Schibsted skiller ut internasjonal virksomhet: NHO-sjefen tar over

Schibsteds konsernsjef Rolv Erik Ryssdal skal lede et selskap som skal skilles ut av selskapet og børsnoteres. NHO-sjef Kristin Skogen Lund blir ny Schibsted-sjef.

SPLITTES OPP: Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i Schibsted skal lede et nytt børsnotert selskap som skilles ut av selskapet.
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Eirik Amb Nysveen
Publisert:

Schibsted opplyser i en melding tirsdag formiddag at selskapet splittes i to, en internasjonal del, og en som vil dekke virksomhetene i de nordiske landene Norge, Sverige og Finland.

Virksomheten i Norden vil inkludere rubrikktjenestene Finn.no, Blocket.se og Tori.fi.

Handelen i Schibsted-aksjen ble stanset før meldingen ble sluppet, i påvente av nyheter. Da handelen begynte igjen, steg Schibsteds A-aksje med over ti prosent.

Oppgangen tirsdag gjør Schibsted til det åttende mest verdifulle selskapet på Oslo Børs, etter å ha passert Orkla og Gjensidige. Børsverdien av A- og B-aksjene er på drøye 75 milliarder kroner.

Schibsteds internasjonale virksomhet som skal skilles ut, vil inntil videre gå under navnet MPI. Det vil bli etablert som et uavhengig børsnotert selskap, hvor Schibsted vil sitte som hovedaksjonær.

Det er ventet at notering vil skje i andre kvartal neste år, og etter planen vil MPI videreføre Schibsteds struktur med A- og B-aksjer.

Nåværende konsernsjef, Rolv Erik Ryssdal blir sjef for den internasjonale virksomheten, og nåværende NHO-sjef Kristin Skogen Lund vil lede selskapet i Norden, som vil fortsette å gå under navnet Schibsted ASA.

Ryssdal har vært leder for Schibsted siden 2009, og styreleder Ole Jacob Sunde sier at han har gjort en fremragende jobb.

Slik blir dagens Schibsted

Etter transaksjonene vil det gjenværende Schibsted ASA bestå av:

 • Avisene: VG, Aftenposten, Aftonbladet, Svenska Dagbladet samt regionale og lokale aviser i Norge
 • Rubrikktjenestene: Finn, Blocket og Tori
 • Finans: Lendo, Bynk, Hypoteket
 • Vekstinitiativer: Prisjakt, Let’s Deal og andre digitale tjenester
 • En betydelig eierandel i det utskilte selskapet MPI

Det nye selskapet

Det nye selskapet MPI har disse eiendelene:


Rubrikktjenesten Leboncoin.fr i Frankrike
Rubrikktjenesten Schibsted Spania
Virksomhet i Italia, Østerrike, Irland og Ungarn
Loppemarkeds-appen Shpock, som er aktiv i seks land
Virksomhet innen markedsplasser i Mexico, Chile, Hviterussland, Colombia, Den dominikanske republikk, Marokko og Tunisia

NHO-sjefen tar over

Den nye lederen i Schibsted, nåværende NHO-sjef Kristin Skogen Lund, har også tidligere jobbet for Schibsted. Hun tar trolig over mot slutten av 2018.

– Det blir vemodig å slutte i NHO etter seks helt fantastisk spennende og meningsfylte år, men jeg gleder meg samtidig stort til å begynne i Schibsted – et spennende selskap som jeg kjenner godt etter mange år i ulike stillinger der fra 1998 til 2010, sier Kristin Skogen Lund.

Hun tiltrådte som administrerende direktør i NHO i november 2012, og kom da fra stillingen som konserndirektør i Telenor. Hun var også NHOs president fra 2010 og frem til beslutningen om å tiltre som administrerende direktør.

– Jeg er sikker på at hun er den rette lederen for den neste fasen av Schibsteds reise, sier styreleder Ole Jacob Sunde i Schibsted.

Inntil videre skal Raoul Grünthal fortsette å lede selskapets enheter Media og Growth, mens Anders Skoe leder Finn, Blocket og Tori.

Grepene i selskapet støttes av Tinius-stiftelsen, som eier 23,8 prosent av Schibsted-aksjene gjennom det heleide selskapet Blommenholm Industrier AS.

For ordens skyld: E24 er et heleid datterselskap av VG som er heleid av Schibsted.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Schibsted

Flere artikler

 1. Schibsted skrinlegger felles rubrikkprosjekt

 2. Droppet London til fordel for Oslo: Slik blir Schibsteds børsnotering

 3. Schibsted slår forventningene: – Planlegger ny børsnotering i april

 4. Ole Jacob Sunde gir seg som Schibsted-styreleder

 5. Betalt innhold

  Har Schibsted egentlig lagt sin internasjonale virksomhet ut for salg?