Håper å bli like store som Apple

Facebook-sjef Mark Zuckerberg snakker ut om fremtiden for nettstedet.

GRUNDER: 27-årige Mark Zuckerberg startet Facebook, og håper å ha etablert et selskap som kan vare lenge.
  • Øistein Svelle
Publisert:

2012 blir året der den sosiale nettverksgiganten Facebook endelig går på børs, ifølge de fleste spekulasjonene i amerikanske medier.

I den forbindelse gir gründeren Mark Zuckerberg et intervju til Wall Street Journal, der han forteller om fremtidsplanene for selskapet og om hvordan han skal klare å tjene mer penger uten å ødelegge tjeneste selskapet har bygget opp.

- Det er ikke noen motsetning mellom å øke omsetningen og lage et dårligere produkt. Flere brukere som er mer engasjert er i seg selv en god forretning. Den beste måten for å få Facebook til å virke er å gjøre akkurat det folk vil, sier Zuckerberg, som eier rundt en fjerdedel av selskapet.

Han mener han har gjort rett i å ikke fokusere for mye på raske annonseinntekter i oppbyggingen av nettstedet.

- I mange år har folk spurt meg hvorfor vi ikke prøver å tjene mer penger. Jeg svarer at jeg bygger et selskap som skal vare lenge, og jeg tror det har vært riktig strategi. Kanskje kommer det et tidspunkt senere der alle bransjer er så sosiale som de burde være, der det smarteste vi kan gjøre er å maksimere profitten.

Ifølge estimater fra konsulenthuset Emarketer har annonseomsetningen til Facebook økt fra 260 millioner dollar i 2008 til 3,8 milliarder dollar i 2011.

Ser opp til Apple

På spørsmål om hvilke selskaper han ser mest opp til trekker han frem Amazon, for deres vilje til å tjene mindre penger på kort sikt for å bygge opp noe mer langsiktig.

- Amazon-sjef Jeff Bezos måtte leve gjennom mange år der folk mente han var gal, siden han ikke fokuserte mer på marginene på kort sikt.

I tillegg nevner Zuckerberg Apple og Google, på grunn av kvaliteten i produktene de lager.

- Jeg håper vi en dag vil kunne være i samme kategori som dem. Vi er et mye yngre selskap og fremdeles mindre målt i antall ansatte. Men siden vi har fokusert så mye på å bygge opp varige verdier for folk tror jeg vi kan klare det, sier han.

Mot Wall Street

Facebook-grunnleggeren har levd i mange år med spekulasjoner om når han vil ta nettgiganten på børs, men mer og mer tyder på at 2012 blir året der det faktisk skjer.

Anslagene tyder på at selskapet vil verdsettes til rundt 100 milliarder dollar når det havner på børs.

Det er rundt en fjerdedel av verdsettelsen til Apple og halvparten av Googles verdi på børsen.

Kampen mellom storbankene om å få det lukrative oppdraget med å legge til rette for børsnoteringen er også i full gang, og det skal være Goldman Sachs og Morgan Stanley som er de mest aktuelle kandidatene.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Facebook tredoblet resultatet

  2. Nå skal Facebook bli banken din også

  3. Mark Zuckerberg har giftet seg

  4. Spår opptur for «huggtann»-aksjene

  5. Facebook tredoblet resultatet