Nordmenn hamstrer aksjer: – Mange har overdreven selvtillit

Sparevillige nordmenn investerer i fond og aksjer som aldri før, og har kjøpt aksjefond for 55 milliarder så langt i år. Men ikke alle har lyktes like godt, viser rapport.

REKORD: Nordmenn strømmer til aksjemarkedet, og særlig grønne selskaper var populære i andre kvartal.
Publisert:

I en rapport fra AksjeNorge, basert på data fra Euronext VPS, kommer det frem at 531.000 nordmenn eier aksjer for 162 milliarder kroner.

Dette er femte kvartal på rad med en økning i antall aksjeeiere i Norge.

Samtidig melder Verdipapirfondenes forening at fondssparere har kjøpt aksjefond for 19 milliarder kroner hittil år, noe som er rekordhøyt. Totalt har det blitt nettotegnet for 98 milliarder kroner, og av disse står personkunder for kjøp av aksjefond på 19 milliarder kroner. Tallene fremgår av foreningens månedlige markedsstatistikk.

– Det har vært et godt driv her i flere år, men pandemien har vært utslagsgivende, sier Kristin Skaug, daglig leder i AksjeNorge, til E24.

Hun tror at nordmenn har sett til aksjemarkedet i økende grad under pandemien, og forklarer det med «bedre tid og mer penger i lommeboken».

PANDEMIEFFEKTER: Kristin Skaug tror nordmenn har fått bedre tid og råd til å investere i aksjemarkedet under pandemien.

Mer oppmerksomhet til grønne selskaper

Data fra Euronext VPS og Oslo Børs viser at privatpersoner eier grønne aksjer for 19,8 milliarder kroner. Det tilsvarer seks prosent av de grønne aksjeverdiene på Børsen, eller 12,2 prosent av privatpersoners samlede aksjeformue.

– Det er interessant at det er så mye, og mye skyldes nok at det er flere grønne selskaper på børs nå, mener Skaug.

Hun peker på at det er mange «nye midler» i markedet, og bruker Aker Horizons som eksempel på den grønne interessen blant norske småsparere. Småaksjonærene kastet seg over porteføljeselskapet da det gikk på børs 1. februar.

Samtidig kommer det frem at de eldste, de over 40 år, i snitt økte sine aksjeverdier med 8,3 prosent. Aksjeverdiene til de under 40 år falt tilsvarende mye i årets andre kvartal.

Karin Thorburn, professor i finans ved NHH, tror det kan være på grunn av et skred av nye investorer i markedet.

– Hvis man har hatt en portefølje i et par år, så har den gått veldig bra. Har du kjøpt ganske nylig har det gått mye mer opp og ned, særlig hvis du plukker enkeltaksjer. Også har man dette med selvtillit, at det kanskje er mange unge som sitter og prøver å slå markedet, forklarer hun.

Når det gjelder den grønne overvekten mener hun det kan skyldes at selskapene har fått mer oppmerksomhet, men også at fokus i økene grad er rettet mot «det syndige».

Dag Hammer, porteføljeforvalter i DNB, har også registrert en betydelig interesseøkning for aksjer og sparing under pandemien, og har særlig bemerket seg interessen for grønne aksjer.

– Dette gjenspeiler den økende interessen for klimautfordringene i samfunnet, kombinert med muligheten for å tjene penger på det, uttaler han til E24.

BLEMME: NHH-professor, Karin Thorburn, tror mange kan ha kjøpt feil aksje i andre kvartal.

Flest menn i aksjemarkedet

I rapporten fra AksjeNorge fremgår det at menn eier for mest i grønne aksjer med en eierandel på 85 prosent av de grønneaksjeverdiene. Normalen er at menn eier 80 prosent av aksjeverdiene på Oslo Børs.

– Det finnes studier fra USA som viser at menn er «overconfident», at de har stor tro på egne evner. Tallene her kan tyde på at det er en overvekt av menn som tror de er smartere enn markedet ved at de plukker enkeltaksjer. Mange har nok overdreven selvtillit, forklarer Thorburn.

Kvinneandelen er lavere i grønne selskaper enn de øvrige selskapene, og årsaken er nok i stor grad at
kvinner investerer mer i aksjer notert på hovedlisten eller i aksjer med lengre historikk, står det i rapporten. Dermed blir kvinneandelen på markedsplassen Euronext Growth lavere, hvor de fleste grønne selskapene er notert.

Privatpersoners samlede verdi på Oslo Børs i milliarder kroner.
Les også

Shippingtopp tror container-boom kan vare i flere år: – Markedet er ekstremt attraktivt

Les også

Aker har satset 1,7 mrd. i fornybarselskapet Horizons: Fremover må de stort sett klare seg selv

Les på E24+

På tide å vurdere Borregaard-aksjen

Publisert:

Her kan du lese mer om