Telenor får sterk kritikk i Vimpelcom-rapport

I rapporten fra advokatfirmaet Deloitte blir Telenors håndtering av bekymringsmeldinger om korrupsjon i Vimpelcom sterkt kritisert, skriver Dagens Næringsliv.

HØRING: Tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas (t.v.) i Telenor møtte Martin Kolberg (Ap) i kontroll- og konstitusjonskomiteens åpne høring om Vimpelcom-saken i Stortinget.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Granskerne i advokatfirmaet mener både konsernsjef, styret og næringsministeren ble informert altfor sent, skriver Dagens Næringsliv som har fått tilgang til rapporten. Det er ventet at rapporten, som Telenor selv har bestilt, legges fram om kort tid.

I februar innrømmet Vimpelcom bestikkelser til Usbekistans presidentdatter, og vedtok en bot på 795 millioner dollar. Siden november har Deloitte gått gjennom den norske telegigantens håndtering av sitt eierskap i Vimpelcom og av korrupsjonssaken.

Varsling i 2011

Fra 2011 varslet en Telenor-ansatt gjentatte ganger om bekymringsfulle korrupsjonsmistanker knyttet til Vimpelcoms investering i Usbekistan, men uten at dette nådde fram til konsernsjef og styre.

I sin gransking har Deloitte identifisert en rekke hendelser der sentrale Telenor-topper burde ha sørget for at bekymringsmeldingene ble tatt videre. Flere i Telenors konsernledelse blir kritisert, blant annet tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

Les også

Vimpelcom innrømmer lovbrudd

Mens Baksaas først ble informert om advarslene i mars 2014, ble styret informert først i desember samme år. Så sent som i oktober 2015 fikk næringsminister Monica Mæland vite om bekymringsmeldingene.

– Helt uvirkelig

På Stortinget tror Aps Martin Kolberg, lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen, nesten ikke sine egne ører.

– Deloitte-rapporten bidrar til å understreke alvoret i saken. Hvis opplysningene stemmer, er dette nesten ikke til å tro, sier Kolberg til samme avis.

Han fastslår at rapporten vil bli lest med «meget stor interesse når den frigjøres», og at konklusjonene det vises til indikerer at det var riktig av komiteen å kalle inn til høring i saken.

Komitékollegene Michael Tetzschner (H) og Per Olaf Lundteigen (Sp) bruker formuleringer som svært alvorlig, ufattelig og helt uvirkelig om Telenors opptreden i saken.

Les også

Mæland: To møter førte til Aasers avgang i Telenor

Les også

Vimpelcom-ansatt varslet om mulig korrupsjon

Les også

Telenor kan ha fått kjøper til Vimpelcom-aksjene

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Veon (tidl. Vimpelcom)
  2. Telenor

Flere artikler

  1. Ny høring i Vimpelcom-saken

  2. – Krevende å lese om Telenor-medarbeideren som varslet i 2011

  3. Vimpelcom-Lunder til Stortinget: Aldri vært involvert i korrupsjon

  4. Annonsørinnhold

  5. Økokrim henlegger korrupsjons-siktelsen mot Jo Lunder

  6. Telenor-topper uenige om hvem som varslet hvem