Norske Skog varsler om fallende resultat i tredje kvartal

Norske Skogs driftsresultat falt i tredje kvartal til 140 millioner. For at ledelsens egen prognose skal treffe, må selskapet levere en kraftig forbedring på tampen av året.

Konsernsjef Lars Sperre i Norske Skog på Arendalsuken 2017
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Ledelsen og styret i Norske Skog offentliggjorde onsdag ettermiddag en oppdatert redningsplan som kreditorene og aksjonærene må ta stilling til.

Kort oppsummert innebærer det nye forslaget at selskapet vil hente 100 millioner kroner mer i emisjonen og at de usikrede kreditorene vil bli sittende igjen med en større del av eierskapet etter at transaksjonen er gjennomført.

I samme børsmelding kommer også konsernet med en oppdatering om de økonomiske resultatene i tredje kvartal, før den fullstendige kvartalsrapporten slippes torsdag 19. oktober.

Oppdateringen viser en nedgang i brutto driftsresultat fra 190 millioner i andre kvartal til 140 millioner nå. I første kvartal gikk selskapets drift 158 millioner i pluss.

Så langt i år har selskapet hatt et brutto driftsresultat på 488 millioner kroner. Ledelsen står fortsatt på sin nedjusterte prognose for 2017 på om lag 710 millioner kroner. Dermed vil konsernet måtte levere et driftsresultat på 288 millioner i fjerde kvartal.

Det er altså langt over nivået konsernet har levert så langt i år, men ledelsen mener de vil klare å levere på prognosen sin:

– Brutto driftsresultatet for tredje kvartal 2017 er i tråd med prognosen på rundt 710 millioner kroner i brutto driftsresultat for hele året 2017, men ble noe påvirket av en utfordrende finanssituasjon for konsernet, med stor vekt på likviditet.

Ledelsen i Norske Skog kom den 23. august med en nedjustering av resultatprognosen for 2017, og mente da at de skulle levere et driftsresultat på 800 millioner kroner i år. Dette ble senere nedjustert til 710 millioner, og denne prognosen står altså fortsatt fast i onsdagens oppdatering.

Les også: Norske Skog-styret legger frem nytt refinansieringsforslag

Ugunstig valuta og dyrere strøm

Norske Skog understreker at de foreløpige regnskapstallene ikke er revidert og at de står for ledelsens regning.

Rapporten viser også at driftsresultatet i de europeiske fabrikkene er redusert fra 123 til 100 millioner i tredje kvartal, til tross for høyere salgsvolum. Selskapet tilskriver nedgangen en negativ valutaeffekt på om lag 30 millioner kroner som følge av en styrket norsk kroner.

I Australia er resultat ned fra 77 til 40 millioner, og det forklares med «en relativt høyere andel eksportsalg av avispapir til Asia og høyere energikostnader».

Få nyhetene først! Last ned Min E24 i App Store eller Google Play for mobil og nettbrett.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norske Skog

Flere artikler

  1. Norske Skog tapte en halv mrd.

  2. Rekord for Schibsted – men nedskrivninger tynger

  3. Norske Skog varsler lavere driftsinntekter

  4. Kværners inntekter faller tredje året på rad: Men i fjor økte marginene

  5. Schibsted øker resultatene mer enn ventet i tredje kvartal