Akers verdivekst stoppet opp: Men utbyttene rant inn

Selv om investeringene til Kjell Inge Røkkes Aker falt i årets tre første måneder så rant det inn rikelig med utbytter fra alle selskapene i porteføljen. Det brukte Aker til å kvitte seg med mye gjeld.

SLO BØRSEN: Konsernsjef i Aker, Øyvind Eriksen (t.h) og finansdirektør Frank O. Reite, kan vise til en aksjekurs som steg 2,8 prosent i første kvartal samtidig som Hovedindeksen «bare» steg 0,6 prosent.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

– Etter en sterk utvikling i 2016 stoppet Akers verdivekst opp i første kvartal med en nedgang i verdijustert egenkapital på fem prosent. Aksjekursen steg imidlertid med tre prosent, noe som reduserte Akers «rabatt» målt mot den verdijusterte egenkapitalen, skriver Aker-sjef Øyvind Eriksen til sine aksjonærer.

Torsdag slapp industrikonsernet sine resultater for første kvartal. Kjell Inge Røkke er hovedaksjonær i Aker og det er via Aker at han eier og styrer investeringene i olje (Aker BP), oljeservice (Aker Solutions, Akastor og Kværner), shipping (Ocean Yield), havbruk (Aker BioMarine) og andre investeringer.

Hovedårsaken til at porteføljen til Aker falt i verdi er at den industrielle porteføljen falt 1,8 milliarder i verdi samlet sett. Akers eierandel i oljeselskapet Aker BP ble hele 2,1 milliarder kroner mindre verdt i kvartalet, og dette tynget dermed den samlede porteføljeverdien.

Det er Aker BP som er den desidert største investeringen til Aker per dags dato, målt i markedsverdi.

Nedgangen i Aker BP i første kvartal 2017 på 10,9 prosent kommer etter en fantastisk kursoppgang på 180 prosent i 2016. Det var i fjor at Aker slo sammen oljeselskapet Det norske med BPs norske virksomhet for å skape det nye oljeselskapet.

– Aker BPs korreksjon bør ses i sammenheng med verdiskapningen som skjedde i fjor, skriver Eriksen, som peker på at nettoverdien av investeringen i Aker Solutions økte med én milliard i kvartalet for Aker.

600 millioner mindre på konto

Aker mottok 410 millioner kroner i inntekter fra porteføljeselskapene sine i kvartalet i form av utbytter, og det bidro til at Aker valgte å redusere gjelden med 700 millioner kroner.

Fra nyttår til utgangen av første kvartal brukte Aker til sammen 600 millioner kroner mer enn de fikk inn, slik at kontantbeholdningen falt fra 4,9 til 4,3 milliarder kroner.

Utbytteinntektene til Aker besto av 208 millioner fra Aker BP og 151 millioner fra Ocean Yield. Samtidig fikk man også inn penger ved at American Shipping Company og Fornebuporten Holding nedbetalte deler av gjelden de har til Aker.

I tillegg til å nedbetale gjeld, gikk det også penger ut til å kjøpe aksjer i supplyrederiet Farstad Shipping i forbindelse med restruktureringen av rederiet.

65 prosent av Akers portefølje var investert i olje og gass ved utgangen av kvartalet, mens 16 prosent var investert i maritim industri. Aker og Kjell Inge Røkke solgte i fjor sommer fiskeimperiet, gjennom en avtale der Lerøy tok over Norway Seafood og Havfisk.

Selv om verdiene av Akers investeringer samlet sett falt noe tilbake i første kvartal, så økte verdiene såpass mye i fjor at Aker i slutten av februar annonserte en økning i utbytte på hele 60 prosent for 2016, målt mot utbytte som ble utbetalt etter 2015. Aker har en utbyttepolitikk som tilsier at de skal utbetale to til fire prosent av verdijustert egenkapital til aksjonærene hvert år.

Har fortsatt troen på olje

Kjell Inge Røkke og Aker har lenge signalisert hvor stor tro de har på norsk sokkel fremover. Samtidig som de gjennom Aker BP vil fortsette å investere i nye utbygginger på norsk sokkel, er oljeserviceselskapene Aker Solutions og Kværner avhengig av nye kontrakter fremover.

– Å vinne nye kontrakter forblir en topp prioritet for alle av Akers oljeserviceselskaper, skriver Øyvind Eriksen, og legger til at det å vinne sin rettmessige andel av nye tildelinger er kritisk for å sikre verdiene i virksomheten.

Det er særlig Johan Castberg-utbyggingen i Barentshavet og fase to av Johan Sverdrup-utbyggingen i Nordsjøen som både Aker og andre aktører i markedet er mest opptatt av om dagen når det kommer til nye utbygginger. Utover dette er det ombygginger og satellittprosjekter på sokkelen som kan bidra til inntekter i de nærmeste årene.

– Aker forventer at det overordnede aktivitetsnivået (i oljenæringen, journ.anm.) også vil være dempet i 2017 ettersom oljeselskapene tilnærmer seg nye investeringer forsiktig frem til oljeprisen viser til en varig bedring, skriver Øyvind Eriksen og legger til at man derfor vil fortsette å effektivisere oljeservicevirksomhetene for å få ned kostnadene.

Aker-sjefen peker på at de som et industrielt investeringsselskap vil fortsette å lete etter mulige transaksjoner eller allianser i markedet, men understreker at det også kan inkludere oppkjøp. Aker Solutions kjøpte nylig det norske oljeserviceselskapet Reinertsen, og sikret seg dermed en enda større markedsandel innen modifikasjon og vedlikehold på norsk sokkel.

– Aker er fortsatt positiv til de langsiktige utsiktene innen olje og gass, og vil derfor fortsette å lete etter motsykliske investeringsmuligheter i sektoren, skriver Eriksen.

Les også

Vil gi bort mesteparten av formuen

Les også

– Alle i industrien trenger mer arbeid

Les også

Røkke håper på flerdobling av supply-investering

Her kan du lese mer om

  1. Aker
  2. Øyvind Eriksen
  3. Kjell Inge Røkke
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Oljeuro senket Akers verdier med 3,8 milliarder

  2. Aker kjørte fra Oslo Børs

  3. Aker ble sendt tilbake til start i fjerde kvartal

  4. Annonsørinnhold

  5. Aker-sjefen tror ikke oljeuroen forsinker oppturen: – Ingenting som tyder på det

  6. Aker økte verdiene med 6,9 mrd. før oljesmellen