Én av Telenors vekstmotorer blir utfordret: Forbereder seg på ny konkurrent i Myanmar

Tre år etter lanseringen må Telenor forberede seg på at en ny spiller kommer inn i mobilmarkedet i Myanmar. Analytikere tror det vil dempe farten i Telenors vekstmotor.

Telenors konsernsjef Sigve Brekke la frem Telenors resultat for tredje kvartal onsdag. Bak til høyre sitter finansdirektør Jørgen A. Rostrup.
Publisert: Publisert:

– Generelt så leverte Telenor en bra rapport hvor de viser forbedringer i de fleste markeder, men tallene var også hjulpet betydelig av positive one-off's (engangseffekter, journ.anm.) Viktigst for oss er en rolig konkurransesituasjon i Norge og bedrende situasjon i Thailand, sier Carnegie-analytiker Håvard Nilsson.

Telenor la onsdag frem resultatene for tredje kvartal og selskapet kunne skryte av et rekordhøyt driftsresultat (EBITDA). Aksjen er opp over fire prosent onsdag ettermiddag.

Telenor leverer ikke bare et stødig resultat, men også en organisk vekst (inntektsvekst justert for oppkjøp og salg) på en prosent.

Det var vekstmarkedene Pakistan, Myanmar og Bangladesh, og særlig sistnevnte, som bidrar til denne veksten, ifølge konsernsjef Sigve Brekke. Disse tre landene utgjør gruppen Telenor har kalt sine fremvoksende markeder.

– Data er vekstdriveren i våre fremvoksende markeder. I Grameenphone (Bangladesh, journ.anm.) fikk vi for eksempel 2,9 millioner nye databrukere i kvartalet, men fortsatt er det under 50 prosent av våre brukere i denne regionen som er databrukere, sa Brekke.

Det er nå gått tre år siden Telenors nyeste virksomhet i Myanmar ble lansert. Den første tiden har økonomisk sett gått over all forventning, med sterk vekst og en relativ solid inntjening per kunde sammenlignet med mange andre markeder. I horisonten truer imidlertid en ny konkurrent som kan bremse veksten.

Aktøren heter MyTel, og bak operatøren står et konsortium av blant annet lokale aktører og Viettel, som er deleid av den vietnamesiske hæren. MyTel kommer inn i tillegg til Telenor, Ooredo (Qatar Telecom) og det nasjonale teleselskapet NPT.

Les også

E24 lanserer ny nyhetstjeneste: – Det beste som har skjedd norsk mediebransje på mange år

– Hevder de har et like bra mobilnett

Konsernsjef Sigve Brekke fortalte forsamlingen som hadde møtt opp til kvartalspresentasjonen onsdag at selskapet har en markedsandel på rundt 39 prosent målt i antall simkort i Myanmar.

Hvor stor andel av omsetningen de har sier selskapet de ikke helt vet, fordi konkurrentene ikke går ut med detaljerte tall.

– Sim-andelen gir oss en ledende posisjon, men vi forbereder oss på en fjerde aktør som vi forstår kan bli lansert sommeren 2018, sa Sigve Brekke.

Analytikerne Henriette Trondsen i Arctic Securities og Håvard Nilsson i Carnegie forventer begge lavere vekst i Myanmar neste år.

– Vi tror det blir vanskelig å vokse i Myanmar neste år på grunn av konkurransen, sier Nilsson, som likevel tror noe vekst er mulig.

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities

Trondsen peker på det samme og viser til at Myanmar sammen med Pakistan og Bangladesh har vært de tre store vekstområdene til Telenor.

– I Myanmar kommer det inn en ny konkurrent, Viettel (MyTel) i første halvår 2018, som hevder de har et like bra mobilnett som Telenor fra lansering. Det er naturlig at de vil ta markedsandeler fra Telenor, men det vil bli tøff konkurranse ettersom Telenor for få uker siden halverte taleprisene til det myndighetsregulerte prisgulvet på 10 kyat i forkant av Viettel’s lansering, sier Trondsen.

Nilsson i Carnegie peker på at inntekten per kunde per måned (ARPU) i Myanmar på 29 kroner så langt i år er på et høyt nivå hvis man sammenligner med Bangladesh (17 kroner) og Pakistan (16 kroner), men under Thailand (57 kroner), selv om Myanmar ligger noe etter Thailand på mobilbruk.

– Derfor vil en ny konkurrent bidra til å holde prisnivå i markedet eller presse ytterligere ned. Allikevel vil det ta noe tid før en ny konkurrent blir signifikant konkurransedyktig og derfor kan vi se noe vekst til neste år, sier Nilsson.

Les også

Rekordhøyt driftsresultat for Telenor

– Vi skiller oss allerede ut

I norske kroner viser Telenors regnskap et fall i omsetningen i Myanmar fra 1,74 til 1,56 milliarder kroner mot tredje kvartal i fjor, mens brutto driftsresultat er ned fra 774 til 665 millioner kroner. Investeringsutgiftene er ned fra 927 til 341 millioner.

