Borevisor med krass kritikk etter Dolphin-konkursen: Mener ledelsen førte kreditorer bak lyset

Seismikkselskapet Dolphin brøt lånevilkårene sine flere måneder før konkursen, uten å melde fra til kreditorene, hevder bostyrer i fersk rapport.

OFFER FOR OLJEBREMSEN: Seismikkselskapet Dolphin Group var blant selskapene som ikke overlevde nedturen i oljenæringen. Like før jul 2015 begjærte selskapet seg selv konkurs. Her er seismikkskipet Sanco Sword avbildet.

Foto: Dolphin Group
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Etter at ledelsen i seismikkselskapet Dolphin Group den 10. desember truet med konkurs hvis det ikke kom på plass en restruktureringsavtale for å redde selskapet, gikk det ikke mange dagene før spikeren ble satt i kisten.

Fire dager senere varslet nemlig selskapet at de begjærte konkurs. Selskapet hevdet at de ikke klarte å finne nok investorer som ville spytte inn friske penger.

Selskapet hadde milliarder i gjeld og over 100 ansatte mistet jobben som følge av konkursen som er den største i Norge på mange år.

I borevisors ferske rapport i kjølvannet av konkursen kommer det imidlertid frem at ikke alt gikk som det skulle, ifølge Finansavisens lørdagsutgave. Avisen har tidligere omtalt borevisors kritikk rundt lån som ble gitt til ledelsen fra selskapet.

«Etter vårt syn forelå det et klart brudd med lånevilkårene allerede fra august 2015», altså fire måneder før konkursen, skriver borevisor, ifølge avisen.

Borevisoren påpeker at slike brudd skal meldes både til markedet og kreditorer, men at «vi kan ikke se at noe av dette ble gjort». Det pekes særlig på manglende opplysninger rundt lånevilkår og hvor mye av kontantbeholdningen som var fri og sperret i resultatrapporten for tredje kvartal 2015, ifølge avisen.

Tidligere direktør avviser kritikken

Tidligere finansdirektør Erik Hokholt i Dolphin Group skriver i et lengre tilsvar til avisen at han mener borevisor tar feil på flere punkter.

– Til å være et lite selskap på Oslo Børs, så sendte Dolphin Group ut (via Oslo Børs) meget omfattende kvartalsrapporter, skriver Hokholt til avisen.

Han peker videre på at selskapet sendte ut flere børsmeldinger utover kvartalsrapporter, blant annet den 5. oktober 2015, der lånevilkårene og situasjonen ble omtalt. Hokholt mener borevisor ikke har tatt nok hensyn til dette.

Tapene spredte seg

Dolphin-konkursen rammet flere enn selskapets kreditorer, ansatte og aksjonærer.

Den 19. februar 2016 kom det frem at GC Rieber Shipping bokførte et tap på 189,7 millioner kroner i kjølvannet av Dolphin-konkursen.

GC Rieber Shipping leide ut skip til Dolphin, og da Dolphin begjærte seg konkurs varslet rederiet at de hadde 20 millioner dollar i utestående leieinntekter, tilsvarende rundt 170 millioner kroner. Det endelige tapet endte altså med å bli større.

Les også

«Aristokratiske» milliardærfamilier: Satser sammen i kriserammet bransje

Les også

Investortørke knakk Dolphin

Les også

Kan tape 173 millioner på Dolphin-konkurs

Her kan du lese mer om

 1. Dolphin Group
 2. GC Rieber Shipping
 3. Konkurs
 4. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Radøygruppen: – Prosjektet gikk for kreditors regning

 2. Betalt innhold

  Radøygruppen: – Prosjektet gikk for kreditors regning

 3. Betalt innhold

  Saksøker tidligere Bergen Group-topp for inntil 35 millioner kroner

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Nå vil hun bruke krisen til å utvide seismikkflåten

 6. Remøy kjøpte «egen» gjeld til halv pris