Giske mener han er bedre enn børsen

Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) har laget en oversikt som viser at hans selskaper banker Oslo Børs.

FORNØYD: Nærings- og handelsminister Trond Giske skryter av egne selskapers vellykkethet på Oslo Børs. Men alle er ikke enig i «skrytelisten» til Giske.

VG
  • Bjørn Haugan
Publisert: Publisert:

- Siden 2009 har verdien av selskapene ved Oslo Børs steget meg 64,5 prosent (OBX prisindeks). De børsnoterte statlige selskapene hvor vårt departement eier aksjer, har til sammenligning steget med 101 prosent, sier Giske, som har vært nærings- og handelsminister siden høsten 2009.

- Prøver du å antyde at staten er en bedre kapitalist enn private selskaper og investorer?

- Jeg mener det i hvert fall viser at de som hevder at statlig eierskap er ulønnsomt, tar veldig feil. Vi har lenge hørt at Høyre og Frp vil at staten skal selge ned i mange selskaper. Da er det greit å vise at våre selskaper ikke bare er konkurransedyktige, men faktisk minst på nivå med private selskaper når det gjelder å skape verdier, også for aksjonærene.

- Styrker norsk eierskap

Giske sier det kommer på toppen av de politiske argumentene.

- Statlig eierskap bidrar til å forankre norsk eierskap og at hovedkontor forblir i Norge. Det bidrar også til norsk forskning og ikke minst utvikling av norske arbeidsplasser. At selskapene i tillegg er gode investeringsobjekter, bidrar til argumentrekken.

- På toppen av dette har selskapene underlagt vårt departement siden 2009 gitt 27,2 milliarder kroner i utbytte, som går rett inn i statskassen, sier han.

LES OGSÅ: Giske om Telenor i Myanmar: - En stor anerkjennelse

- Dette er typisk Giske, han tar æren for det meste og kommer med påstander som er feil. Vi har aldri hevdet at disse selskapene er ulønnsomme. Og vi har ikke gått inn for kraftfulle nedsalg, sier Svein Flåtten (H), nestleder i Stortingets finanskomité.

- Ikke tilfeldig

- De to selskapene som i stor grad bidrar til de gode tallene, er DNB og Telenor. For DNB har vi ingen forslag til endring i eierskapet. For Telenor mener vi det er greit å selge seg ned, men aldri mer enn til 34 prosent, slik at vi kan sikre at hovedkontoret blir i Norge, sier han.

- For øvrig er nok ikke tiden fra 2009 frem til i dag valg tilfeldig: Store solide selskaper stiger ofte mer etter en finanskrise, sier Flåtten.

LES OGSÅ: Norge kan tape over 11.000 jobber på handelsavtale

De syv selskapene er DNB, Norsk Hydro, Telenor, Yara, SAS, Kongsberg Gruppen og Cermaq.

LES OGSÅ:

Publisert:

Flere artikler

  1. Giske kritiserer bonusordninger i Cermaq

  2. Giske: - Vi lurte ikkeCermaq-aksjonærene

  3. Giske sikret milliardgevinst til oppkjøpsselskap

  4. Glad han ikke solgte Cermaq

  5. Helt greit for Giske å selge Ewos til utlandet