I lokal valuta er det imidlertid ikke noen nedgang i det hele tatt, bekrefter finansdirektør Jørgen A. Rostrup til E24. En styrket norsk krone påvirket nemlig Telenors kroneregnskap betydelig i kvartalet.

Finansdirektøren fortalte under presentasjonen at en styrket krone senket konsernets samlede inntekter med 900 millioner i tredje kvartal, driftsresultatet (EBITDA) med 400 millioner, samtidig som gjelden ble redusert med 1,3 milliarder.

Korrigerer man for dette er veksten i Myanmar altså stødig:

– En lokal inntektsvekst på ni prosent i et modent marked er ganske bra. Men vi må lansere og ta i bruk nye tjenester for å holde på vår posisjon. Vi var for øvrig kjent med at det ville komme inn en fjerde aktør da vi kom inn, men det ville vært mye mer krevende å møte en slik konkurrent for to-tre år siden enn det er nå, sier Brekke til E24.

– Må dere sette inn mye ressurser og midler i Myanmar fremover for å sikre at dere har tjenester som skiller dere ut fra konkurrentene?

– Vi skiller oss allerede ut med tilbudet vi har i dag. Vi dekker over 90 prosent av befolkningen og har 95.000 utsalgssteder over hele landet. Konkurransen er allerede veldig sterk, men vi fortsetter innsatsen, sier Brekke.

I tillegg til at de nå får en ny konkurrent, står Myanmar også midt oppe i en krise, der Rohingya-folket er på flukt fra vold og drap i landet.

– Endrer disse to situasjonene prognosene deres for Myanmar fremover?

– I Myanmar mener jeg man må skille mellom det politiske og det operative. Det politiske bildet har alltid vært en stor usikkerhet. Vi snakker om et land som har gått fra å være et lukket regime til et land som forsøker å finne en demokratisk vei. Det var vi også klar over når vi gikk inn, og det bildet har ikke endret seg, sier Brekke.

– Når det gjelder virksomheten så har Myanmars overgang fra å være helt uutviklet mobilmessig til å bli et modent marked gått mye raskere enn vi ventet. På kort tid har mobilpenetrasjonen (utbredelsen i befolkningen, journ.anm.) kommet opp i 50 til 60 prosent, men det er noe andre land ville brukt 10 år på, fortsetter Telenor-sjefen.

Les også

Telia vil få en fot inn i det norske bredbåndsmarkedet: – Vi skynder oss langsomt

Øyner muligheten for mer utbytte

Telenor har en utbytteplan som tilsier at utbyttene skal økes jevnt og trutt. I kjølvannet av at selskapet nå blant annet har solgt seg ut av Veon (Vimpelcom) annonserte de i sommer et tilbakekjøp av aksjer verdt om lag 5,0 milliarder med det nåværende kursnivået (verdsatt til 4,3 milliarder i sommer). Sist gang Telenor gjorde et slikt tilbakekjøp var i 2013.

Regner man det direkte utbyttet og tilbakekjøpet av aksjer sammen vil Telenor i 2017 returnere verdier for 16,7 milliarder til aksjonærene. Det er godt over fjorårets nivå der det ble et direkte utbytte på 11,3 milliarder.

Både i Arctic og Carnegie mener man imidlertid det er rom for enda mer utbytter fremover.

Under kvartalspresentasjonen fikk ledelsen spørsmål om ikke det er rom for mer utbytte, men det eneste finansdirektør Jørgen A. Rostrup ville si var at det var en løpende vurdering og at selskapet bruker mesteparten av tiden sin på de pågående effektiviserings- og innovasjonsinitiativene.

Henriette Trondsen og Håvard Nilsson påpeker begge at Telenor allerede ved utgangen av tredje kvartal hadde nådd sparemålet for 2017 på en milliard kroner, og at det derfor er rom for et resultatløft i slutten av året gitt at man klarer å få på plass flere besparelser.

– I tillegg forventer vi lavere spektrum investeringer i Thailand i første halvår 2018, som til sammen vil støtte vekst i utbytte fremover. Med en netto gjeld til EBITDA (brutto driftsresultat, journ.anm.) på 0,9-gangeren, som er godt under maksgrensen til Telenor på 2-gangeren, har Telenor også mulighet til å betale ut ekstraordinært utbytte, sier Trondsen.

Håvard Nilsson sier også at det endelige resultatet for fjerde kvartal vil avhenge av hvordan salgskampanjer og utskiftninger av mobiler innenfor Swap-programmet utvikler seg.

– Telenor er i grenseland «underbelånt», spesielt hvis vi justerer for Veon-relatert gjeld og derfor bør man kunne forvente noe større utbetaling av utbytte hvis Telenor kommer unna den verste spektrumregningen i Thailand på auksjonen i januar, sier han.

Les også

79 ansatte kuttes i Telenor Norge

Les også

Gjør comeback i telekom: Kjøper NextGenTel-aksjer for 98 mill.

Les også

Google inntar TV-bransjen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om