Alle venter på Yellen etter treg påske

USA leverte skuffende makrotall i påsken. Nå forventer flere at sentralbanken skal ta tydeligere grep etter tegn på at forbruksveksten stanser opp.

VIL HA TEGN: Analytikerne forventer en hardere tone fra sentralbanksjef Janet Yellen etter en overraskende mild tale ved forrige rentemøte.
  • Johan Hammerstrøm
Publisert: Publisert:

Mens vi har slafset i oss påskeegg og Kvikk-Lunsj har USA holdt handelen i gang. Det ble imidlertid kladdeføre på mandag etter at makrotallene viste at forbruksveksten i USA nesten står på stedet hvil. Tallene fra mandag viste at forbruksveksten kun økte 0,1 prosent i februar. Verre var det at anslaget fra januar også ble nedjustert til 0,1 prosent, etter tidligere å ha blitt rapportert å være 0,5 prosent.

Dermed vil trolig anslaget for generell vekst i det amerikanske bruttonasjonalproduktet også bli nedjustert for første kvartal av 2016.

Sterkere dollar på FED-forventninger

Dollaren svekket seg imidlertid kraftig i løpet av gårsdagen etter at kjerneinflasjonen i USA også steg mindre enn forventet, kun opp 1,7 prosent målt mot i fjor. Likevel forventer mange at sentralbanksjef Janet Yellen vil varsle en mer «haukete» holdning i talen hun skal holde nå på tirsdag ettermiddag norsk tid.

Markedet reagerte med overraskelse da sentralbanksjefen brukte mye av talen sin ved forrige rentemøte på å gjøre det klart at de forventede rentehevningene kunne bli utsatt. Nå spekulerer altså flere i om Yellen kan slå tilbake med en raskere renteheving etter at dollaren fortsetter å tape mot euroen.

Viktig ukeslutt i USA

På fredag kommer de viktige arbeidsmarkedstallene fra USA, de såkalte nonfarm payrolls. Nordea Markets estimerer 175.000 nye jobber, etter at februartallene sprengte alle prognoser og endte på 242.00 nye jobber.

Samme dag kommer også PMI-indeksen, en oversikt som måler stemningen blant innkjøpssjefene i industrien. Den er forventet å krype så vidt opp til 50 blank, fra tidligere å ha ligget på 49,5. Det betyr nullvekst, men varsler at de verste tidene er over for en hardt prøvet industrisektor som nå drar nytte av lave dollarkurser.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Janet Yellen

Flere artikler

  1. Ingen amerikansk renteendring

  2. – Avgjørelsen kommer antageligvis på mandag

  3. Den amerikanske sentralbanken hever renten

  4. Yellen holder renten uendret - vil redusere balansen «relativt snart»

  5. Dette skjer denne uken