Statoil holder Børsen i nakken

Svak børsdag. Men det kunne vært mye verre.

Publisert: Publisert:

Oslo Børs startet dagen med en positiv utvikling med god hjelp av Statoil, men like etter klokken 11.00 i formiddag har hovedindeksen falt ned under nullpunktet og holder seg i negativt terreng.

Statoil
Statoil som stiger markert på meldingen om at oljefunnet Avaldsnes kan være betydelig større enn tidligere anslått, holder den solide oppgangen godt, og er opp 3,7 prosent til 127,30 kroner på Oslo Børs.

På OBX-listen er 20 av 25 selskaper i minus, og det bidrar til å trekke ned hovedindeksen fredag ettermiddag. Hovedindeksen på Oslo Børs er klokken 14.39 ned 0,58 prosent til 347,7 poeng.

Dermed bidrar Statoil til å bremse det som kunne ha vært et stygt fall. I Europa ser børsbildet verre ut; Dax i Frankfurt er ned 2,5 prosent, mens Cac40 i Paris er ned 1,9 prosent.

Blant større selskaper på OBX-listen viser Telenor et fall på 2,0 prosent, DnB Nor faller 2,0 prosent, Seadrill er ned 1,0 prosent, Yara faller 2,3 prosent, og Norsk Hydro er ned 1,2 prosent.

Kutter kursmål i Hydro
Citigroup hever anbefalingen på Norsk Hydro fra selg til hold. Samtidig kuttes kursmålet til 27 kroner per aksje fra tidligere 31 kroner. I skrivende stund blir Hydro-aksjen omsatt for 27,08 kroner på Oslo Børs (ned 1,2 prosent).

Aker Solutions har inngått en toårig MMO-kontrakt (maintenance, modifications and operations) på britisk sokkel av Nordsjøen til en verdi av 13 millioner pund per år. Kontrakten har to ettårige opsjoner. Aker Solutions-aksjen er ned 1,2 prosent i dagens handel, som er en liten bedring etter at meldingen kom.

Brentoljeprisen har også falt tilbake fredag ettermiddag, og novemberkontrakten for Brentolje omsettes i skrivende stund for 103,02 dollar fatet - ned 93 cent i dagens handel. WTI-oljen er samtidig ned 70 cent til 81,44 dollar per fat.

Oppjusterer ressursene på Avaldsnes

Avaldsnes
Lundin Norway kom i dag med oppdaterte ressursanslag for Avaldsnes-funnet. Lunding estimerer nå utvinnbare til 0,8-1,8 milliarder fat olje, opp fra tidligere 0,1-0,4 milliarder fat.

Analytiker Trond Omdal i Arctic Securities mener at oppdaterte ressursanslag for Avaldnes-funnet vil gi betydelig lavere enhetskostnader.

- Nå er det blitt så stort at enhetskostnadene vil komme ytterligere kraftig ned, dette er jo over en dobling av ressursestimater, sier analytiker Trond Omdal til SIX News.

Ashley Heppenstall, konsernsjef i Lundin Petroleum, sier at det er mer potensiale på oppsiden i Avaldsnes-funnet.

- Det skal bores flere brønner og vi mener det er videre potensiale for positive revideringer av ressursestimatene, området er stort - over 200 kvadratkilometer, store felt har en tendens til å bli større, sier Heppenstall på dagens pressekonferanse i forbindelse med det oppdaterte ressursestimatet på Avaldsnesfunnet.

Ifølge Heppenstall er mye av bakgrunnen for oppgraderingen av funnet at det viser seg at kvaliteten på reservoaret er «fantastisk» noe som fører til en meget god utvinningsgrad.

- Avaldsnes og Aldous Major South vil utvilsomt bli en ny oljeproduksjons-hub for Norge. Dette funnet viser at det fortsatt er et stort potensiale på norsk sokkel som tidligere har blitt sett på som en veldig moden sokkel, sier Heppenstall.

Det norske løftes 15,1 prosent i dagens handel. Leteresultatet fra den neste brønnen på Aldous er ventet i løpet av november.

På Stockholms-børsen stiger Lundin 30,2 prosent.

Kutt i Schibsted

Schibsted vil kutte kostnadene med 190-210 millioner kroner i Mediehus Skandinavia. Deler av effekten kommer som følge av at antall årsverk blir redusert med 160-200. Tiltakene vil bli implementert i perioden 2012-2014, med hovedvekt i 2012.

Schibsted-aksjen faller 1,4 prosent til 126,20 kroner.

- I hovedsak blir det kutt innenfor printmedier, men vi jobber på tvers av kanalene, sier konserndirektør i økonomi og finans, Trond Berger, i en kommentar til SIX News.

På spørsmål om Schibsted ønsker å verne om onlinemediene, knyttes svaret til det annonserte tilbudet om gavepensjon til ansatte som fyller 62 år i perioden 2012-2014.

- Når det gjelder kutt i onlinemedier kommer det helt an på tilslagsnivået på tilbudene som vi gir til de ansatte, sier Berger.

Analytiker Markus Bjerke i Arctic Securities har en kjøpsanbefaling på Schibsted-aksjen med kursmål 200 kroner.

- I forhold til aksjen vurderer jeg det som positivt at programmet annonseres nå, og får regnskapsmessig effekt i fjerde kvartal 2011. Dette tar bort noe av risikoen på 2012 estimatene og viser at selskapet er proaktive i forhold til markedsdynamikk og markedsforhold.

Løsning for Sevan Marine

Handelen i Sevan Marine er suspendert av Oslo Børs i påvente av en melding fra selskapet med mer informasjon.

Aksjen er så langt opp 60 prosent etter at Sevan meldte i dag morges at Teekay har inngått en avtale om kjøp av tre FPSOer, samt at de vil delta i en emisjon i selskapet.

De finansielle detaljene i avtalen er ennå ikke offentliggjort da man venter på signaturer og formell godkjenning fra obligasjonseierne.

- Vi går ikke ut med noen tall ennå da vi venter på signaturer fra obligasjonseierne, de har gitt sin godkjenning, men ting har utviklet seg fort de siste dagene og noe av det rent formelle gjenstår. Ytterligere detaljer for avtalen kan ventes innen kort tid, sa konsernsjef i Sevan Marine Carl Lieungh i en kommentar til SIX News tidligere i dag.

Sevan Marine meldte tidlig i ettermiddag at kontrakten med Centrica Energy Upstream er automatisk forlenget med seks måneder, frem til 28. september 2012. Dagratene er uendret i den forlengede perioden. Dette er den tredje forlengelsen av kontrakten.

Publisert:

Her kan du lese mer om