Oljefondet slår ned på plastbruk: Slik skal Slyngstad redde havet

Oljefondet vil bidra til å redde verdenshavene. Fondets sjef Yngve Slyngstad krever at plastindustri og mat- og drikkeprodusenter tar grep for å hindre forsøpling.

NYE KRAV: Oljefondets leder Yngve Slyngstad har en ny hjertesak: å redde verdenshavene. Han vil kreve at selskapene fondet eier legger frem planer for å få slutt på plastforsøpling og skadelige utslipp.

Foto: Trond Solberg, VG
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Bjørn Haugan
Publisert:,

Oljefondets direktør Yngve Slyngstad møter VG/E24 på sitt hjørnekontor på toppen av Norges Bank for å snakke om gigantfondets nye hjertesak: havmiljø.

– Jeg tror egentlig at veldig få selskaper har begynt å ta inn over seg at investorer som oss ber dem tenke over de forholdene som påvirker oss langsiktig, sier Slyngstad.

– Vi er investert i hele verdens næringsliv, så det én gjør, påvirker en annen. Vi forventer at de er ansvarlige, legger han til.

Onsdag legger Oljefondet frem nye forventninger. Slyngstad ber selskaper rapportere mer om hvordan de har tenkt å ta vare på havet.

Nær 1.000 selskaper

Konkret retter fondet fingeren mot nær 1.000 selskaper innen plastproduksjon, mat- og drikkevarer, fiskeri, landbruk, shipping, olje og gass, turisme, avfall og gruvedrift.

– Vi kommer nå med forventninger til styrene, om at de må tenke gjennom følgene av selskapets aktivitet på omgivelsene, også knyttet til havet, sier Slyngstad.

– Vi kommer ikke til å si konkret hva de skal gjøre, men det vi ber om er at de rapporterer mer om hva de gjør, legger han til.

De nye kravene kommer i et såkalt «forventningsdokument» om bærekraftig bruk av havet. Tidligere har Oljefondet fremsatt lignende krav i dokumenter om klima, barns rettigheter, vannforvaltning, åpenhet om skatt og arbeid mot korrupsjon.

Havaksjer for 475 mrd.

Slyngstad sier han ble overrasket over hvor mye av fondet som er eksponert mot havet, nemlig aksjeposter i 946 selskaper til en samlet verdi av hele 475 milliarder kroner, eller drøye åtte prosent av aksjebeholdningen.

Hvis disse selskapene ikke har gode planer for å hindre blant annet plastforsøpling og utslipp til havet, kan det få alvorlige følger både for havmiljøet og for dem selv, påpeker Slyngstad.

– Dette kan være noe selskapene kommer til å føle direkte i form av beskatning eller reguleringer, eller tap av anseelse og oppfatningen av om de har en ansvarlig forretningsvirksomhet som gjør at de får lisens til å operere på lang sikt, sier han.

Bidrar til FNs bærekraftsmål

I et notat som også offentliggjøres onsdag knytter Oljefondet selv flere av de offensive grepene sine innen etikk og bærekraft direkte opp mot FNs bærekraftsmål frem til 2030, og fondet mener at det bidrar til at disse målene kan nås.

Fondet hevder å bidra til dette ved å stille strenge krav til de 9.000 selskapene det eier, ved å investere og bidra til vekst i 38 fremvoksende økonomier, ved å investere ekstra i grønne næringer, og ved å selge seg ned i selskaper med høy risiko for uetisk drift.

Slyngstad har tidligere understreket at selskaper må gjøre mer enn å tjene penger hvis de skal overleve, og sier at store og langsiktige investorer nå begynner å stille mer nærgående spørsmål om selskapenes bærekraft.

– Det er et skifte som har skjedd de siste årene, og jeg tror Oljefondet har vært i forkant, sier Slyngstad.

– Ikke i motstrid

Oljefondets leder var i sommer på besøk hos Frankrikes president Emmanuel Macron sammen med statsminister Erna Solberg, og deltok sammen med flere andre statsfond i et rundebordsmøte om klimavennlige investeringer.

Slyngstad er likevel ikke bekymret for at fondet skal bli beskyldt for politisk aktivisme.

– Nei, for jeg tror ikke det vi holder på med i denne sammenhengen er politikk. Det er et forsøk på å fortelle at fondet ikke er i motstrid med de ønskene som Norge som samfunn egentlig er opptatt av. Og det er noe annet, sier han.

Ikke alle er fornøyde med Oljefondet, til tross for strenge krav. Både miljøvernere og politikere har etterlyst mer informasjon om hva fondet faktisk diskuterer med selskapene de eier, og om det faktisk oppnår noe gjennom denne dialogen.

– Vi gjør det vi mener er riktig for oss å gjøre, gitt den eierinnflytelsen vi har. Vi kan ikke alltid vise til konkrete resultater som skyldes våre aktiviteter alene. Men selv om vi ikke kan måle dette direkte, kan vi ikke snu oss bort og la være å ta en ansvarlig eierrolle, sier Slyngstad.

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Oljefondet tar grep for å stoppe forsøplingen av havet

 2. Yngve Slyngstad vil slutte som Oljefondets leder

 3. Sa opp da fondet passerte 10.000 milliarder: – En symbolsk dag

 4. Annonsørinnhold

 5. Lite kompetanse om bærekraft i styrer: – Det er litt oppsiktsvekkende

 6. Oljefondets eks-sjef åpner for tøffere klimagrep: – Et tankekors