
Det var sent fredag kveld norsk tid at USAs transportdepartement kom med nyheten om at Norwegian har fått permanent flytillatelse fra USA for sitt irske datterselskap Norwegian Air International (NAI).
Avgjørelsen gjør Norwegian i stand til å fly mellom USA og EU-landene, i konkurranse med amerikanske flyselskaper, og til å fly til steder hvor Norge ikke har trafikkrettigheter.
Flere fagforeninger ber nå USAs myndigheter om å reversere avgjørelsen.
Fagforeningen for piloter i flyselskapet Southwest Airlines (Swapa) ber Donald Trump om å gripe inn og endre avgjørelsen.
– Swapa håper at påtroppende president Trump vil gripe muligheten til å reversere enda et feilgrep av Obama, sier kaptein Jon Weaks, president i Swapa, i en pressemelding.
– Norwegian Air International vil få en fordel uten sidestykke overfor amerikanske flyselskaper hvis det kan fortsette med sitt bekvemmelighetsflagg, sier Swapa, som har 8.400 medlemmer.
Utsagnet viser til shippingbransjen, hvor skip under bekvemmelighetsflagg ofte har mannskap fra lavkostland.
Flere reaksjoner
– Kongressen må forberede seg på handling neste uke. President Obama må reversere denne skadelige avgjørelsen og kjempe for arbeidsfolk over hele landet, sier de kabinansattes forening AFA, med 50.000 medlemmer, i en pressemelding.
– Vi er ekstremt skuffet, sier kaptein Tim Canoll, leder for Alpa, verdens største fagforening for piloter med 54.000 medlemmer i USA og Canada.
– Denne avgjørelsen krenker fri konkurranse og vil føre til tap av amerikanske jobber, og potensielt betydelige tap for USAs internasjonale flyindustri, sier Canoll i en pressemelding.
EU tar USA til retten for Norwegian-saken
Ansetter flere
Norwegian sier at selskapet skaper jobber i USA, akkurat slik som Donald Trump har sagt han ønsker, og frykter derfor ikke at USA reverserer tillatelsen.
Selskapet har ansatt over 500 amerikanere og har planer om å ansette mange flere i tiden fremover, med planer om å utvide rutetilbudet over hele verden. Fagforeningene forholder seg ikke til fakta, mener Norwegians talsmann.
– De snakker om amerikanske jobber som blir ødelagt, men det de konsekvent overser er at Norwegian er det ikke-amerikanske flyselskapet med flest amerikanske ansatte, sier Sandaker-Nielsen.
– Vi har 500 amerikanske kabinansatte i New York og Florida og vil om kort tid ha opp mot 1000 amerikanske ansatte, legger han til.
Det norske flyselskapets irske datterselskap har også europeiske myndigheter i ryggen. EU-kommisjonen sa torsdag at den ville gå til sak mot USA for å få fortgang i avgjørelsen om NAI, og er fornøyd med at USA har gitt tillatelsen.
– USAs regjering har akkurat gitt Norwegian Air International (NAI) utenlandsk flytillatelse. Det er i tråd med ånden i Open Skies-avtalen mellom EU og USA, skriver EUs transportkommisær Violeta Bulc på Twitter.
– Flere ruter
Nå vil Norwegian legge den tre år lange kampen om tillatelsen bak seg, og begynne på arbeidet med å utvide rutene. Det blir nemlig lettere med flytillatelse både i EU og USA, i stedet for en mer begrenset norsk tillatelse.
– Med norsk tillatelse har vi kunnet fly så mye vi ville mellom EU og USA. Nå får vi en mer sømløs operasjon, gjennom at EU-selskapet vårt kan fly både til USA og til resten av verden der Norge ikke har trafikkrettigheter, sier Sandaker-Nielsen.
– Nå kan vi lansere flere ruter, sier han.
Det kan også bety flere ruter fra Sør-Amerika og Asia til Norge, ifølge selskapet.
Blir enklere
Professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole mener USA-tillatelsen vil gjøre jobben enklere for Norwegians ledelse.
– Litt av problemet deres har vært at de har måttet jobbe med mange ulike parallelle løsninger og har brukt mye ressurser mens de ventet på dette. Nå kan ledelsen i stedet fokusere på å utvide rutene, sier Steen til E24.
– De har mange fly som kommer inn i systemet neste år, og nå kan de legge den ruteplanen de har snakket om en stund. De stoppes ikke av at de ikke har de nødvendige tillatelsene, sier han.
Etablerte flyselskaper er bekymret for økt konkurranse fra lavprisselskaper som Norwegian innen langdistanse, hvor de har hentet mye av inntektene sine, sier Steen.
– Dette vil påvirke konkurransen kraftig. Det man kanskje er redd for i USA er at Norwegian-modellen blir prøvd av flere. Langdistanse var det siste hegemoniet, sier han.