Nordens største banker inngår «kjenn-din-kunde»-samarbeid

Vil opprette et felles selskap som de tror vil beskytte både kunder og samfunnet.

MED I SAMARBEIDET: DNB.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
Publisert:,

Det er DNB, Nordea, Danske Bank, Handelsbanken og SEB som nå har bestemt seg for å samarbeide, med bakgrunn i at bankene møter «stadig nye reguleringer og krav knyttet til kjenn-din-kunde-prosesser»

De ønsker å opprette Nordic KYC Utility, et selskap som ifølge en pressemelding vil ha som oppgave å utvikle «effektiv, sikker og kostnadseffektiv» infrastruktur.

Bankene fremholder at disse prosessene i dag er ineffektive, og tynger dem gjennom mye transaksjonstid, administrasjon og høyere risiko.

Les også

Nordea-topper frykter rentesmell etter lånefest i eiendom

«Beskytte kunder og samfunnet»

– Samtidig møter bankene stadig nye reguleringer og krav knyttet til kjenn-din-kunde-prosesser. Det er behov for en enhetlig, effektiv og nøyaktig funksjon for å møte kravene til kunder, banker og samfunnet for øvrig, skriver bankene i pressemeldingen.

– Initiativet vil bidra til å skape en sunn finanssektor, forhindre økonomisk kriminalitet og beskytte kunder og samfunnet, heter det videre.

I utgangspunktet skal tjenestene rettes mot store og mellomstore nordiske bedrifter.

Det nye selskapet skal etter planen være eid og kontrollert av de deltakende bankene.

Bankene skriver at de forventer etablering i andre halvår av 2018, men de er avhengige av godkjennelse fra EU-kommisjonen.

Her kan du lese mer om