Kryptokrakket skremmer ikke nordmenn – «ingen» har solgt seg ut

En oppdatert undersøkelse viser at til tross for at bitcoin-prisen er mer enn halvert siden i vinter, eier fremdeles 200.000 nordmenn kryptovaluta.

IKKE SKREMT: Bitcoin har gått fra å være verdt over 20.000 dollar, til rundt 6.500 dollar i midten av oktober. Det fallet har ikke skremt nordmenn, viser ny undersøkelse.
Publisert: Publisert:

– Det er veldig interessant at det ser ut som folk sitter stille i båten til tross for det store prisfallet som har vært siden i vinter, sier Torbjørn Bull Jensen, tidligere kryptorådgiver i Menon Econonmics, og nå daglig leder i Arcane Crypto.

Fra en topp på over 20.000 dollar i desember, har bitcoin-prisen falt til rett over 6.500 dollar i midten av september. De fleste andre store kryptovalutaer har hatt en lignende utvikling.

Jensen startet nylig Arcane, et investeringsselskap for kryptovaluta, sammen med to av Oslo Børs' mest erfarne aksjeplukkere, Ketil Skorstad og Kristian G. Lundkvist.

Betaler mer med bitcoin

Les også

Norske børshaier og bitcoin-ekspert starter Norges første investeringsselskap for kryptovaluta

Ifølge Jensen kan man nå være langt mer sikker på statistikken, ettersom utvalget fra de to undersøkelsene er dobbelt så stort. Til sammen er 2.030 personer spurt i undersøkelsen.

– Ettersom utvalget er for lite til å gå inn på delspørsmål, vet vi ikke om folk har solgt seg ned, men vi vet i hvert fall at folk ikke i stor grad har solgt seg ut.

Undersøkelsen peker også på at langt flere enn tidligere har brukt kryptovaluta til andre formål enn investeringer.

I forrige runde viste undersøkelsen at 30.000 personer av de 200.000 som eide kryptovaluta at de hadde brukt bitcoin og lignende til å utføre transaksjoner.

Nå viser svarene at 80.000 personer har brukt kryptovaluta.

Jensen mener det tyder på at bitcoin beveger seg bort fra å kun være et spekulasjonsobjekt.

– Jeg skulle gjerne likt å vite hva folk bruker kryptovaluta til, men det kan være alt ifra butikkjøp, kjøp av andre kryptovalutaer og andre transaksjoner. Det blir flere og flere muligheter for hver dag som går.

Skattetall

Les på E24+

Bitcoin-gigantene kommer til Norge – derfor kan gleden bli kortvarig

Ved at statistikken nå er mer sikker, betyr det også at Skatteetatens frykt for at svært mange ikke melder ifra om kryptoverdier er mer berettiget.

Av de 200.000 man antar eier kryptoverdier, har bare 8.000 oppført dette i skattemeldingen.

Et annet moment Jensen peker på, som kan bli en stor utfordring for skatteinnkrevingen, er at mange unge eier kryptovaluta.

– Den nye undersøkelsen bekrefter at kryptovaluta er mest populært blant unge mellom 18–29 år, men man må anta at også mange i 15–17 årsalderen sitter på kryptoverdier.

Skatteetaten har uttalte at de har en liste med 30.000 nordmenn de tror eier kryptovaluta. De har det siste året jobbet med spesifikke tekniske løsninger for å avsløre unndragning av skatt på digitale valutaer.

Frank Schuil er grunnlegger og daglig leder i Safello, en av Nordens største plattformer for kjøp og salg av bitcoin. Han mener at internasjonale kryptobørser som lar deg handle ulike kryptovalutaer er en stor utfordring for skatteinnkrevere.

– Det er nesten umulig å holde styr på hver enkelt handel i disse plattformene. Dette er problematisk. Plattformene har dårlig sporing av handler og oversikt over egne handler, sa han til E24 i vinter.

Les også

Norske børshaier og bitcoin-ekspert starter Norges første investeringsselskap for kryptovaluta

Les også

Business Insider: Goldman Sachs dropper kryptoplaner – bitcoin faller

Les også

Verdens største bitcoin-utvinner starter opp i Norge

Publisert:

Her kan du lese mer om