TGS skuffet analytikerne: – Svært utfordrende

Seismikkjempen TGS melder om inntekter lavere enn analytikernes forventninger, og selskapet ser ikke tegn til betydelige markedsforbedringer i nær fremtid.

TGS-sjef Kristian Johansen.
Publisert:

Det Oslo Børs-noterte seismikkselskapet TGS la torsdag morgen frem en inntekstoppdatering for andre kvartal - i forkant av den fulle rapporten senere i sommer.

Selskapet skriver i en melding om en forventet omsetning på 65 millioner dollar, ned fra 66 millioner i samme periode i fjor.

På forhånd ventet analytikerne at TGS vil legge frem en omsetning på 81 millioner dollar for årets andre kvartal, ifølge gjennomsnittet av estimater Infront har innhentet for TDN Direkt.

TGS-aksjen avsluttet onsdagens handel til 107,1 kroner, mens gjennomsnittlig kursmål er 113 kroner, varierende mellom 90 og 160 kroner, ifølge Infront TDN Direkt.

Markedsverdien er på 12,6 milliarder kroner.

– Markedsforholdene for multiklientseismikk fortsetter å være svært utfordrende, og vi ser ingen tegn til betydelige forbedringer på kort sikt, uttaler TGS-sjef Kristian Johansen.

Likevel er toppsjefen trygg på at man vil se forbedringer i markedet, fremgår det, og viser til dialog med sentrale kunder. Selskapet tror også kontantstrømmen i kombinasjon med hva selskapet beskriver som en «sterk balanse og en eiendelslett forretningsmodell» vil gi muligheten til å «utnytte strategiske muligheter» både innen innen geofysiske undersøkelser og forretningsenheten «New Energy Solutions», som ble annonsert tidligere i år.

Seismikkselskapene sliter i et hardt presset marked, preget av rekordmange båter som står uten arbeid. De undersøker grunnen og lager geofysiske data, og inngår derfor tidlig i verdikjeden og var av de lettere områdene å gjøre kutt i for oljeselskapene i kjølvannet av coronakrisen.

Målet er å være en ledende leverandør av data til industrier som aktivt bidrar til å redusere klimagassutslipp, blant annet knyttet til karbonfangst og -lagring (CCS), Deep Sea Mining (DSM), geotermisk energi, vindenergi og solenergi.

– Over de siste årene har vi sett en økende interesse for vår data og innsikt fra andre industrier enn bare fra olje og gass, uttalte Johansen.

Pareto Securities skriver i en oppdatering at salgsoppdateringen var skuffende, og peker på at dersom man antar investeringer på guidet nivå på 30 millioner dollar samt en prefunding-rate på 50 prosent, oversettes dette til 15 millioner dollar i prefunding, ifølge Infront TDN Direkt.

«Antar man videre 5 millioner dollar i proprietær gir dette 34 millioner dollar i latesales, 44 prosent under forventningene og nok et rekordlavt kvartal», skriver Pareto.

Meglerhuset peker videre på selskapets kommentarer om at markedet fortsetter å være veldig utfordrende, med ingen tegn på betydelig bedring enda.

«Totalt sett en skuffende oppdatering, som viser at prioriteringene til oljeselskapene forblir på andre områder for øyeblikket», skriver Pareto, ifølge Infront TDN Direkt.

Publisert: