Vaklende første handelsdag på Wall Street – endte så vidt i pluss

Etter store bevegelser både opp og ned onsdag, endte Wall Street etter en liten sluttspurt i pluss for dagen.

STORE SVINGNINGER: Wall Street begynner børsåret med nedgang, tross store svingninger i løpet av dagen.

Foto: Richard Drew AP
 • Nina Tuv
 • Hans Henrik Torgersen
 • André Haugen
Publisert:

Onsdag var handelen på Wall Street i gang igjen etter nyttår og en berg-og-dalbane av en romjul. Også i dag skulle det svinge stort.

De toneangivende indeksene åpnet med et heller bratt fall – alle var ned rundt 1,5 prosent.

Noen timer ut i handelen begynte det å se lysere ut, da alle indeksene snudde relativt godt opp. Det skulle endre seg igjen, før indeksene gjorde en sluttspurt de aller siste minuttene før stengetid og kom seg over i positivt terreng.

 • Dow Jones endte opp 0,08 prosent, eller 18 poeng. Tidligere på dagen var indeksen ned hele 400 poeng.
 • Nasdaq Composite steg 0,46 prosent.
 • S&P 500 endte opp 0,13 prosent.
Les også

Positiv årsstart for Oslo Børs – steg 0,50 prosent

Oljeprisen gjorde et stort byks noen timer ut i handelen onsdag, som ga god fart for energiaksjene. Også bank- og teknologiaksjer har bidratt positivt, følge CNBC. Facebook og Amazon steg henholdsvis 4,3 og 2,6 prosent.

Da Wall Street avsluttet året på mandag kunne alle de tre indeksene vise til sin svakeste årlige utvikling siden finanskrisen.

Analysesjef Roger Berntsen i Netfonds mente imidlertid tidligere i uken at de store svingningene på Wall Street i romjulen kan være tegn på at korreksjonen har nådd bunnen. Det er imidlertid bare å forvente en del opp- og nedturer en stund til fremover.

Svakere nøkkeltall øker frykt

Tidligere onsdag forklarte man nedgangen med svakere PMI-tall fra Kina, USA og eurosonen.

Kinas Markit PMI (innkjøpssjefindeks) fra privat sektor falt til 49,7 i desember, ned fra 50,2 i november. Alt over 50 indikerer vekst, alt under det motsatte. Dette er et markant fall for indeksen, som ikke har vært under 50 på to og et halvt år.

I eurosonen forble industri-PMI på det laveste nivået siden februar 2016, ifølge IHS Markit og CNBC. Tallene viste også at troen på fremtiden falt til det laveste nivået på seks år.

I USA falt også indeksen til det laveste nivået på 15 måneder i desember.

Den siste tiden har stemningen i verdens aksjemarkeder vært sterkt preget av frykt for svekket global vekst. Dermed er det sensitivt for negative nøkkeltall slik som dette.

Stup for Tesla-aksjen

Trump: Fallet før jul var et glipptak

President Donald Trump sa onsdag at han tror fallet i aksjemarkedene før jul var et enkeltstående glipptak, og at alt vil ordne seg så snart han har fått på plass en handelsavtale med Kina.

I desember falt S&P 500 mer enn 9 prosent, noe som utgjorde den verste desembermåneden siden 1931. 2018 ble også det verste året siden 2008, med et årlig fall for S&P 500 på mer enn 6,2 prosent.

Fallet skjedde parallelt med at det var mye uklarhet om hvordan forhandlingene mellom Kina og USA om en handelsavtale egentlig gikk. Fra 1. desember ga partene hverandre 90 dager på å komme frem til en avtale, og gikk samtidig inn i en våpenhvile, der de lovde å ikke utstede flere straffetoller mot hverandre.

Trump møtte regjeringsmedlemmer i Det hvite hus onsdag, og det var etter møtet han kom med markedskommentaren sin til reportere, skriver CNBC.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. S&P 500 nærmer seg klassisk salgssignal

 2. Siste handelsdag på Wall Street endte i pluss: Slik gikk det i 2018

 3. Historisk rekord på Wall Street

 4. Annonsørinnhold

 5. Verste uke for Dow Jones på ti år

 6. Ukas oppgang på Wall Street visket vekk