Yara godtar korrupsjonsbot

Får inndratt 295 millioner kroner etter det Økokrim kaller en «usedvanlig alvorlig korrupsjonssak».

UAKSEPTABLE UTBETALINGER: F.v. Styreleder i Yara, Bernt Reitan, konsernsjef Jørgen Ole Haslestad og advokat Jan Fougner under en pressekonferanse i Yaras lokaler i Oslo i 2012. En intern granskningsrapport fastslo at Yara har gjennomført «uakseptable utbetalinger» i India, Libya og Sveits. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
  • Jo Andre Aakvik
  • Thomas Solberg
  • Marius Lorentzen
Publisert:

«Styret i Yara International ASA har meddelt Økokrim at selskapet erkjenner straffskyld og aksepterer en foretaksbot og inndragning på i alt 295 millioner kroner. Dette knytter seg til avtaler inngått i 2007 og tidligere», skriver Yara i en børsmelding onsdag morgen.

Industrikonsernet, der den norske stat eier 36,2 prosent, har vært etterforsket for korrupsjon i flere år.

Selskapet har også selv tidligere konkludert med at det er gjennomført «uakseptable utbetalinger» i Libya, India og Sveits.

- Vi ser alvorlig på denne saken. Både selskapets eksterne granskning og Økokrims etterforskning har avdekket uakseptable og skuffende forhold. Vi har i denne perioden bistått Økokrim og gitt dem tilgang til alt materiale, sier Jørgen Ole Haslestad, konsernsjef i Yara.

Tilsammen har Yara avtalt bestikkelser for rundt 12 millioner dollar, tilsvarende 73 millioner kroner etter dagens kurs.

For disse forholdene har Økokrim gitt Yara en bot på 270 millioner kroner og krevd inndragning av 25 millioner kroner knyttet til tidligere fosfatleveranser. Begge deler er nå altså akseptert og vedtatt av Yara.

- Når vi vedtar boten og erkjenner straffskyld er det fordi Økokrims funn er i tråd med resultatene av vår egen granskning. Straffen er hard, men vi aksepterer den, sier Bernt Reitan, styreleder i Yara.

Det var i april 2011 at Yara varslet Økokrim om «mulige uregelmessige forhold» og fikk samtidig satt i gang en ekstern granskning. Den ble avsluttet i juni 2012.

E24 har vært i kontakt med Yara som opplyser at selskapet ikke vil kommentere saken før en pressekonferanse klokken 10.00.

- Usedvanlig alvorlig

I en pressemelding skriver Økokrim at de har utferdiget boten med utgangspunkt i tre tilfeller av grov korrupsjon, og skriver videre at de anser det som «en usedvanlig alvorlig korrupsjonssak» (se faktaboks for å lese om korrupsjonssakene).

Økokrim vil nå avgjøre om tiltalespørsmålet for personer som var knyttet til Yara da lovbruddene fant sted.

- I skjerpende retning er det lagt betydelig vekt på at, slik Økokrim mener å kunne bevise, at bestikkelsene er forankret hos personer i Yaras tidligere konsernledelse, skriver Økokrim.

Yara skal i India og Libya ha bestukket høytstående offentlige tjenestemenn, samt at det i Russland skal ha bestukket en leverandør via en konti i Sveits.

Forholdene skal ha skjedd i perioden 2004 til 2009, skriver Økokrim i pressemeldingen.

- Økokrim mener at Yaras anti-korrupsjonsarbeid frem til 2008 var utilstrekkelig, blant annenet i form av mangelfulle interne retningslinjer og sviktende fokus hos daværende ledelse.

Økokrim mener også at Økokrim burde foretatt seg mer for å forebygge lovbruddene.

For Yara er bestikkelsene og bøtene derimot ikke store summer å regne økonomisk sett, sammenlignet med resultatene deres.

I 2012 omsatte Yara for rundt 84 milliarder, og hadde et resultat på over 10 milliarder.

- Svært vanskelig å oppdage

I sin pressemelding onsdag viser Økokrim til at bestikkelsene ikke var et engangstilfelle, «men er benyttet i tre ulike land og for kontrakter som løper over mange år».

Fordi overføringen av bestikkelsene ble skjult gjennom internfakturering og tilslørte metoder, skal de ha vært vanskelige å oppdage.

- Bestikkelsene er skjult blant annet ved bruk av falske bilag, fordekt ved overprising av varer, og ved bruk av selskaper i såkalte «skatteparadiser», skriver Økokrim.

Ifølge Økokrim har de samarbeidet med 12 andre land i etterforskningen.

- Økokrim har fått betydelig hjelp fra særlig sveitsiske, franske og amerikanske myndigheter, skriver de i pressemeldingen.

Les også:

Yara-ledelsen i korrupsjonsmøte med MælandUndersøker Yaras håndtering i korrupsjonssakYara forsøkte å forhandle om korrupsjonsstraffØkokrim har varslet Yara om rekordhøy bot

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Yara

Flere artikler

  1. Ny Yara-direktør tiltalt

  2. Finansdirektør slipper Yara-tiltale:- Godt fornøyd med å bli sjekket helt ut av saken

  3. Yara-saken: Direktører peker på hverandre

  4. Reitan: - Ønsker mer tid med familien

  5. Fire tidligere Yara-ledere tiltalt