Verdens største bitcoin-utvinner starter opp i Norge

Bitmain, selskapet som bygger verdens mest solgte bitcoin-utvinner, Antminer, har etablert seg i Norge.

BITCOIN-MILLIARDÆR: Bitmain, selskapet som ofte omtales som verdens mest verdifulle bitcoin-selskap har etablert seg i Norge. Avbildet er Jihan Wu, som er en av to grunnleggere av selskapet som ifølge Bloomberg er verdt rundt 8,8 milliarder dollar. Gründerne eier 60 prosent av Bitmain. Wu er også styreleder i det norske selskapet.

Foto: Sim Chi Yin/The New York Times
 • Sindre Hopland
Publisert:

Norge har blitt en yndling for globale bitcoin- og kryptoselskaper, og for få dager siden etablerte verdens største utvinner av bitcoin, kinesiske Bitmain, seg i landet.

Årsaken er enkel, strømmen er billig.

– Elektrisitet har forandret hele bransjen det siste året, og adgang på den billigste strømmen er den største fordelen når det kommer til utvinning av bitcoin, sier daglig leder for Bitmain Norway, Julie Hvideberg.

Prisen på bitcoin har falt fra toppen på 19.783 dollar i fjor til under 6.000 dollar tirsdag formiddag, noe som gjør at lønnsomheten for å utvinne bitcoin har sunket betraktelig på svært kort tid.

Da hjelper det at strømmen som driver maskinene som utvinner bitcoin er billig, noe den er i Norge.

Bitmain skal både selge utvinningsmaskinen sin Antminer som er den mest brukte maskinen for utvinning av bitcoin.

Selskapet er også på utkikk etter egne datasentre på Vestlandet, og sier de har fått med seg norske investorer på laget.

Analytikere i Bernstein anslo tidligere i år, at Bitmains markedsandel når det kom til utvinningsmaskiner er på mellom 70 og 80 prosent globalt.

Les også

Jensens tidligere rådgiver skal kjempe bitcoin-kamp mot Nordea

Ustabile kryptopriser er gullgruve for Norge

UTVINNER BITCOIN: Slik ser Bitmains utvinner Antminer ut. Selskapet har laget flere ulike utgaver av maskinen som koster mellom 1.300 og 27.715 kroner.

Foto: Staff Reuters

Tjener milliarder

Les også

Japansk nettkjempe satser på bitcoin-utvinning i Norge

Raskt kryptoinntog

En av landets fremste blokkjede-eksperter og leder i konsulentselskapet Blockchangers, Jon Ramvi, synes inntoget av kryptoselskaper i Norge har gått svært rakst.

– Jeg er litt overrasket. Man har jo visst at Norge er attraktivt for slike selskaper, men det har gått forbausende hurtig for disse utvinnerne å etablere seg i landet.

Ramvi stiller for øvrig spørsmål, som så mange andre, med strømforbruket slike selskaper fører med seg.

– Norge er i en unik posisjon ved at det regner grønn strøm i store mengder ned i fjellene våre. Vi kan bruke det til hva vi vil, elbiler eller industri, men så velger vi i økende grad å produsere bitcoin. Det synes jeg personlig ikke noe om

Til tross for at han helhjertet tror på blokkjedeteknologien, er Ramvi spent på ringvirkningene av at selskaper som utvinner bitcoin etablerer seg.

– Håpet er jo at disse store selskapene legger igjen kompetanse og bidrar til miljøet, men ofte kommer gigantene, tjener pengene sine og drar igjen, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoin
 2. Digital valuta

Flere artikler

 1. Kinesisk bitcoin-gigant rømmer Norge

 2. Betalt innhold

  Kryptokongene vil snart finne ut hvor rike de egentlig er

 3. Svensk datasentersjef: – Vi blir jo veldig attraktive

 4. Ber Skattedirektoratet vurdere kryptoselskapenes kraftrabatt

 5. Betalt innhold

  Bitcoin-gigantene kommer til Norge – derfor kan gleden bli kortvarig