Her leker robotene seg mens Frontline dundrer i bakken

Mens John Fredriksens Frontline kollapser på Børsen, peprer hyperaktive aksjeroboter markedet med ordrer som forsvinner før noen klarer å blunke.

  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

Samme dag som Frontline-aksjen stupte over 40 prosent på Oslo Børs, var superraske aksjeroboter svært aktive i handelen av aksjen.

Det viser en omfattende analyse gjennomført av den amerikanske algoritmeeksperten Eric Hunsader i Chicago-baserte Nanex Llc.

22. november var en av de mest dramatiske dagene for Frontline i selskapets historie.

På Oslo Børs stupte Frontline-aksjen 46 prosent etter at selskapet hadde skuffet markedet med elendige resultater.

200 millisekunder

I sin analyse av Frontline-aksjen fant den amerikanske eksperten en rekke serier av ordrer som blir lagt inn for så å slettes umiddelbart – alt i løpet av millisekunder.

Hunsader trekker frem aktiviteten som fant sted 11 sekunder og 916 millisekunder før klokken ett som et godt eksempel.

I løpet av 200 millisekunder blir fem ordrer trukket tilbake fra markedet raskest mulig etter de ble lagt inn - trolig i samme millisekund.

- Må etterforskes

Hunsader mener denne type sletting av ordrer er så høyt at det bør granskes for avdekke eventuelle forsøk på manipulasjon.

- Dette må etterforskes av myndighetene. Det er for mange tilfeller av at dette skjer på samme tidspunkt. Svarene på hva som faktisk skjer her, må komme fra myndighetene, sier roboteksperten.

Se hele videointervjuet med Hunsader øverst i saken.

Omtrent samtidig som ordrene legges inn og slettes umiddelbart, er det kjøpere som ønsker aksjer på disse nivåene. Men de kommer konsekvent for sent - og får derfor dårligere pris.

Resultatet var, ifølge Hunsader, at investorene både på kjøper- og selgersiden tapte.

- Innenfor regelverket

E24 har latt Børsen se perioden Hunsader mener bør undersøkes, også gjengitt i videoen øverst, og i tillegg en rekke situasjoner som fant sted like før og like etter klokken 13.00 den dagen.

Kommunikasjonsdirektør Per Eikrem skriver i en e-post at Børsen mener aktiviteten i den aktuelle perioden er innenfor regelverket. Han sier det derfor ikke er aktuelt å forfølge saken videre.

- Det er mange ordrer på 200 aksjer som går inn i systemet i løpet av en relativt kort periode i den aktuelle aksjen denne dagen. Vi har vanskelig for å være enige i at én enkelt ordre eller to på 200 aksjer skal være egnet til å manipulere markedet i dette tilfellet, skriver Eikrem.

Han opplyser at børsen har sett på aktøren bak ordrene for å se om det har vært noen gevinst i dette tidsrommet.

- Vi ser at vedkommende aktør ikke har hatt gevinst, og det styrker også vår konklusjon om at dette ikke er manipulasjon – selv om det strengt tatt ikke er noe krav til gevinst for at det skal være manipulasjon.

(saken fortsetter etter bildet)

BILDET: Slik så handelen og ordreaktiviteten i Frontline ut i løpet av 200 millisekunder den 22. november. Den hvite stripen i midten er forskjellen mellom kjøper og selger, de fargede partiene er ordrer og når de forsvinner eller skifter farge, blir de enten slettet eller justert. Prikkene er handler. Legger merke til de store blokkene med ordre som forsvinner et millisekund før en aksjehandel. Dette skjer konsekvent gjennom hele dette tidsrommet.

Thomas Nilsson

Hunsader på sin side mener at Frontline-aksjen, som følge av dette, ser ut til å ha en høyere kurs enn den som investoren ender opp med.

- Prisen på [Frontline-]aksjen vil se ut som den er mye høyere på skjermen til investorene, sier Hunsader.

- Er det vi ser at både kjøpere og selgere taper penger?

- Det ser sånn ut. Det er veldig interessant. Vi ser på mindre enn ett sekund her. Om det skulle være villige kjøpere og selgere innenfor ett sekund, er det underlig at kjøperne matches på de verst tenkelige kursene og at selgerne matches på de verst tenkelige kursene, sier han.

(saken fortsetter etter animasjonen)

FORVIRRET? Denne animasjonen forklarer i detalj hvordan robothandel fungerer.

Ukjent hvem som står bak

E24 har bedt Oslo Børs om å utlevere informasjon om hvilke meglerhus som står bak ordrene som slettes umiddelbart, men ledelsen ved Oslo Børs ønsker ikke å dele denne informasjonen.

- De må uansett gi dette til myndighetene. Hele poenget med en børs er at man skal matche kjøpere og selgere. Her ser vi tilfeller der man ikke treffer den prisen, man får hele tiden litt mindre. Noen må svare på hvorfor dette skjer. En av årsakene til at dette ikke oppdages, er at det skjer så raskt, sier Hunsader.

Mye mistenkelig

Han mener det er mange situasjoner som Børsen bør undersøke nærmere.

Ifølge Hunsaders analyse bør hele 2.191 hendelser i november granskes av Børsen. I hvert av disse tilfellene ble det lagt inn og slettet mellom 500 og 1.800 ordrer i sekundet, uten at det ble omsatt en eneste aksje.

Oslo Børs har ikke noen eksakte tall på hvor mange slike saker de har sett på, men fanger ofte opp uregelmessige saker:

- Det er en del saker som fanges opp av vårt elektroniske overvåkingssystem, og vi har sett nærmere på noen av dem. Ingen konkrete tilfeller er så langt rapportert til Finanstilsynet, heter det i en e-post fra kommunikasjonsdirektør Per Eikrem på Oslo Børs.

Børsen har gjort henvendelser til sine medlemmer, og diskutert konkrete algoritmer og svakheter.

- I 2011 ble det sendt i underkant av ett kritikkbrev i måneden i snitt til medlemmene knyttet til det vi mener var for dårlig kontroll med algoritmene, skriver Eikrem.

Kjenner ikke omfanget

Eikrem sier at Børsen ikke har definert «høyfrekvenshandel», som høyhastighets robothandel ofte kalles, som en egen kategori.

Han kan derfor ikke si nøyaktig hvor mye de oppfatter at det er av slik aktivitet på Oslo Børs.

Følg robotsaken på E24:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Robot

Flere artikler

  1. Her boltrer robotene seg i Statoil-aksjen

  2. Oslo Børs i dag: Slik herjer robotene** Tar jobben til meglerne ** Danker ut traderne** Spyr ut ordrer som slettes umiddelbart

  3. Robotene surfer på Golden Ocean

  4. Annonsørinnhold

  5. Ellevill aktivitet i Storebrand-aksjen

  6. Børsgigant gir bøtertil aksjeroboter