I «kappløp» med tysk legemiddelgigant: – Det beste produktet vinner

Det norske selskapet Nordic Nanovector risikerer at blant andre tyske Bayer når markedet før dem. Ledelsen lar seg imidlertid ikke stresse, og uttrykker ståltro på eget produkt.

I RUTE: Nordic Nanovector-sjef Luigi Costa hilser på de fremmøtte under selskapets kapitalmarkedsdag i Oslo. Finansdirektør Tone Kvåle til venstre i bildet.

Foto: Anders Park Framstad
Publisert:

– Ja, vi har konkurranse, vi har Bayers Copanlisib og andre, men det beste produktet vinner, sier finansdirektør Tone Kvåle i Nordic Nanovector til E24.

Sammen med resten av ledelsen i det norske bioteknologiselskapet avholdt hun denne uken kapitalmarkedsdag i Oslo.

Nordic Nanovector utvikler en behandling for follikulært non-Hodgkins lymfom, en form for lymfekreft, kalt Betalutin. De tar i første omgang sikte på en behandling for pasientene som har hatt minst to tilbakefall (såkalt tredjelinjebehandling).

For disse finnes det i dag ikke noe tilstrekkelig effektivt tilbud, hvilket medfører at den typen produkt Nordic Nanovector utvikler er etterspurt.

De er imidlertid ikke alene. I midten av september ga amerikanske helsemyndigheter en foreløpig godkjenning til Copanlisib, et produkt utviklet av den tyske legemiddelgiganten Bayer. Godkjenningen gjaldt behandling av pasienter med tilbakevendende follikulært lymfom, som tidligere har fått minst to behandlinger. Altså tredje linje.

Den oppmerksomme leser husker kanskje at det var nettopp Bayer som slukte Nordic Nanovectors «forgjenger» Algeta.

Pasientene venter

Konsernsjef Luigi Costa avviser imidlertid at de føler noe ekstra hastverk grunnet konkurrentens godkjenning.

– Nei, vi har dårlig tid fordi vårt mål nummer én er å ta produktet til pasientene så raskt som mulig. Vi har et så bra produkt at jeg nesten vil si det er uetisk å ikke få det ut så raskt som mulig, fordi det er pasienter der ute som har et desperat behov for et produkt som Betalutin, sier han.

Han viser til at pasientene de tar sikte på å behandle går fra bedring til tilbakefall, til ny bedring og nye tilbakefall. På ett tidspunkt trenger de en ny type behandling.

– Men vi må gjøre det på en så bra måte som mulig, for å sikre at vårt datasett og prosessen er robust. Vi kan ikke ta snarveier på dette, vi må gjøre det raskt, men ordentlig, sier han.

Under kapitalmarkedsarrangementet redegjorde doktor Pier Luigi Zinzani for løsningene til selskapets konkurrenter. I presentasjonen fremgikk det at pasientenes responsrate i konkurrentenes studier var lavere enn i Betalutin-studiene.

I tillegg ser bieffektene ut til å være mindre. Dette kan i sum gi Nordic Nanovector et konkurransefortrinn.

Saken fortsetter under bildet ...

OPPFINNEREN: Nordic Nanovectors Betalutin ble «funnet opp» på labben til kjemiker Roy H. Larsen, som også sto bak Algeta. Larsen og kollegaene fant et radioaktivt isotop som binder seg til kreftceller og bestråler dem.

Foto: Anders Park Framstad

Bedre sikkerhetsprofil

Costa mener at studiedataene Nordic Nanovector har hatt nettopp må sees i lys av konkurrentenes. Han viser til at Bayers produkt hadde en samlet respons, andelen pasienter hvis tumor reduseres med 50 prosent eller mer, på 59 prosent.

– For oss er dette veldig oppløftende, for når man ser på dataene vi har hatt fra Betalutin, så er vi godt over dette. Vår sikkerhetsprofil ser også mye bedre ut, og man må ta med bekvemmelighet i beregningen. Betalutin har oppnådd disse dataene med bare én injeksjon, mot en komplisert behandlingsprosess de andre produktene har hatt for å nå resultatene de har gjort, sier Costa.

Betalutins samlede respons har vært omtrent 70 prosent.

Nordic Nanovector-sjefen viser ellers til at Bayers søknad fikk spesielt rask behandling av amerikanske myndigheter.

– Vi er glade for dette. Copanlisib ble forhåndsgodkjent med data som ser ut til å være svakere enn det vi så langt har sett for Betalutin som eneste behandling med én injeksjon, og bieffektprofilen er mye mer gunstig for Betalutin enn for Copanlisib. Jeg vil ikke snakke for mye om konkurrentene, men vi har et enestående produkt. Dataene vi har må bekreftes i flere studier med flere pasienter, men er veldig lovende, sier Costa.

I rute

Nordic Nanovector har flere studier på trappene. Den kanskje viktigste kalles Paradigme, og her skal man teste to ulike doseringer av Betalutin som tredjelinjebehandling. Selskapet avventer godkjenning av studiedesignet.

I tillegg til dette forbereder de en kombinasjonsstudie der Betalutin skal testes med den eksisterende og rådende behandlingen rituximab, kalt Archer, samt to fase én-studier.

Normalt må legemidler gjennom tre studiefaser. Paradigme-studien er det Nordic Nanovector kaller «2b».

Les også

Så nær er norske legemiddel-selskaper nye milepæler

– Det kliniske utviklingsprogrammet er i rute. Vi er veldig fornøyde med at Betalutin har levert enestående data så langt, både når det kommer til komplett respons og samlet respons, sier Costa.

Under budsjett

Det koster å drive legemiddelutvikling.

Onsdag ble det også sluppet en finansiell oppdatering som viste at selskapet brant 77,7 millioner kroner i tredje kvartal. Kontantbeholdningen er imidlertid fortsatt på 803,7 millioner kroner, og konsernsjefen bedyrer at kostnadene ikke vil øke som følge av at studiene sparkes i gang.

– Nei, vi er fullt ut på budsjett, sier Costa.

Finansdirektør Tone Kvåle skyter inn:

– Faktisk under budsjett.

Costa ler.

– Tone holder oss i stramme tøyler, så dette har vi god kontroll på. Vi forbruker mindre penger enn planlagt i begynnelsen, så det er veldig bra, og denne trenden vil fortsette fremover. Vi har nok kontanter til å ta oss hele veien til søknad om myndighetsgodkjennelse.

Les også

Investtech: Disse tre aksjene bør du unngå

Les også

Så nær er norske legemiddel-selskaper nye milepæler

Les også

Fra laboratoriet til børsrakett – han gjør medisin om til «gull»

Her kan du lese mer om