Kinesiske børser stengt ut dagen etter kursras

I Kina ble handelen på Shanghai- og Shenzen-børsen igjen pauset etter et kursfall på over syv prosent etter mindre enn en halvtimes handel.

STENGT: Handelen på børsen i Shanghai ble igjen pauset torsdag.
Publisert:

CSI300-indeksen falt med 7,2 prosent til 3.284,74 poeng, mens Shanghai Composite-indeksen falt med 7,3 prosent til 3.115,89 poeng.

Ved nyttår innførte kinesiske myndigheter en ny mekanisme som fører til automatisk stengning av børsene ved høye kursfall. Systemet ble for første gang tatt i bruk mandag, og er ment å dempe uforutsigbarheten i markedet.

Mandagens kursfall i Kina førte til ras på flere av de store børsene verden over det neste døgnet.

Torsdag formiddag var det også sterkt kursfall på Hongkong-børsen, der Hang Seng-indeksen har falt 2,39 prosent i formiddagstimene. I Japan faller Nikkei 2,2 prosent, mens samleindeksen S&P Asia 50 er ned 1,90 prosent.

Svakere yuan

Bak kursfallet ligger økt usikkerhet rundt utviklingen i kinesisk økonomi.

Kinas sentralbank senket torsdag den offisielle kursen på yuan med 0,51 prosent ned til 6.5646 per dollar. Det er den største senkningen siden devalueringen i august.

En svakere yuan er støttende for kinesisk eksportindustri, men virker motsatt for låntagere i utenlandsk valuta og fører til nye spekulasjoner om styrken i økonomien. En uventet devaluering utløste på sensommeren i fjor bekymringer om valutakrig og deflasjonspress i regionen.

– Dette er sinnsykt. Vi avsluttet alle våre posisjoner i dag morges, etter at aksjene nådde stop-loss nivåer, sier investeringssjef Chen Gang hos Shanghai Heqi Tongyi Asset Management til Bloomberg.

Nytt regelverk

De kinesiske myndighetene har ellers lagt frem nye regler som legger restriksjoner på aksjesalg for store investorer, ifølge Reuters.

Disse kan kun selge opp til én prosent av aksjekapitalen i et børsnotert selskap gjennom et sentralisert salgssystem hver tredje måned, og må i tillegg varsle sine planer minst 15 dager i forkant.

Målet er å stabilisere markedene og unngå tilsvarende bevegelser som vi har sett denne uken.

Det nye regelverket følger en «frys» av større investorer som ble innført i sommer.

Les også

Kraftig børsfall – igjen

Les også

Tar drastiske grep for å hindre nytt børsras i Kina

Les også

Flyfest på de nordiske børsene

Publisert: