Bransjen preges av høy gjeld: Giek venter ny bølge med restruktureringer
Fortsatt høy gjeld og mange offshoreskip i opplagsbøyene gjør at statens garantietat tror det kommer en ny bølge med gjeldsopprydding i den kriserammede offshoresektoren.
En rekke rederier har vært gjennom finansielle restruktureringer i de siste årenes offshorekrise, men Giek-sjef Wenche Nistad tror bransjen har enda en ryddejobb i vente.
Giek er statens garantietat, og gir garantier for lån til kunder av norske eksportbedrifter. Gjennom garantiene som er gitt til lån i offshoresektoren har etaten vært med på flere refinansieringer.
Fra scenen på energikonferansen til Sparebank 1 Markets forteller Nistad at hun forventer at det kommer en ny runde med restruktureringer innen offshore.
Grunnen er at denne sektoren fortsatt har mye gjeld og er plaget av overkapasitet, ifølge Giek-sjefen.
– Jeg mener at kapasiteten fortsatt er altfor høy, det ligger fortsatt mange båter i opplag. Det er helt innlysende, sier hun til E24.
– Der har vi skjøvet på gjelden i veldig stor grad. Det er litt forskjellig fra et selskap til et annet, men i stor grad har vi gjort det. Vi tenker at når denne perioden er slutt må vi inn i nye samtaler, fortsetter Nistad.
Solstad Farstad varsler nye bankforhandlinger
Har kjøpt seg mer tid
Den typiske oppskriften i den finansielle ryddejobben har vært å skyve avdrag og forfall på banklån noen år frem i tid. Samtidig har ofte andre typer gjeld, som usikret obligasjonsgjeld, blitt gjort om til aksjer, og investorer har skutt inn frisk kapital.
Det har gitt rederiene pusterom i påvente av at markedet forhåpentligvis skal bli bedre.
Imidlertid er det fortsatt stor overkapasitet. Ifølge Syslas opplagsregister ligger det for tiden 142 norske offshoreskip i opplag.
Nistad sier det ikke har kommet inn nok nye penger og at det ikke har gått nok båter ut av markedet.
– Hvis båtene hadde gått ut av markedet, hadde man kanskje fått en oppgang i ratene, men ratene er kanskje bare nok til å dekke drift og renter. Det er ikke høye nok rater å betjene gjelden, sier Giek-sjefen.
Nistad er imidlertid ordknapp om hvor mange hun tror vil trenge nye restruktureringer, men antyder at hun synes det kunne vært gjort mer for å redusere gjelden.
– Når jeg sier at vi har skjøvet på gjelden, så burde vi kanskje ikke skjøvet på så mye gjeld.
Offshorerederier leier ut skip med tap
Tøff vinter
Krisen førte til at offshorerederiene Solstad, Farstad og Deep Sea Supply ble slått sammen, i tillegg til at blant annet Havila måtte gjennom en finansiell redningsaksjon.
Blant riggselskapene har oppryddingen i Seadrills milliardgjeld fått mye oppmerksomhet.
De nylige avlagte regnskapene for fjerde kvartal viste at vinteren har vært tøff for flere av rederiene, med fortsatt betydelige underskudd.
Les også: Solstad Farstad-sjefen om datterselskap: – Problemet er løsbart
Det er imidlertid enkelte tegn til bedring i markedet for supplyskip, ble det nylig påpekt fra analytikerhold.
– Vi tror det blir travlere i Nordsjøen enn fjoråret. Det er mye tendere som er ute på PSV-siden (anbud på leie av plattform forsyningsskip, journ.anm.), og så er det mange rigger som er tildelt, og de trenger båter. Det betyr forventet økt aktivitet, for den delen av flåten, sier finansdirektør Hilde Drønen i rederiet Dof.
Rederiet var gjennom en omfattende refinansiering sommeren 2016. I fjor høst ble låneforfall for datterselskapet Dof Subsea og Dof skjøvet frem i tid, noe som rigget selskapet for et svakt marked frem til 2022.
– Vi gjorde i praksis nummer to i fjor. Vi benyttet anledningen til å flytte på noen obligasjoner, og fikk forlenget lavere avdrag på PSV-flåten, sier Drønen.