Telenor får trolig tilbake lisensmilliarder

Telenor fryktet at 1,7 milliarder kroner som ble betalt for mobillisenser i India i 2008, var tapt. Nå ser det ut til at selskapet får pengene tilbake.

PENGER TILBAKE? Telenor og Asia-sjef Sigve Brekke kan trolig snart få tilbake lisensmilliarder fra India.
Publisert:

Etter en omfattende korrupsjonsskandale rundt tildelingen i 2008, ble lisensene inndratt av Indias høyesterett i februar 2012. I fjor høst ble lisensene auksjonert ut på nytt, og Telenor sikret seg operatørrettigheter i seks regioner med til sammen 600 millioner innbyggere.

Før de nye lisensene trådte i kraft, krevde indiske myndigheter at selskapene ga opp alle krav om å få refundert lisensavgiften fra 2008, melder NRK. For Telenor er det snakk om 16,5 milliarder rupier, eller rundt 1,7 milliarder kroner, som det nå ser ut til at telegiganten likevel får tilbake.

– Det har vært blitt gjort en prinsippavklaring i en sentral, indisk regjeringskomité om tilbakebetaling. Det er telekomdepartementet i India som skal stå for den praktiske gjennomføringen, sier kommunikasjonssjef Tor Odland i Telenor til NRK.

Selskapet avventer nå informasjon om hvordan dette skal skje.

Kastet kortene i Mumbai
Telenor har i dag aktivitet i seks telekomsirkler i landet. I tillegg hadde Telenor Uninors kunder i Mumbai.

Da telekomkjempen la frem sitt resultat etter fjerde kvartal tidligere i år, fortalte selskapet at en forutsetning for at de skulle by på ytterligere lisenser, inkludert Mumbai, var at de fikk refundert beløpet på 1,7 milliarder norske kroner som ble betalt for de inndratte lisensene fra 2008.

18. februar varslet imidlertid Telenor at det kastet kortene i Mumbai, og ikke ville være med på å by på lisenser i den indiske storbyen. Avgjørelsen kom etter at indisk høyesterett tvang Telenors Uninor-kunder til å legge på røret.

- Vi var avhengige av å få en midlertidig løsning som ville gjøre det mulig å drifte i Mumbai inntil auksjonen var gjennomført. Dette ville de ikke ustede, og dermed sa vi at vi ikke ble med på lisensrunden, sier kommunikasjonssjef Tor Odland i Telenor til E24.

Les også: Uninor har stengt nettverket i Mumbai

Telenor har siden refundert kundene i Uninor, forklarer Odland.

- Nå er det egentlig slik at alt er i prosess. Det handler om å overføre lisensen og avklare logistikken. Utover det fighter vi for kunder og bygger vår operasjon ut fra disse seks markedene vi har aktivitet i.

- Skal aldri si aldri

Analytiker Espen Torgersen i Carnegie sier at utviklingen i India er positiv, men minner om at pengene fortsatt ikke er utbetalt.

- Når det gjelder India, skal man aldri si aldri. Det er ingenting som er gitt før det faktisk er besluttet. I forhold til retorikken man har sett i de siste månedene, så har det ligget i kortene at pengene skulle refunderes. Spørsmålet er hvordan; ville de for eksempel bli motregnet nye lisenser. Svaret på dette er ikke helt gitt ennå.

- Men det er en positiv utvikling, sier analytikeren.

- Akkurat nå er de markedsmessige beslutninger tatt, og India er et marked som trenger å kondolideres. Og det avhenger av to ting; at man får tilstrekkelig dokumentasjon på at Telenor har en god og varig markedsposisjon i de seks sirklene de opererer i. Det andre er av finansiell karakter, at Telenor kommer i kontantmessig break-even, som er viktig.

Det mener Torgersen at Telenor vil greie.

- Den største usikkerheten er ikke kostnadsutviklingen, men at selskapet trenger at «tidevannet stiger», nemlig at markedsutviklingen går greit for seg. Jeg tror de klarer det, sier han til E24.

Analytikeren var en av mange som uttrykte stor skepsis da Telenor bestemte seg for å satse i India i 2008. Han minner om at Telenors India-satsing er noe helt annet i dag enn for bare ett år siden.

- I mine øyne var det en feilbeslutning i 2008. Men i dag vet man hvor mange sirkler de skal fortsette i, og den finansielle eksponeringen er redusert, sier han.

- Kontinuerlig og god dialog
Telenors kommunikasjonssjef forklarer at de nå avventer beskjed fra det indiske telekomdepartementet i forhold til veien videre.

- Det har vært en kontinuerlig og god dialog med norske myndigheter i denne prosessen.

- Det var definitivt mer hektisk i India i 2012 enn det vi har sett i 2013. Men vi er glade for at vi står tilbake med flesteparten av kundene våre intakt, sier Odland.

Telenor har i underkant av 40 millioner brukere i India. Selskapet har tidligere varslet at målet er å nå 55 millioner innen 2016.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om